Pasica
Pasica


Črna sreda za Janeza Janšo: novi »veliki pok«?Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je v teh dneh znova v krču. Zdi se, kot da bi se vse zarotilo proti njemu. Seveda tu ne želim povzemati glavnih tez nekdaj razvpite knjige »Svet kot zarota«, ki jo je spisala njegova nekdanja strankarska kolegica dr. Spomenka Hribar, češ da prvak SDS vidi vso dogajanje kot zaroto proti sebi. Pač pa gre za to, da so se v tem tednu nad Janšo zbrali črni oblaki. Ali je za to sam kriv ali ne, pravzaprav niti ni več pomembno. Dejstvo pa je, da je medijska (proti)ofenziva, ki jo je sprožil časopis Delo – slednje tudi po odhodu urednika Darijana Koširja ter prihodu politično manj profilirane Romane Dobnikar Šeruga ostaja trdno na strani sedanje vlade – že obrodila sadove. V Janšo praktično streljajo tako rekoč vsi nasprotniki in to iz vseh topov. Ne samo zaradi navedb, da naj bi SDS ponaredila dokumente, s katerimi je menda želela oblatiti predsednika države dr. Danila Türka, pač pa tudi zaradi reprize »velikega poka s Finske«. Potem ko je leta 2008 razvpiti finski novinar Magnus Berglund izrekel znamenito obtožbo, da je tedanji premier Janez Janša sprejel podkupnino od Patrie za zagotovljen posel v Sloveniji, je sedaj s podobno obtožbo v javnost prišel še francosko-hrvaški posrednik za trgovino z orožjem, češ da naj bi Janša kot obrambni minister leta 1991 prejemal podkupnino za tihotapljenje orožja na Hrvaško, ki uradno orožja ni smela uvažati zaradi embarga Združenih narodov. Pričevanje omenjenega posrednika naj bi bilo objavljeno v novi knjigi avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja.

Da se je v medijsko ofenzivo sedaj vključil tudi Večer s povsem novim »šokantnim odkritjem«, ki naj bi potrdilo Berglundove obtožbe o skorumpiranosti sedanjega prvaka opozicije, seveda ni presenečenje. Prav tako tudi ni naključje, da se je taka informacija pojavila ravno v času, ko je Janša postal »grdi raček« zaradi domnevnega ponarejanja dokumentov. Takšno zaporedje dogodkov je zagotovo usmerjano iz ozadja – vemo namreč, da se nič ne zgodi brez vednosti režiserjev te medijske ofenzive. V času, ko ima SDS (pre)visoko javno podporo in ko se je premier Borut Pahor zaradi lanskega bratenja z libijskim despotom Moamerjem Gadafijem znašel v izredno nerodnem položaju, je povsem pričakovano, da so v medijski prostor spustili »bombico« in tako odvrnili pozornost javnosti od nič kaj blestečih povezav med sedanjo vlado ter Gadafijevim režimom, ki si je v zadnjih dneh umazal roke s krvjo. Kajti v medijskem svetu velja pravilo, da lahko kljub umazaniji ostaneš čist, če dokažeš, da je tvoj tekmec še bolj umazan. Zato je medijski stampedo, ki močno spominja na nekdanje partijske obračune z »razrednimi sovražniki« kot grešnimi kozli za vse, kar gre v državi narobe, dovolj zgovoren dokaz, da se sedanja oblastna elita nikakor ne bo odpovedala svojemu položaju in bo surovo zatrla vsak poskus sprememb na političnem vrhu. Seveda pa se zaveda, da bi morebitna uporaba represije proti Janši sprožila podobne učinke kot ob aferi JBTZ leta 1988, zato za zdaj obračunavanje ostaja na ravni diskreditacije, kar naj bi končno pripeljalo tudi do medijskega umora, torej politične likvidacije par exellence.Črna sreda za Janeza Janšo: novi »veliki pok«?

Vendar pa je glavni hendikep tranzicijske levice v tem trenutku predvsem ta, da če bi Janšo onesposobili samo začasno, bi se slednji lahko kasneje vrnil še močnejši kot prej (navsezadnje je do volitev še leto in pol in v tem času se »lahko rodi otrok«, kot je nekoč dejala Katarina Kresal). In bržkone se marsikdo na levici tudi zaveda, da ima Janša predebelo kožo, da bi ga lahko spravili s poti zgolj z medijsko propagando. Zato ne bi bilo presenetljivo, če bi ob morebitnem hudem upadu popularnosti največje opozicijske stranke Pahor s kompletno vlado in koalicijo nenadoma »sestopil z oblasti« in privolil v predčasne volitve, na katerih bi kajpak znova zmagala tranzicijska levica in si tako podaljšala oblast še za nova štiri leta. Seveda tokrat brez Pahorja, ki bi se verjetno v skladu s kakšnim »džentelmenskim sporazumom« umaknil iz politike in odšel v diplomacijo. Povsem se je mogoče strinjati z Bojanom Požarjem, da je v ozadju spopada prisoten tudi jasen motiv: rehabilitirati Gregorja Golobiča, ki je zaradi laži v zvezi z Ultro postal tako rekoč politično mrtev. Mimogrede, tudi Katarini Kresal so se možnosti za uspeh na volitvah znova močno zmanjšale zaradi afere Hypo, ki po zgledu t. i. garažne afere kaže prstne odtise aktualne predsednice LDS. Toda glavni nasprotnik Janše je v aktivnem političnem prizorišču vendarle Golobič. Slednji lahko znova postane »heroj« le pod enim pogojem: da se postavi ob bok diaboliziranemu Janezu Janši in tako javnosti očita, češ glejte mojega največjega nasprotnika, ki ima na vesti veliko hujše grehe kot jaz. Zato ne preseneča, da je kolumnist Vlado Miheljak, ki slovi kot Golovičeva medijska ekspozitura, pozval tako rekoč k sveti vojni proti Janši. Pomenljivo pa je dejstvo, da se je ljubljanski župan Zoran Janković praktično umaknil iz dnevnopolitičnega dogajanja, kot da se ga ves ta cirkus sploh ne tiče. Je to morda priložnost, da se povzpne z županskega stolčka na premierskega?

Črna sreda za Janeza Janšo: novi »veliki pok«?Seveda pa še vedno ostaja vprašanje, ali je velika ihta, s katero se je SDS lotila predsednika države (v tem spopadu praktično ni imela možnosti za zmago) dejansko le del taktike, da se SDS do jeseni, ko naj bi predstavila nov predvolilni program in oceno stanja, znebi vse »umazane« ideološke prtljage, ki bi ji sicer lahko zelo ponagajala pri volitvah. Dejstvo je namreč, da ideološko motivirane teme, k čemur seveda spada tudi t. i. arhivska afera, navadno mobilizira »zaspane« volivce strank tranzicijske levice. Zato je morda bolje, da se je SDS takšnega opravka lotila zdaj kot pa prihodnje leto. Prav tako je bolje, da se je tudi repriza »velikega poka« zgodila v zelo zgoščeni »protijanšistični« ofenzivi, ki je zaradi svoje zaostrenosti na trenutke precej bizarna in bi lahko učinkovala kontraproduktivno. Morda pa se Janša vendarle potihem zaveda, da so takšne razmere, v katerih se je znašel sedaj, samo začasne in da lahko kasneje vstane kot ptič Feniks iz pepela. In da gre v primeru ofenzive zgolj za koalicijsko streljanje s slepimi naboji. Prej ali slej se bo namreč nezadovoljstvo družbe obrnilo predvsem proti tistim, ki so najbolj odgovorni za nastale razmere. In to se je že zgodilo v arabskem svetu. Naslednja je na vrsti Evropa.

Gašper Blažič

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
+5 #29 okjar 11:07 25-07-2011
test
Citat
 
 
-2 #28 twonky 22:24 17-04-2011
Citati Lisjak Marko:
Za SDS bi bilo najbolje, da javno objavijo, da se v tako skorumpirani in udbomafijski državi ne da delat in napovejo OBSTUKCIJO PARLAMENTA ZA 1 LETO.

Joj, ko bi le! Potem nam ne bi bilo treba poslušati teh tesel, ki v vsakem nevihtnem oblaku vidijo komunistično zaroto ... pa še kakšen referendum manj bi se našel.
Citat
 
 
+3 #27 yny 13:09 01-04-2011
Citati Bane:
Preberite si malo blog Mitje Kunstlja MIKSTONE.????

A ni zamimivo, kako se ta blog časovno ujema z đihadom proti Janši? Sem bral, a se mi poraja kar nekaj vprašanj... Zakaj je blog zaprt za komentarje recimo? Povrhu tega poznam še koga, ki je bil v MORIS in zna ločiti zrnje od plev in ti viri mi pravijo, da je plev v blogu več, kot zrnja...
Citat
 
 
+13 #26 Bane 18:41 14-03-2011
Preberite si malo blog Mitje Kunstlja MIKSTONE.????
Citat
 
 
+7 #25 sladki 17:05 11-03-2011
Postavljam vprašanje.Kdo ocenjuje komentarje,ki so nekako naperjeni proti JJ in so vsi ocenjeni z predznakom minus.
Jaz pa vidim zaroto v naši politični "eliti",bi sicer uporabil rajši kakšen gostilniški izraz,pa vendar ne bom ,zaroto vidim v tem da so nas upokojence izcuzali do konca in to eni in drugi.Halooooo.
Citat
 
 
+19 #24 Lisjak Marko 20:58 08-03-2011
Za SDS bi bilo najbolje, da javno objavijo, da se v tako skorumpirani in udbomafijski državi ne da delat in napovejo OBSTUKCIJO PARLAMENTA ZA 1 LETO.
Med tem časom pa pripravijo program do potankosti, z mediji pa komunicirajo samo preko spleta.

TO BI STREZNILO LJUDI, KI VERJAMEJO VSEMU KAR SE POJAVI V MEDIJIH.
Citat
 
 
-39 #23 svobodomiselni 23:35 24-02-2011
Rok, se strinjam in ne bi mogel napisati boljše. Upam, da bo SDS spokala na smetišče zgodovine in z njo tudi tednik Demokracija.
Citat
 
 
-26 #22 Rok 23:29 24-02-2011
Politika tko ni nobenga nič prida, pa naj bo levi ali desni, vsi lažejo in kradejo, tale vaš ''bog'' Janša, pa sploh in ne zna drugega, kot pljuvat po vseh katiri niso na njegovi strani. Vsak pokaže enkrat pravi obraz in pride resnica na dan in upam, da se bodo tudi tukaj čez par let razjasnile vse te oržarske afere, kraja v SKB in še cel kup ostalih zadev. Se pa bojim, da bo prej kot bi mogu odgovarjat za svoje grehe, pobegnil v Argentino, kjer si je že nakupil ogromne posesti in bo tam užival v svojem raju, z ve se čigavim denarjem.
Verjamem pa še vedno v rek, da gdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Samo toliko jam, kot jih on poskuša skopati drugim, jih nobeden ni sposoben niti z bagrom. Čez 10 let, bo verjetno že vse jasno, mislim, da se ne bo dalo v nedogled metati polen pod noge roki pravice in mazat oči narodu
Citat
 
 
+48 #21 idealko 15:02 24-02-2011
kakšna gonja proti Janši in SDSu to je
konec kumonističnega enoumja.Ljudje božji
ali živimo v Severni Koreji ali v Sloveniji.Če se bo tako nadaljevalo bomo
tudi vsak čaš jedli travo.Državljani in
Slovenci ali je kaj pameti v glavah ali pa
hočete iti vštric z Gadafijem v katastrofo.VV
Citat
 
 
-12 #20 arnika 12:23 24-02-2011
Čestitam, go/ga Mozart, zelo natančno ste definirali situacijo. Lepa hvala.
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)