Zore ob odkritju spomenika prosil odpuščanja za vse smrti ali kako je Kučan še vsakega nadškofa poskušal speljati na led Sprave

  • Napisal  Demokracija
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore Foto: Matic Štojs

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v molitvi, ki jo je vodil po državnemu delu današnjega odkritja spomenika vsem žrtvam vojn, prosil odpuščanja za vse smrti, ki so jih drug drugemu povzročili ljudje. Po njegovih besedah je spomenik na kraju, "ki ga hočemo doživljati kot spomin in opomin na divjanje nasilja skozi čase naše zgodovine".

"To nasilje je ljudem jemalo življenja. Umirali so na bojiščih in po moriščih, po gozdovih in po taboriščih, po kraških breznih in po strelskih jarkih," je opozoril Zore in prosil Boga, naj slovenskemu narodu nakloni spravo in mir, da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo.

Slavnostni govornik v državnem delu slovesnega odkritja spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam je bil predsednik republike Borut Pahor. Izpostavil je, da se je slovenski narod z ustanovitvijo lastne države vzpostavil kot nacija, z odkritjem spomenika pa kot zrela nacija.

Spomnil je na žrtve prve svetovne vojne, borce za severno mejo in koroških borcev, borke in borce uporniškega gibanja TIGR, padle borke in borce narodnoosvobodilnega boja, žrtve revolucionarnega in protirevolucionarnega nasilja, žrtve zunajsodnih usmrtitev in krivičnih obsodb ter žrtve vojne za obrambo samostojnosti Republike Slovenije v letu 1991.

"Čeprav bo ta osrednji državni spomenik najprej spominjal na vse žrtve in mrtve, bo v prenesenem smislu pravzaprav nagovarjal vse žive, ki bomo postali pred njim," je dejal. Po njegovih besedah bo spomenik nagovarjal "k sožitju, razumevanju, odpuščanju, sodelovanju, miru in spravi, znotraj naroda in z drugimi.

"Brez strahu zdaj moj narod, nacija, ki ji pripadam, na ramenih preteklosti svobodno in zavzeto gleda izzive prihodnosti. Obstali bomo, ker se navzlic vsemu kreganju ne sovražimo," meni Pahor. Izrazil je še prepričanje, da bo našim otrokom to strašno čustvo sovraštva prihranjeno: "Vzgajani bodo za sožitje, spoštovanje in sodelovanje."

Pahor je v spremstvu predsednikov državnega zbora, vlade in državnega sveta ter predstavnikov Slovenske vojske in policije k spomeniku položil venec.

Na odkritju spomenika je bil tudi zadnji šef komunistične partije Milan Kučan, ljubljanski župan Zoran Janković ter vodilni stranke NSi z Ljudmilo Novak na čelu.

Kulturni program je pospremila slovenska himna v izvedbi Policijskega orkestra in Orkestra Slovenske vojske, Slovenski oktet pa je izvedel pesmi Ko mene več ne bo in domoljubno Slovenec sem.

Preberite tudi: Spomenik žrtvam vojn: smo spet priča gnilemu kompromisarstvu?

nazaj na vrh