ZN podprl Italijo pri zajezitvi imigracij iz Severne Afrike v Evropo

  • Napisal  B.S.
Imigranti v Sredozemlju Imigranti v Sredozemlju Foto: youtube

Novi posebni odposlanec Združenih narodov za Libijo Gasam Salame je danes podprl napore Italije pri zajezitvi toka imigracij iz severne Afrike v Evropo v sodelovanju z Libijo, čeprav temu nasprotuje več organizacij za človekove pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aktivisti se bojijo, da bo italijanska pomoč libijski obalni straži, da prestreže ladje z migranti preden dosežejo mednarodne vode, ogrozila več tisoč ljudi, ki imajo pravico do azila. Vendar je Salame, nekdanji libanonski minister za kulturo, sodelovanje med Italijo in Libijo označil za konstruktiven način reševanja perečega problema.

"Popolnoma nerealno je, da se ignorira resnost izziva nezakonitih migracij," je dejal Salame po srečanju z italijanskim zunanjim ministrom Angelom Alfanom v Rimu.

"Verjamem, da ima vsaka država absolutno pravico, da nadzoruje svoje meje in da je najboljši način sodelovanje s sosednjimi državami," je dodal.

"Smo na dobri poti okrepitve sodelovanja za spopad s tem izzivom, ki je izziv za vse nas," je še povedal.

Več kot 600.000 migrantov je od leta 2014 iz Libije čez Sredozemsko morje prispelo v Italijo. Italijanska vlada pa se spopada s številnimi pritiski, da je treba to pot zapreti.

Italijanski parlament je prejšnji teden potrdil vladni predlog o vojaški misiji, ki libijski obalni straži nudi tehnično in logistično pomoč, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju števila migrantov, ki bi se čez Sredozemsko morje podali v Evropo.

Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da Libija ni dovolj stabilna država. Zato jih skrbi, da bodo migranti obtičali v tamkajšnjih begunskih taboriščih, kjer zadeve niso regulirane, migranti pa so lahko tarča mučenja, spolnega nasilja in prisilnega dela.

Alfano je dejal, da so sedaj dobili priložnost, da zmanjšajo število novih migrantov v Italiji in organizirajo begunska taborišča v Libiji. Dodal je, da morajo resno vlagati v mednarodno humanitarno operacijo, s katero bodo zagotovili, da bodo taborišča urejena v skladu s sprejemljivimi standardi človekovih in drugih pravic.

B.S.

nazaj na vrh