Zaradi spornih odnosov z Rusijo odstopil svetovalec Trumpa za nacionalno varnost! Islamski skrajneži se lahko veselijo!

  • Napisal  B.S.
Flynn med predvolilnim shodom Flynn med predvolilnim shodom Foto: flickr

Bela hiša je danes sporočila, da je s položaja svetovalca ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost odstopil general Michael Flynn zaradi stikov z ruskim veleposlanikom, še preden je Trump nastopil položaj.

V odstopni izjavi je Flynn priznal, da je še pred inavguracijo Trumpa "bodočega podpredsednika ZDA in druge seznanil z nepopolnimi informacijami glede svojih telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Flynn je sprva zanikal, da bi z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom decembra lani govorila tudi o ameriških sankcijah proti Rusiji. To je zagotovil tudi podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu, ki je to ponovil, ko je upokojenega generala javno zagovarjal na televiziji.

Nato je Flynn povedal, da se je morda celo res pogovarjal o sankcijah, ampak se tega ne spomni. Če je res Rusiji obljubil konec sankcij ali se o tem le pogajal, je prekršil zakon iz daljnega leta 1799, ki navadnim državljanom prepoveduje pogajanja s tujo silo v sporu z ZDA.

Trump je v petek novinarjem zatrdil, da ne ve, o čem ga sprašujejo, in da bo zadevo preveril. Njegov svetovalec Stephen Miller pa je v nedeljo, medtem ko je na različnih televizijah zagovarjal Trumpove politike in odločitve, glede Flynna dejal, da ne more v Trumpovem imenu povedati, ali mu predsednik še zaupa ali ne.

Ameriški mediji so sicer poročali, da je ameriško pravosodno ministrstvo opozorilo Belo hišo na Flynnove stike in na to, da bi lahko bil ranljiv za rusko izsiljevanje. Visoki demokratski predstavniki so pozivali k odstavitvi Flynna, pridružili pa so se jim tudi republikanci, ki so zasebno pozivali Trumpa, naj se Flynna znebi v dobro svoje vlade.

Flynn, ki je nekoč vodil vojaško obveščevalno službo, je sporočil, da mu je bilo v čast služiti ameriškemu ljudstvu, vendar pa odstopa, ker je nehote dal Penceu nepopolno informacijo glede pogovora s Kisljakom.

"Iskreno sem se opravičil predsedniku in podpredsedniku, ki sta opravičilo sprejela," je sporočil Flynn, kar pa zadeve ne bo tako hitro pokopalo. Sedaj se bodo sprožila vprašanja, kdaj je Trump kaj vedel o tem.

Flynn je bil skoraj od samega začetka predsedniške kampanje ob Trumpovi strani in kandidat je od njega dobil zamisli o zaostrovanju politike do Irana in izboljšanju odnosov z Rusijo ne glede na Ukrajino. Flynn je leta 2015 na gala večerji televizije Russia Today v Moskvi sedel skupaj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Flynnov odstop je bil s političnega vidika nujen, saj morebitne povezave med Trumpovo predsedniško kampanjo in Moskvo preiskujeta pravosodno ministrstvo in tudi kongres.

Flynn je sicer svoje poglede kako obračunati z radikalnim islamizmom prikazal tudi v svoji knjigi »Bojno polje« (The Field of Fight: How We Can Win the Global War Against Radical Islam and Its Allies https://www.amazon.com/Field-Fight-Global-Against-Radical/dp/1250106222) . Islamisti so lahko nedvonmo zadovojni z odhodom Flynna, ki je njihov nepopustljiv nasprotnik in je predlagal »trd pristop« v boju z islamizmom.

Na položaj svetovalca je po Flynnovem odstopu Trump začasno imenoval upokojenega generala Josepha Kellogga, ki je bil nazadnje na položaju direktorja štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, so sporočili iz Bele hiše. Kellog je visoko odlikovan veteran še iz časov vietnamske vojne, ki je med drugim v svoji karieri tudi poveljeval elitni 82. padalski diviziji. Po upokojitvi se je Kellogg posvetil študiju kibernetskega vojskovanja.

Na položaj vršilca dolžnosti se je povzpel s položaja šefa kabineta Sveta za nacionalno varnost, kamor je prišel zaradi sodelovanja v Trumpovi kampanji. Predsednik naj bi za položaj v prihodnje upošteval med drugim tudi nekdanjega direktorja Cie, upokojenega generala Davida Petraeusa in admirala Roberta Harwarda.

B.S.

nazaj na vrh