Arabci spet nasilno protestirajo: Vsaj dve smrtni žrtvi med protesti na »dan besa«

  • Napisal  B.S.
Jeruzalem Jeruzalem Foto: Marco Plassio/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Odločitev ameriške administracije, da prestavi ambasado iz Tel Aviva v Jeruzalem in s tem de facto prizna mesto kot prestolnico Izraela, so Palestinci izkoristili kot povod za nasilne proteste. V soboto je tako potekal »dan besa«, množične demonstracije, ki so se sprevrgle v spopade z izraelsko policijo in vojsko. Spopadi so terjali najmanj dve smrtni žrtvi, na stotine ljudi pa je bilo ranjenih.

O protestih, ki so jih spremljali tudi spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami, so poročali tako iz Gaze kot tudi z Zahodnega brega in iz Jeruzalema. Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca je bilo v njih ranjenih najmanj 760 Palestincev, večinoma z gumijastimi naboji in solzivcem, nekateri pa tudi s pravimi naboji, ki so jih izraelski vojaki uporabili ne le v Gazi, ampak tudi ponekod na Zahodnem bregu.

Po navedbah izraelske vojske so nasilni izgredi izbruhnili na okoli 30 lokacijah na Zahodnem bregu in območju Gaze. Na Zahodnem bregu naj bi v njih sodelovalo kakih 3000 Palestincev, na območju Gaze pa nekaj sto. Napeto je bilo tudi v Jeruzalemu, še posebej v Starem mestu, kjer je izraelska policija občutno okrepila svojo prisotnost.

Za nameček je priteste izkoristila tudi teroristična tolpa Hamas, ki jeizstrelila z območja Gaze tri rakete proti ciljem v Izraelu. Izstrelki žrtva ali večje škod eniso naredili, ena raketa sploh ni ekspoldirala. Izrael je v odgovor na izstrelitev treh raket z območja Gaze obstreljeval več položajev Hamasa. Kot je sporočila izraelska vojska, so zadeli obrata za izdelavo orožja, skladišče streliva in oporišče. Ubita sta bila dva Palestinca.

Medtem danes pričakujejo nove proteste in nasilje na palestinskih ozemljih, saj Palestici napovedujo, da bodo »dnevi besa« trajali najmanj tri dni.

 B.S.

nazaj na vrh