Vida Kocjan: Balkanska sistemskost po Jankovićevo

Zoran Janković v družbi Stojana Petriča Zoran Janković v družbi Stojana Petriča Foto: Urban Cerjak

Stvari v Sloveniji so čedalje slabše, vse kaže, da gre za sistemsko naravnano vodenje, ki gre v prid samo samooklicani kvazieliti.

Revizorji računskega sodišča so revidirali zaključni račun proračuna države za leto 2016. Preverili so torej porabo vlade, ministrstev in drugih vladnih služb, hkrati pa tudi pravilnost knjiženja teh dogodkov. Revizija je pokazala številne nepravilnosti, ki pa niso kar tako. Za računovodskimi izrazi se namreč skriva predvsem denar. Pa tudi korupcija. Če so nepravilnosti ugotovljene pri oddaji javnih naročil, to pomeni, da so lahko ta naročila pisana nekomu na kožo. Da gre torej za vnaprej znane izbrance in nihče ne more jamčiti, da za tem ne obstaja tvoja roka, moj žep – korupcija torej. Veliko napak je bilo tudi pri dodeljevanju transferjev. Tudi tu gre za denar.

Toliko napak v proračunu za leto 2016, kot so jih letos odkrili revizorji, že dolgo ni bilo. Preveč je zaposlenih v javnem sektorju in veliko jih zelo dobro pozna knjigovodska in računovodska pravila, da bi bilo to lahko naključje.

Stvar meji na sistem vodenja napačnih knjižb, za katere se potem – če so odkrite – lahko reče, da je prišlo do pomote. Ali celo neznanja. Podobno, kot se zdaj zagovarja sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da pri zahtevi po vračilu visokih zneskov davka na dodano vrednost ni poznal zakonodaje. Ali pa, da je prišlo do napake pri imenovanju podjetja, ko je od države zahteval okoli 193 tisoč evrov vračila davka na dodano vrednost. Izkazalo pa se je, da je skušal stvari speljati prek podjetja s slamnatim lastnikom. S slamnatim direktorjem, ki si je s Kosova želel priti v Slovenijo, pridobiti državljanstvo, da bi lahko tukaj delal najenostavnejša ali pa najtežja fizična dela in verjetno tako preživljal svojo družino. Jankovići so ga nato imenovali za direktorja podjetja, s katerim domnevno sodelujejo. In prav iz tega sodelovanja naj bi jim država vrnila 193 tisoč evrov davkov.

To je samo del ene od ovadb, ki ležijo nekje v predalih tožilskih organizacij, označene pa so z imenom Janković. Tu ne gre samo za farmacevtko, ki ima kot samohranilka z dvema otrokoma, stanovanjskim posojilom v višini 100 tisoč evrov zdaj na voljo še izbranega, zelo dragega ljubljanskega odvetnika. Saj menda ni nikogar, ki bi verjel, da bi si ga je lahko privoščila. Navsezadnje pa, zakaj bi ga sploh potrebovala? Saj ni obtožena. Je samo žrtev.

nazaj na vrh