Varuhi globoke države razkrili svoje »težave« s prihodom ddr. Klemena Jakliča na Ustavno sodišče RS

  • Napisal  Franci Donko
Botre paradržave očitno moti tudi dejstvo, da je ddr. Klemen Jaklič nastopal kot govornik na shodu Odbora 2014 pred sodiščem. Botre paradržave očitno moti tudi dejstvo, da je ddr. Klemen Jaklič nastopal kot govornik na shodu Odbora 2014 pred sodiščem. Foto: Matic Štojs Lomovšek

Dnevnikova družbeno-politična delavka Meta Roglič se je v članku z naslovom »Težave na Beethovnovi zaradi tvitov sodnika Klemna Jakliča« razpisala o domnevnih težavah in nemiru v sodniškem kolektivu na Beethownovi. Po njeno na ustavnem sodišču po prihodu ddr.Klemna Jakliča ni nič več tako kot je bilo – mirno, enotno, složno, predvidljivo. Nebodigatreba Jaklič v kolektiv vnaša nemir, s svojimi tviti in javnimi nastopi pa menda celo omalovažuje ostale ustavne sodnike, če bi lahko verjeli Meti Roglič, ki namiguje na domnevno nezadovoljstvo sodniških kolegov z nastopi ddr. Klemna jakliča v javnosti. Takole piše:

»Na ustavnem sodišču vedno težje sprejemajo javne nastope sodnika Klemna Jakliča, v katerih dvojni doktor druge sodnike omalovažuje. Predsednica sodišča Jadranka Sovdat sprejema “ostrino v strokovnih argumentih”, a opozarja, da osebna raven ni primerna.«

Kdo daje »informacije« Meti Roglič?

»Z ustavnega sodišča prihajajo informacije, da so se bojazni pred prihodom sodnika Klemna Jakliča uresničile: njegova zunajserijska samozavest, s katero se postavlja nad kolege, v sodnišekem kolektivu povzroča napetosti...« piše Meta Roglič in navaja cel kup »dokazov«, ki pričajo o vzvišenosti in domnevni superiornosti ddr.Klemna Jakliča nad sodniškimi kolegi.

V pisanju Mete Roglič gre nedvomno gre za eno od stopenj totalitarnega »soočanja« s »špici, ki jih je treba porezati«. Takšen je gotovo tudi ddr.Klemen Jaklič, ki se je kot prvi izmed vrhunskih pravnikov izpostavil v režirani aferi Patria, ko so drugi (tudi vrhunski) pravniki zelo previdno molčali in čakali, kam bo murgelski veter vso zadevo obrnil.

Ddr.Jaklič se vedno postavi na stran pravice in vladavine prava, zato njegova prisotnost na ustavnem sodišču, množica ločenih mnenj, ki spadajo v učbenike, zagotovo moti bavconovske režiserje ustavnega prava, ki so sposobni »proizvesti« le ustavne pravnike tipa Miro Cerar. Zato je povsem jasno, da »nezadovoljstvo« z ddr. Klemnom Jakličem ne prihaja iz ustavnega sodišla, pač pa iz murgelskega laboratorija izrojene levice, v katerih pravkar nastaja podoba Slovenije po naslednjih državnozborskih volitvah.

O Dnevnikovi »novici«tudi ostra debata na Twitterju

Tviteraška scena je ostro odreagirala na poskus diskreditacije dr.jakliča s strani režimskega Dnevnika.

Demokraciji naklonjea tviteraška javnost namreč dobro pozna Klemna Jakliča, ki je dvojni doktor pravnih znanosti ter dolgoletni predavatelj in vrhunski strokovnjak s področja ustavnega prava in etike na Univerzi Harvard v ZDA. Po diplomi na Pravni fakulteti v Ljubljani je leta 2000 magistriral na Harvardu s področja ustavnega prava in človekovih pravic. Leta 2008 je doktoriral na Univerzi Oxford v Veliki Britaniji, leta 2011 pa je na Univerzi Harvard, ZDA, iz prava doktoriral še drugič. Od leta 2008 na Harvardu predava na področju človekovih pravic, evropskega prava, teorije pravičnosti, etike, ustavnega prava in globalne pravičnosti.

Za njegova profesionalna predavanja ga je Harvard že večkrat nagradil. Ddr. Jaklič je tudi izjemen poznavalec in raziskovalec evropskega pravnega reda, posebej še ustave in ideje demokracije v njeni globalni razsežnosti, zato je trn v peti postokomunistom, ki zavirajo demokratične spremembe.

Ddr.Klemen Jaklič je ob dr.Šorliju in ostalih neideoloških ustavnih sodnikih pomemben garant vladavuine prava, ki se je v nedavni zgodovini izkazalo kot zadnji branik demokracije pred podivjano izrojeno levico. Zato se mora demokratična stran enotno postaviti v bran ddr.Klemnu Jakliču, kar ne bi smelo biti pretežko niti za drugo violino vladne pravne službe, dr. Janeza Pogorelca.

nazaj na vrh