V SDS s številnimi očitki na račun pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki je grozil, da bodo »letele glave«!

  • Napisal  Demokracija
Goran Klemenčič Goran Klemenčič Foto: Urban Cerjak/Demokracija

Državni zbor že več ur razpravlja o interpelaciji zoper ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Poslanec SDS Branko Grims je ob predstavitvi argumentov predlagateljev interpelacije poudaril, da bi moral Klemenčič že zaradi objektivne odgovornosti za "šlamastiko" z uničenjem dokazov zoper ljubljanskega župana Zorana Jankoviča sam odstopiti.

V Sloveniji se ne zgodi nič, krivda se vali na druge, je "nepopisno pravno šlamastiko" z uničenjem dokazov v preiskavi sumov jemanja podkupnine s strani ljubljanskega župana Zorana Jankovića komentiral Grims. Ocenil je, da je ta primer dokazal, da pravni sistem v Sloveniji ne deluje, kot bi moral. "Ali imamo pri nas res posameznike prvega in drugega reda? Pri prvih se vse izgubi ali kasneje izloči, da sodstvo ne more ugotavljati njihove krivde, pri drugih pa se hišo proda za 150 evrov dolga. To ni pravna država, to je parodija pravne države. Odgovoren za to je minister za pravosodje," je dejal Grims.

Izpostavil je tudi Klemenčičevo "zavajanje javnosti v zvezi z njegovim ravnanjem na KPK glede preiskovanja pranja iranskega denarja v NLB". Klemenčič je v odgovoru na očitke iz interpelacije ocenil, da je bilo ravnanje KPK v tem primeru, tedaj je bil sam predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), profesionalno in nadstandardno. "Kako je lahko ravnanje v nasprotju z veljavnim sporazumom med KPK in policijo ter predaja nekega dokumenta na neformalni ravni profesionalno in nadstandardno ravnanje," se je vprašal Grims.

Poslanec se je obregnil še ob eno točko iz Klemenčičevega odgovora, kjer je ta zapisal, da motive SDS za vložitev interpelacije vidi predvsem v "mešanici osebnih motivov in odnosa podpisnikov interpelacije do mene kot nekdanjega predsednika KPK na eni strani ter dejstva, da se v omarah bančne luknje, tudi Nove kreditne banke Maribor (NKBM), in nezadostne preiskave oziroma njene ustavitve leta 2012 v zadevi Irangate skrivajo tudi okostnjaki z oznako 'made by SDS'". Grims je Klemenčiča opozoril, da če bo on zadeve z NLB širil na NKBM, lahko tudi v SDS razširijo očitke v interpelaciji.

Po besedah Grimsa minister za pravosodje ni ravnal tako, da bi povečeval ugled pravosodja in pravosodnih institucij. Kritičen je bil tudi do vlade, ki je podprla njegovo kandidaturo za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice. Klemenčiču v SDS očitajo podporo kršitvam človekovih pravic, ker ni ukrepal v primeru nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, za katerega je ustavno sodišče po besedah Grimsa ugotovilo, da je v primeru Patria sodeloval pri kršitvah človekovih pravic. Klemenčičeva navedba, da se je v tem primeru "odločno uprl političnim pritiskom, saj niso bili podani pogoji za osebno odgovornost najvišjega sodišča", je Grims dodatno kritiziral.

Klemenčiču je Grims očital tudi, da je prelomil svojo obljubo, dano ob nastopu mandata, da bo svoje ravnanje usklajeval s stroko in deležniki. "V praksi je drugače, kar je pokazala obravnava zakona o kazenskem postopku. Kje je to usklajevanje? Ko je zakon doživel neslaven konec, je bil v 14 dneh vložen nov. Torej je lahko vsakomur jasno, kako je potekalo usklajevanje - ga ni bilo," je komentiral poslanec SDS.

Poleg tega je Klemenčiču očital politično motivirano kadrovanje, češ da je "ne le toleriral, ampak tudi podpiral sistematično ugotovljeno kršenje človekovih pravic". Obregnil pa se je tudi ob to, da danes v DZ ni predsednika vlade Mira Cerarja."Predsednik vlade ni prišel podpret svojega ministra. Če bi to štel za pomembno, bi temu dal prednost pred svojimi drugimi obveznostmi," je menil Grims.

"Vse to skupaj, ob dejstvu, da pravosodni sistem očitno ne deluje, za kar je po zakonu o vladi odgovoren resorni minister, mora zadoščati, da se potrdi razrešitev Gorana Klemenčiča in se izogne temu, da bi vse te stvari odpirali še na Svetu Evrope in še kje drugje. To ne bi bilo dobro za Slovenijo," je sklenil Grims.

Poslanec Vinko Gorenak je v predstavitvi stališča SDS izpostavil še Klemenčičeve napovedi zakonodaje in ukrepov, ki da bodo pripravljeni v času te vlade. "Imamo serijo marjetic, ki so bile takrat lepe, zdaj so pa ovenele," je dejal.

Klemenčiča je kritiziral tudi zaradi načina sprejemanja novele zakona o kazenskem postopku, s katero je vztrajal kljub nasprotovanju vseh. Ministra je tudi povprašal, zakaj ob zavlačevanju sojenja nekdanjemu ministru Alešu Zalarju ter tožilcu Zvonku Fišerju ne grozi, "da bodo letele glave", kot je to storil zaradi sojenja Igorju Bavčarju.

Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je ocenil, da sta zaupanje in ugled sodstva padla, zakoni, ki so jih sprejeli, pa niso izvršljivi ali so v nasprotju s človekovimi pravicami. "Uvaja se penalni populizem namesto doktrine varovanja človekovih pravic," je ocenil. V koalicijskih vrstah ministra pričakovano bolj, ali manj branijo. Za razpravo je predvidenih še približno 10 ur.

Iz predstavitev stališč poslanskih skupin se zdi, da bo minister za pravosodje Goran Klemenčič, kljub številnim očitkom na njegov račun tudi po današnji interpelaciji ostal na položaju. Da bodo interpelacijo podprli, so poleg predlagateljice SDS napovedali še v NSi, medtem je ne bodo podprli v koaliciji in Levici. V poslanski skupini nepovezanih poslancev bodo glasovali po svoji vesti.

nazaj na vrh