V reviji Demokracija: Vlada zavaja evropsko javnost v primeru Klemenčiča, ki ni primeren za komisarja za človekove pravice!

  • Napisal  Vida Kocjan
Klemenčič se v tujini predstavlja za drugačnega, kot je v resnici. Klemenčič se v tujini predstavlja za drugačnega, kot je v resnici. Foto: Urban Cerjak

Pravosodni minister Goran Klemenčič, ki si želi mesto komisarja v Svetu Evrope, se v tujini predstavlja kot človek, o kakršnem v Sloveniji lahko le sanjamo. Če ga ne bi poznali, bi ga kovali v nebo. Predstavlja se torej kot Klemenčič, ki to še zdaleč ni.

Prejšnji teden je v Odboru ministrov Sveta Evrope v Strasbourgu potekalo zaslišanje kandidatov za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice. Za to mesto se poteguje tudi Goran Klemenčič, minister za pravosodje v vladi Mira Cerarja. Poleg Klemenčiča se je za položaj potegovalo še šest kandidatov, in sicer Dunja Mijatović iz Bosne in Hercegovine, Igli Totozani iz Albanije, Pierre-Yves Le Borgn iz Francije, Astrid Thors iz Finske, Elzbieta Karska iz Poljske in Ioannis Mouzalas iz Grčije.

 

Trije se uvrstijo naprej

Po zaslišanju pred odborom pa so z ministrstva za pravosodje sporočili, da se je Klemenčič uvrstil v ožji izbor, poleg njega pa še kandidatka BiH Dunja Mijatović in kandidat Francije Pierre-Yves le Borgn. Predstavitev in zaslišanje je potekalo pred odborom namestnikov ministrov, ki je sestavljen iz veleposlanikov držav članic Sveta Evrope, in sicer vseh 47 držav članic sveta.

Končna izbira komisarja januarja

S tem so vsi trije kandidati postali tudi uradni kandidati Odbora ministrov Sveta Evrope. Decembra jih bo zaslišal pododbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za človekove pravice in nato izdelal preferenčni seznam, o katerem bo na zasedanju 22. do 26. januarja 2018 odločala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. Gre za šestletni mandat. Funkcijo komisarja Sveta Evrope za človekove pravice od aprila 2012 opravlja Nils Muižnieks iz Latvije, ki ga nekateri označujejo kot latvijsko-ameriškega borca za človekove pravice.

Kandidatura po vloženi interpelaciji

Goran Klemenčič je postal slovenski kandidat za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope 18. oktobra 2017, ko je Cerarjeva vlada sprejela sklep o podpori njegovi kandidaturi in je zunanjemu ministrstvu, ki ga vodi Karl Erjavec, naložila, naj to posreduje Svetu Evrope. Vlada je Klemenčiča podprla, potem ko je bila proti njemu že vložena interpelacija. Minister Klemenčič jo je le zaradi političnega kupčkanja vladajoče koalicije s priveskom trde levice pred kratkim uspešno prestal.

Vloga komisarja za človekove pravice

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope je neodvisna in nepristranska zunajsodna institucija, ki jo je leta 1999 ustanovil Svet Evrope z namenom krepitve ozaveščenosti in spoštovanja človekovih pravic v državah članicah. Kandidat za komisarja mora biti ugledna osebnost z visoko moralno integriteto in s priznanim strokovnim znanjem s področja človekovih pravic, javno se mora zavzemati za vrednote Sveta Evrope, imeti pa mora tudi osebno avtoriteto, ki je potrebna za učinkovito izvajanje mandata.

Sprenevedanje Cerarjeve vlade

Cerarjeva vlada meni, da Klemenčič izpolnjuje navedene pogoje, zato podpira njegovo kandidaturo. Kandidatura slovenskega predstavnika bi po njeni presoji predstavljala nadaljevanje aktivnosti Slovenije za uveljavljanje uglednih strokovnjakov v mednarodnih telesih in potrditev pomena, ki ga Slovenija posveča človekovim pravicam, hkrati pa bi pripomogla h krepitvi njenega ugleda in vloge na tem področju.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

Vida Kocjan

nazaj na vrh