V reviji Demokracija: Spopad cirkusantov? Svet Evrope opozarja na slabo preganjanje pranja denarja v Sloveniji! Intervju: Romana Tomc!

  • Napisal  C.R.
Naslovnica Naslovnica Foto: montaža/ arhiv Demokracije

Pišemo o prihajajočih predsedniških volitvah, ki bodo 22. oktobra letos. S tem se odpira lov na predsedniški stolček, čeprav seznam predsedniških kandidatov še ni dokončen.

Razkrivamo vsebino ovadbe proti Zoranu Janković, ki razkriva škandalozno ravnanje župana v primeru zaposlitve farmacevtke. Dr. Hubert Požarnik piše o nesposobni Cerarjevi vladi, mag. Andrej Aplenc pa o času kislih kumaric in resnih zadevah. Objavljamo veliki intervju z evropsko poslanko Romano Tomc.

Na dan, ko je Brglez razpisal volitve, so bili sicer znani številni (potencialni) kandidati za predsedniški prestol, vendar njihovo natančno število še ni znano, saj bodo morali nekateri šele zbrati potrebne podpise in vložiti kandidature. Do oddaje članka v tisk nam ni uspelo izvedeti, kdo bo kandidiral v imenu SDS, prav tako je vprašljiv kandidat vladajoče SMC. Brglez je namreč še enkrat dejal, da za predsednika republike ne bo kandidiral. Bo pa moral vsak kandidat zbrati najmanj pet tisoč podpisov volivcev ali pa najmanj deset podpisov poslancev.

Prodajalec sladoleda

Kakorkoli že, s podpisom akta o razpisu volitev začnejo teči roki za volilna opravila. To pomeni, da bo glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev najpozneje 21 dni (tri tedne) po prvem glasovanju, navadno pa drugi krog volitev sledi dva tedna po prvem krogu. To pomeni, da bo predsedniška prisega in inavguracija opravljena decembra letos. Dosedanji predsednik republike Borut Pahor je svoj mandat začel leta 2012 tik pred božičem, potem ko je v drugem krogu tudi s pomočjo »desnih« volivcev premagal dotedanjega predsednika republike Danila Türka, ki mu ni uspelo osvojiti še enega mandata. Prav to pa bo poskusil Pahor, ki bo tako kandidiral drugič in izkoristil možnost, ki mu jo daje ustava. Za zdaj mu dobro kaže, vendar pa je jasno, da nima podpore trdega jedra tranzicijske levice. Pahor naj bi kandidiral kot formalno neodvisen kandidat, pričakovati pa je, da ga bo pri tem podprla vsaj SD. Iz politične »prve lige« se mu za zdaj pridružuje le predsednica NSi Ljudmila Novak in pogojno kamniški župan Marjan Šarec, ki ima očitno podporo botrov iz ozadja. Sicer pa kandidature napovedujejo ljudje iz estrade, denimo razvpiti Damjan Murko in nekdaj popularni pevec Dominik Kozarič, nekoliko resnejši Milan Jazbec, poklicni diplomat, pojavljajo pa se še Ludvik Poljanec, Žiga Papež, dramski igralec Andrej Rozman-Roza. Ni izključeno, da se bo v predsedniško tekmo znova podal »večni kandidat« Zmago Jelinčič Plemeniti, ki so mu ankete še nedavno kazale morebitno vrnitev v parlament. No, kakorkoli že, Brglez je presodil, da Slovenija potrebuje predsednico ali predsednika z odlikami, kot so pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in odprtost. »Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi.« Kandidatom je zaželel smelosti in poguma, izvoljenemu na volitvah pa »veliko vladarske modrosti v korist vseh nas in naše skupne domovine«. Ali se za temi besedami skriva kritika sedanjega predsednika Boruta Pahorja, ni povsem jasno, vendar pa je že nekdanji predsednik Milan Kučan v zadnjem času Slovence v medijih večkrat podučeval, da mora biti predsednik republike resen človek, kar pa Pahor seveda ni. No, delno se lahko strinjamo, saj Pahor s svojo metodo kampanje marsikaj deluje kot klovn, a po drugi strani preprostim ljudem, ki sicer ne spremljajo kaj dosti političnega dogajanja, kar ugaja, da njihov predsednik prodaja sladoled in se poda na pešačenje z Goričkega v Piran (ko bi šel vsaj peš na Brezje ...).

BMZ ne bo kandidat SDS

Seveda je največ ugibanj o tem, koga od kandidatov bo podprla SDS. Kot je znano, izrazito strankarski ljudje na predsedniških volitvah po navadi ne uspejo. Zadnji iz SDS, ki se je meril na predsedniških volitvah, je bil evropski poslanec Milan Zver leta 2012, vendar se mu ni uspelo uvrstiti v drugi krog, osvojil pa je slabo četrtino glasov, po čemer sklepamo, da zunaj kroga volilnega bazena SDS ni dobil kaj dosti glasov. Tokrat se že nekaj časa kot kandidatka s podporo SDS omenja prav tako evropska poslanka Romano Tomc, ki pa naj bi se kandidature otepala, prav tako naj bi se kandidaturi odpovedal sedanji predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, vendar so še vedno mogoča presenečenja. Nekateri naši viri pa so namigovali, da bi utegnil kandidirati France Cukjati, predsednik Zbora za republiko. Glede na molk v največji opozicijski stranki pa so nekateri spin doktorji začeli namigovati, da je skrivnostni izbranec SDS v resnici Boštjan M. Zupančič, ki je v zadnjih tednih opozoril nase z nekaterimi izjavami, ki so močno razjezile režimske medije, od izjav o birokraciji, pozivih na ulico do splava. A pokazalo se je, da vrh SDS vendarle ni tako naiven in da glede na pretekle izkušnje zelo skrbno spremlja karakteristike morebitnih kandidatov, saj ni izključeno, da bi se v igro vmešal kakšen protiobveščevalec.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 V središču: Zahteval spolne usluge

8 Pogled: Balkanska sistemskost po Jankovićevo

9 Kolumna: Nesposobna vlada

POLITIKA

10 Se bo zgodil spopad cirkusantov?

16 Sojenja ne potekajo ustrezno!

20 Čas kislih kumaric in resne zadeve

SLOVENIJA

22 Davkoplačevalski denar za to, da se zdaj zabavajo?

26 Slabo preganjanje pranja denarja pri nas

29 Beg zamenjalo kroženje možganov

32 Slepe miši ministrice za okolje

36 Arhiv osebnosti slovenskega rodu

INTERVJU

38 Romana Tomc

DOM IN SVET

44 Popačeno prikazovanje zgodovine

50 Se je Italija končno streznila?

52 Se bo soočil z ognjem in besom?

56 Avgust – mesec selitev duhovnikov

58 Šesti dvorski likovni dnevi

OGLEDALO

60 Film: Atomska blondinka

63 Avtomobilizem: jaguar F-pace 3.0 V6 twin-turbo AWD

64 Zanimivosti: Neverjetna pestrost sveta žuželk

66 Promenada: Odšel glasbenik Vilko Ovsenik

68 TV-kuloar: Murgl-Homeini

70 Kronika časa: Krst Trdinovega vrha

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Se bo zgodil spopad cirkusantov?

Predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez je 11. avgusta razpisal datum prvega kroga predsedniških volitev, ki bodo v nedeljo, 22. oktobra. S tem se tudi dokončno odpira lov na predsedniški stolček, čeprav seznam predsedniških kandidatov še ni dokončen.

16 SLOVENIJA

Sojenja ne potekajo ustrezno!

Ministrstvo za pravosodje je priznalo, da sojenja v primerih napak zdravljenja ne potekajo ustrezno glede na sprejete ukrepe v okviru projekta Šilih, da se zagotovi pravočasno in pravično sojenje v primerih smrti, povezanih z napakami med zdravljenjem.

38 INTERVJU

Romana Tomc

Aktualni predsednik je prekaljen politik in se tega dobro zaveda. Ima svoj slog nagovarjanja volivcev, ki mu ga ni mogoče odreči. Prinesel mu je zmago na prejšnjih volitvah in očitno spet stavi nanj. Veliko pomembnejših stvari od teka je, o katerih bi se lahko spraševali, ko govorimo o vlogi predsednika države.

52 TUJINA

Se bo soočil z ognjem in besom?

Severna Koreja je zagrozila, da je sposobna z raketnim in jedrskim orožjem napasti Združene države Amerike. Predsednik Trump je izjavil, da bodo ZDA odgovorile z »ognjem in besom«. Prav v teh dneh se spominjamo obletnice dejanskih jedrskih napadov ob koncu druge svetovne vojne.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

C.R.

nazaj na vrh