V reviji Demokracija: Škandalozna obsodba dr. Milka Noviča!

Dr. Milko Novič Dr. Milko Novič Foto: Matic Štojs

Na velikonočno nedeljo (!) popoldne je avtorico teh vrstic iz pripora na Povšetovi ulici poklical dr. Milko Novič in v kratkem pogovoru opozoril, da so mu ta dan po interni pošti poslali zavrnitev zahteve za odpravo pripora.

Mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling, ki proces spremlja že nekaj časa, je minuli četrtek po izrečeni sodbi za tednik Demokracija izjavila (objavljamo prevod iz angleškega jezika, original hranimo v uredništvu): »Še vedno sem v šoku zaradi sodbe, ki jo je danes izrekla sodnica Špela Koleta na sodišču. Ne morem verjeti, da je sodnica dr. Noviča po izpustitvi iz pripora decembra lani zaradi pomanjkanja dokazov obsodila na 25-letno zaporno kazen. Kaj se je spremenilo od takrat, da je morala danes razglasiti njegovo domnevno krivdo? Kako je lahko je nekdo obsojen brez enega pravega dokaza proti njemu? Ko sem videla, kaj se je danes dogajalo na sodišču, imam resen namen, da spravim vaš pravosodni sistem na višja sodišča, evropska in mednarodna, karkoli bo že treba narediti, da se vrne pravica nazaj ljudem, in najpomembnejše, dr. Noviču, ki je bil pod čustvenim pritiskom od začetka sojenja. Zdaj se bojim za njegovo čustveno stanje. V vseh letih, ko sem pomagala na različnih sodiščih, še nikoli nisem videla česa tako nezaslišanega in neupravičenega , kot sem videla danes. Se lov na čarovnice nadaljuje?!!« se je še vprašala Klingova, ki je že med procesom opozarjala, da imamo v Sloveniji hude težave s spoštovanjem pravic obdolženih v sodnih postopkih, konkretni postopek proti dr. Milku Noviču pa je že septembra lani označila za »lov na čarovnice«.

Sodba napisana že davno!

Scenarij, na katerega je avtorica tega članka opozarjala že od začetka sojenja in ki ga je že nekaj dni po umoru napovedal prvi človek NPU Darko Majhenič, se je uresničil minuli četrtek. Okrožno sodišče v Ljubljani, natančneje sodnica Špela Koleta, je namreč dr. Milka Noviča spoznala za krivega umora takratnega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Izrekla mu je 25 let zaporne kazni. Po sklepu sodišča je dr. Noviča po izreku sodbe, ki sicer še ni pravnomočna, »strpala« tudi nazaj v pripor: brez konkretnega dokaza, brez pregledanih posnetkov videonadzorih kamer, kjer se je dalo videti, da je bilo na kraju umora navzočih več ljudi: nekdo si slači hlače, iskat ga pride fiat punto, nekdo na pol dvigne prtljažnik in nekaj vrže vanj ... »Na posnetkih nadzornih kamer vse to vidiš, če pozorno gledaš, ne vem, zakaj sodišče in tožilstvo tega nista raziskala,« je ves čas opozarjala avtorica prispevka.

V obrambi so bili po besedah Jožeta Hribernika, odvetnika dr. Milka Noviča, šokirani nad odločitvijo sodišča, ki je dr. Noviča spoznalo za krivega umora dr. Janka Jamnika. »To je hud poraz pravosodja. Ugled pravosodja je že tako nizek, s to sodbo pa je padec strahoten,« je poudaril Hribernik, ki se je na sodbo že pritožil.

Dr. Novič in njegovi zagovorniki so pričakovali vse kaj drugega kot obsodilno sodbo. Stvari so po odvetnikovih besedah jasne, saj ima dr. Novič alibi za čas umora tedanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Umora po njegovih besedah namreč nihče ne bi mogel izvesti v tako kratkem času, kot pripisujejo dr. Noviču. Vendar pa se sodišče po Hribernikovih besedah s tem sploh ni ukvarjalo. Prav tako sodišče ni komentiralo posnetkov videokamer, »ki jasno kažejo, da dr. Noviča ni bilo na tem mestu takrat, ko je bil dr. Jamnik ustreljen«, je opomnil odvetnik.

Sodišče je po njegovih besedah samo sledilo temu, kar sta razlagala tožilstvo in sodni izvedenec Franc Sablič. To so indici, ki bi jih morali potrditi. »O dokazih, ki so evidentni, pa nič,« je poudaril. Kot je ocenil Hribernik, je bil dr. Novič po izreku sodbe »ne le razočaran, ampak zlomljen«. Naj pri tem opozorimo, da je tožilstvo na tem, da se dr. Novič zlomi, gradilo že ves čas konstrukta. Zato je pomembno sporočilo dr. Noviču, naj upošteva to ugotovitev in ne kloni pred to udbomafijsko združbo, ki je pripravila konstrukt.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh