V reviji Demokracija: Poslovanje Kučanovega tajkuna Škrabca in podjetja Riko s podjetji v davčnih oazah

  • Napisal  Vida Kocjan
Škrabec v elementu Škrabec v elementu Foto: Polona Avanzo/Demokracija

Podjetnik Janez Škrabec ima zelo dobre poslovne in politične povezave, ki segajo tudi v Rusijo in Belorusijo, doma pa v Forum 21, ki ga vodi zadnji šel komunistične partije Milan Kučan. Ima številna podjetja, posluje tudi prek računov v davčnih oazah ...

Samo na Ciper je Riko nakazal več kot 8 milijonov evrov. Njegovemu večinskemu lastniku Janezu Škrabcu zato ne pravijo zastonj, da je »Kučanov mecen«.

Menedžer leta 2017

Konec septembra je Upravni odbor Združenja Manager za menedžerja leta 2017 izbral Janeza Škrabca, direktorja podjetja Riko. Nagrado je prejel na menedžerskem kongresu v Portorožu. V obrazložitvi so zapisali, da je Škrabec v 21 letih, odkar je pri 33 letih ustanovil Riko, družbo razvil v vodilno slovensko inženirinško podjetje, Riko pa da v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerim ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo. Poleg podjetja Riko so izpostavili še podjetje Riko Hiše. Druga podjetja so »prezrli«.

Kje vse je Škrabec?

Janez Škrabec je znan kot ustanovni član Foruma 21 in častni konzul Belorusije v Sloveniji. Dober prijatelj velikega beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka in Milana Kučana torej. Poleg tega je častni konzul Maroka v Sloveniji, predsednik slovensko-ruskega sveta, predsednik slovensko-kuvajtskega poslovnega foruma, predsednik nadzornega odbora Nemško-slovenske gospodarske zbornice, član nadzornega odbora UN Global Compact Slovenija, član društev slovensko-kitajskega, slovensko-japonskega in slovensko-hrvaškega prijateljstva. Je tudi predsednik Alumni kluba in član sveta ljubljanske ekonomske fakultete, predsednik komisije za nagrade pri Gospodarski zbornici Slovenije in predsednik Slovenskega konzularnega zbora. V Združenju Manager so ob vseh teh lovorikah zapisali, da Škrabec v podjetju nima niti svoje mize, kar jih menda ne preseneča.

Zunanji minister v senci

Janeza Škrabca imajo poznavalci imenujejo tudi za zunanjega ministra v senci. Viri z ministrstva za zunanje zadeve namreč trdijo, da je v delegaciji ministra Karla Erjavca na mednarodnih obiskih vedno tudi Škrabec.

Media Speed

Lukašenkov prijatelj

Leta 2004 je Škrabec na smučanju na Krvavcu gostil Aleksandra Lukašenka, znanega diktatorja in večnega predsednika Belorusije. Častni konzul te države za Slovenijo je nato postal 4. septembra 2016 na slovesnosti v Minsku. Poznavalci navajajo, da ga v belorusko prestolnico Minsk, kjer naj bi se v njegovi organizaciji dogajale zanimive zabave, redno spremljajo različni akterji iz slovenskega političnega okolja. Eden odmevnejših obiskov je bil v času hokejske tekme med Belorusijo in Slovenijo v Minsku, ko sta bila v Škrabčevi družbi njegova tesna prijatelja Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi, in Robert Ilc, glavni tajnik NSi. Slednja sta, potem ko so njun obisk razkrili slovenski mediji, pojasnjevala, da sta vse stroške poti in namestitve poravnala sama.

Prijatelj s Putinovo Rusijo

Škrabec ima tesne povezave tudi z Rusijo. Zato se že pojavljajo govorice, naj bi rusko državno železničarsko podjetje sodelovalo pri graditvi drugega tira med Divačo in Koprom, podjetje Riko v lasti Janeza Škrabca pa naj bi bil njihov kooperant oziroma izvajalec.

Posluje tudi z Iranom

Škrabec pogosto potuje tudi z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. Z njim se je mudil tudi v Iranu. V Teheranu je tako skupaj s štirimi slovenskimi podjetji odprl predstavniško pisarno. Ob robu dogodka so kot slovenske prioritete v Iranu izpostavili energetiko, elektroindustrijo in avtomobilsko industrijo. Govori se, da bo Škrabčevo podjetje Riko v Iranu gradilo velik vodovod. Prav v teh dneh naj bi s Počivalškom obiskal tudi Albanijo.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh