V reviji Demokracija: Moteča domoljubna zastava v Radovici

Blaž Zidar pričakuje oprostilno sodbo v zadevi moteča domoljubna zastava, saj je prepričan, da ni kršil nobenega zakona. Blaž Zidar pričakuje oprostilno sodbo v zadevi moteča domoljubna zastava, saj je prepričan, da ni kršil nobenega zakona. Foto: Polona Avanzo

»Danes se sodi zaradi slovenske zastave, ki je vznemirljiva in moteča za vaščane Radovice. V naslednjem kontekstu pa ni moteče, da se uporabljajo in javno razobešajo simboli totalitarnih režimov,« je v izjavi za Demokracijo po pričanju na sodišču dejal Blaž Zidar.

Živimo v državi, kjer je izobešanje zastave nekdanje Dežele Kranjske, ki je iz časa Avstro-Ogrske, pod katero se je boril tudi general Rudolf Maister, kaznovano, ko gre za zastavo Socialistične republike Slovenije ali nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, pa je zgodba povsem drugačna. Kazen je namreč doletela Blaža Zidarja iz okolice Metlike, zunanjega sodelavca specialne brigade Moris v času slovenske osamosvojitvene vojne. Zadeva se je znašla celo na višjem sodišču. Čeprav je okrajno sodišče njegovi pritožbi ugodilo, se je na to pritožila policija. Višje sodišče je policistom ugodilo in zadevo vrnilo v obravnavo nazaj na prvostopenjsko sodišče. Minuli petek je tako na Okrajnem sodišču v Črnomlju potekalo zaslišanje prič v omenjeni zadevi. Kot kaže, so prijavitelji in priče kar sami predstavniki Krajevne skupnosti Radovica.

Razkriti anonimni prijavitelji

»Danes se sodi zaradi slovenske zastave, ki je vznemirljiva in moteča za vaščane Radovice. V naslednjem kontekstu pa ni moteče, da se uporabljajo in javno razobešajo simboli totalitarnih režimov,« je v izjavi za tednik Demokracija dejal Blaž Zidar. »Danes je zaslišanje prič. Na zaslišanju so te povedale, da je zanje slovenska zastava moteča.« Kot pravi Zidar, gre za priče prijaviteljev, ki so hkrati prijavitelji in priče. »Ti so želeli ostati anonimni, vendar so zaradi tega, ker je prišlo do procesa, doživele šok,« pravi Zidar in doda, da so hoteli delovati v tajnosti.
Tako se je razkrilo, da so prijavitelji vaščani oziroma predstavniki Krajevne skupnosti Radovica. Gre za Jožeta Matekoviča iz Radovice, lastnika turistične kmetije in učitelja na Osnovni šoli Brihtna glava. Tako se namreč imenuje projekt, za katerega je idejo podal levosučni Toni Gašperič in kjer v obnovljeni belokranjski hiši (nekdanji šoli) poteka pouk v slogu šestdesetih let prejšnjega stoletja. Naslednji prijavitelj je Stanko Matekovič, lastnik poslovnih prostorov v Metliki in koordinator na Kmečki tržnici Metlika.

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija!)

nazaj na vrh