V reviji Demokracija: Mastno bodo služili z zlatim tirom! Kučan pri Putinu! Napad na našo novinarko! Intervju: Blaž Mrevlje!

  • Napisal  C. R.
Naslovnica revije Naslovnica revije Foto: Urban Cerjak/Demokracija

V novi reviji Demokracija razkrivamo, kdo so gradbeni baroni, ki bodo mastno zaslužili z drugim tirom. Sprašujemo se, ali bo balkanski sod smodnika spet eksplodiral? Pišemo o obisku Milana Kučana pri Putinu v Moskvi, postavitvi spomenika Francetu Bučarju in napadu na našo novinarko Petro Janšo. Objavljamo javnomnenjsko anketo, ki kaže, da najbolj narašča podpora stranki SDS. Objavljamo ekskluzivni intervju s kardiologom Blažem Mrevljetom, ki je odkrito spregovoril o korupciji v slovenskem zdravstvu.

Projekt so zagnali po ukazu Foruma 21, saj graditev drugega tira ni bila prioriteta te vlade. Razkrivamo potek aktivnosti in to, kdo čaka na delitev bajne pogače pri graditvi »zlatega« drugega tira. Po zakonu o graditvi, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom, ki naj bi stal vsaj 1.400 milijonov evrov, naj bi bilo zgrajenih 27 kilometrov železniške proge med Divačo in Koprom. Kilometer enotirne proge bi torej stal 5,2 milijona evrov, opozarjajo poznavalci razmer.

Po hitrem postopku

Zakon o drugem tiru je vlada Mira Cerarja sprejela po hitrem postopku, kar kaže, da se ji očitno zelo mudi. Navsezadnje graditev te proge v začetku njenega vladanja niti ni bila prioriteta. Kaj se je zgodilo, da tako hitijo z utiranjem poti več sto milijonov evrov vrednemu projektu, čeprav so številna vprašanja še odprta, tveganja pa zelo velika? Najverjetneje to, da je graditev v začetku januarja letos ukazal kar vrhovni stric iz ozadja Milan Kučan.

Kritično tudi računsko sodišče

Kako se Cerarjevim mudi, kaže tudi podatek, da je bil zakon v javni razpravi le šest dni. Do tega je bil kritičen tudi Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS, saj je bila s tem onemogočena primerna javna obravnava. Niti računskemu sodišču ni bila dana možnost, da se pred sprejetjem zakona na vladi opredeli do zakona, je dejal Vesel za spletni portal siol.net. Zanimivo je tudi, da so zakonu sprva oporekali tudi v preostalih koalicijskih strankah, nato pa so mnenje hitro spremenili in v parlamentu glasovali za zakon.

Že porabljenih 50 milijonov

V zadnjih dveh desetletjih je bilo pripravljenih več različic projekta drugega tira, za kar je bilo namenjenega tudi veliko denarja. Po Veselovih besedah je bilo doslej porabljenih že več 50 milijonov evrov, od tega 30 milijonov evrov za dokumentacijo in študije, preostalih 20 milijonov pa za nakup zemljišč, raziskave in dodatne študije.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 V središču: Za referendum o »zlatem« tiru

8 Pogled: Naši »vrli« borci na baterije

9 Kolumna: Zlorabljene veteranske organizacije

POLITIKA

10 Kučanovo romanje v Moskvo

16 Anketa Nove24TV: SDS krepko vodi!

18 »Bolj kot roka bolijo dejstva!«

SLOVENIJA

22 Baroni, ki bodo služili z »zlatim« tirom

26 Znanost je »podhranjena in hkrati podcenjena«

29 Cene odvozov v pristojnosti občin

32 Lakirnica v Hočah: da ali ne?

36 Priznanja, raziskovanja, posel

INTERVJU

38 Blaž Mrevlje, dr. med.

DOM IN SVET

46 Na počitnice z MORS, MJU in MNZ

50 Uzurpirana pravica do razlaganja zgodovine

OGLEDALO

58 Film: Služkinja

60 Avtomobilizem: Renault clio intense energy

62 Zanimivosti: Avstralska Gondwana v Sloveniji

64 Duhovnost: Slovenci smo Marijin narod

66 Promenada: Vlada slovenskih družin ne podpira!

68 TV-kuloar: Kek(c)i na pohodu

70 Kronika časa: Šolstvo v Vetrinju

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Kučanovo romanje v Moskvo

Deveti maj je v Sloveniji še vedno zaznamovan predvsem kot »dan zmage«, čeprav je nacistična Nemčija leta 1945 kapitulirala že dan prej, osmega maja. Deveti maj je za praznik Ljubljane »posvojil« tudi njen župan Zoran Janković, in to ne brez razloga.

18 SLOVENIJA

»Bolj kot roka bolijo dejstva!«

»Modrice in oteklina, kot piše tudi v zdravniškem izvidu, so bile šesti dan še vedno prisotne, kar pomeni, da je imel napadalec zares močan prijem,« je avtorica tega prispevka komentirala nedavni fizični napad nase na shodu Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem.

22 DOSJE

Služili bodo z »zlatim« tirom

Projekt so zagnali po ukazu Kučanovega Foruma 21, saj graditev drugega tira ni bila njihova prioriteta. Razkrivamo potek aktivnosti in to, kdo čaka na delitev bajne pogače pri graditvi »zlatega« drugega tira do Kopra.

38 INTERVJU

Blaž Mrevlje

Če bi ocenjeval slovensko zdravstvo kot tako, bi rekel, da je dinozaver, ki umira obroke. Predvsem, ker je še vedno urejeno po socialističnem vzorcu, ki ima kot država v svoje jedro vgrajeno korupcijo. Zdravstvo ima bolezen, ki ga od znotraj razjeda in zanjo nima zdravila. Je poligon, po katerem se pasejo ptice roparice, ki jih nihče ne sklati z neba. Ne sklati pa jih, ker so fantom, ki bi to morali početi, dali grmovje, v katerega se lahko skrijejo, in frače, ne pa tudi kamenja.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh