V reviji Demokracija: Je Rotar vedel preveč? Je v ustavi res zapisana pravica do splava? Naključni ali namerni zažigi?

  • Napisal  C. R.
Naslovnica revije Naslovnica revije Foto: Urban Cerjak/Demokracija

V novi reviji Demokracija pišemo o podjetniku Robertu Rotarju, ki je postal znan v času vladavine LDS, ko je mastno služil na račun davkoplačevalcev s tiskanjem nepotrebnih avtomobilskih nalepk.

V soboto je v sumljivih okoliščinah umrl v zaporu. Opozarjamo, da Slovenska vojska še naprej hira, medtem ko naši južni sosedje na veliko posodabljajo svojo vojsko. Dvojni doktor Igor Grdina opozarja, da v slovenski ustavi sploh ni zapisana »pravica do splava«, kot si večina to napačno razlaga. Objavljamo kolumne dr. Mateja Makaroviča, dr. Janka in Marka Kosa ter intervju z dr. Andrejo Eržen Firšt.

V soboto, 5. avgusta, je v zadrskem zaporu umrl Robert Rotar, nekdanji čudežni deček LDS, tesno povezan z Gregorjem Golobičem, Mirkom Bandljem in tudi Radom Bohincem iz SD. Omenja se tudi Gregor Virant, državni sekretar pri nekdanjem notranjem ministru Radu Bohincu.

Padel v zaporu?

Po prvih poročilih naj bi bilo Rotarju v soboto v zaporu najprej postalo slabo, zato je padel in si pri tem poškodoval glavo. Na pomoč mu naj bi mu bili priskočili zaporniki. Ti naj bi bili poskušali ustaviti krvavitev, nato pa so ga prevzeli pazniki in poklicali reševalce. Že pred njihovim prihodom naj bi ga bili pazniki oživljali, pri čemer naj bi jim bilo uspelo celo vzpostaviti stik z njim. Nato pa je izgubil zavest in na poti v bolnišnico naj bi bil umrl.

Objavo želeli preprečiti

Takšna je bila novica, ki so jo v nedeljo objavili hrvaški mediji. Pozneje se je še izvedelo, da je ena od hrvaških novinark povsem naključno izvedela za ta dogodek in za to, da gre za slovenskega državljana Roberta Rotarja. Po navedbah naj bi ji bili objavo celo želeli preprečiti.

Odziv hrvaškega ministrstva

V ponedeljek dopoldne pa je hrvaško pravosodno ministrstvo objavilo sporočilo, povzela pa ga je tudi hrvaška tiskovna agencija Hina. Zapisali so, da so Roberta Rotarja v zapor privedli 2. avgusta in ga namestili v sobo, veliko 20 kvadratnih metrov, v kateri je bil skupaj še s tremi priporniki. Naslednji dan, 3. avgusta, so ga zdravniško pregledali v zaporniški ambulanti, pri čemer pa naj ne bi bili ugotovili posebnosti. Naslednji dan, v petek, 4. avgusta, malo pred 23. uro pa je Rotar začel tožiti zaradi bolečin v prsih in glavobola. Poklicali so nujno medicinsko pomoč, ki ga je pregledala ter ugotovila tesnobo (anksioznost) in pospešeno bitja srca (palpitacijo). Oskrbeli so ga z zdravili in presodili, da bolnišnična oskrba ni potrebna.

Naslednji dan, 5. avgusta, pa je ob 10.10 nenadoma padel in udaril z glavo ob rob mize. Ostal je brez zavesti. Nujna medicinska pomoč je bila pri njem že čez dobrih 10 minut. Odpeljali so ga v Splošno bolnišnico Zadar, kjer je ob 11.05 umrl.

 

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 V središču: RSRS: Vlada lani slabo gospodarila

8 Pogled: Največja katastrofa je Cerarjeva vlada

9 Kolumna: Odpadki, nafta in teroristi

POLITIKA

10 Je Rotar vedel preveč, so ga namenoma utišali?

16 Arbitraža po arbitraži: Pahorjev in Cerarjev neuspeh

20 Ddr. Igor Grdina: BMZ ob sfingah brez uganke

SLOVENIJA

22 Ddr. Jaklič: Pripor je nepopravljiv poseg v človekovo svobodo!

26 Vladno norčevanje iz potreb Slovenske vojske

29 Pomagaj si sam in pomagal ti bo zavod za zaposlovanje

32 Naključni ali namerni zažigi nevarnih odpadkov?

36 Romanje treh Slovenij na Višarje

INTERVJU

38 Dr. Andreja Eržen

DOM IN SVET

44 Štiri desetletja udbovskega vohljanja za Borisom Pahorjem

48 Dr. Marko Kos: Socialna demokracija na tehtnici

50 Upor proti venezuelskemu socialističnemu diktatorju Maduru

56 Že 35. festival Radovljica vabi ljubitelje kulture!

OGLEDALO

58 Film: Odiseja

60 Avtomobilizem: Renault koleos in Saint-Jean-Cap-Ferrat

64 Prosti čas: Vinarska legenda Stanko Čurin

66 Promenada: Janševa SDS spet na Triglavu

68 TV-kuloar: Režimski nokavt

70 Kronika časa: Inž. Ladislav Bevc

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Je Rotar vedel preveč, so ga namenoma utišali?

V soboto, 5. avgusta, je v zadrskem zaporu umrl Robert Rotar, nekdanji čudežni deček LDS, tesno povezan z Gregorjem Golobičem, Mirkom Bandljem in tudi Radom Bohincem iz SD. Omenja se tudi Gregor Virant, državni sekretar pri nekdanjem notranjem ministru Radu Bohincu.

16 SLOVENIJA

Arbitraža: Pahorjev in Cerarjev neuspeh

Mesec in pol po razglašeni sodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško še vedno ni znano, na kakšen način bosta državi uskladili izvajanje arbitražne sodbe. Kot je znano, Hrvaška ne priznava arbitražne odločitve, slovenski premier Miro Cerar pa ne ve, kaj bi.

38 INTERVJU

Dr. Andreja Eržen

Letos bo še prav posebej slovesno, saj bomo zaznamovali 110. obletnico kronanja (1907−2017). Prvega oktobra praznujemo obletnico posvetitve cerkve in obletnico razglasitve bazilike, 8. decembra pa obletnico posvetitve oltarja v kapeli Marije Pomagaj. Leto je tako polno številnih praznikov, ki slavijo Marijo Pomagaj.

44 DOSJE

Kako je Udba nadzorovala Borisa Pahorja

Raziskovalec arhivov Igor Omerza je izdal knjigo, v kateri razkriva štiri desetletja udbovskega vohljanja za Borisom Pahorjem. Vzrok je bilo Pahorjevo nasprotovanje komunističnemu režimu pa tudi zavzemanje za Edvarda Kocbeka, potem ko je ta padel v politično nemilost.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh