V reviji Demokracija: Anketa: Kdo bi se prebil v parlament? Praznovanje kolaboracije! Intervu: dr. Breda Mulec

  • Napisal  Demokracija
V reviji Demokracija: Anketa: Kdo bi se prebil v parlament? Praznovanje kolaboracije! Intervu: dr. Breda Mulec

V novi reviji Demokracija objavljamo anketo Parsifala in FUDŠ, ki kaže, da v slovenskem javnem mnenju prihaja do političnih sprememb in možnosti, da na naslednjih državnozborskih volitvah končno zmaga pomladna opcija. Podpora SDS se je še povečala, po drugi strani pa je najbolj upadla podpora NSi, ki ne bi prestopila parlamentarnega praga. Bili smo na Zboru za republiko o prihodnosti Evrope in na škandalozni obsodbi Milka Noviča. Objavljamo kolumne dr. Matevža Tomšiča, dr. Mateja Makaroviča, mag. Branka Grimsa, Francija Donka in Romane Tomc. Objavljamo veliki intervju z dr. Bredo Mulec.

Že po tradiciji vsak mesec preverjamo javnomnenjski utrip v slovenski politiki, predvsem glede podpore političnim strankam. Kot kaže zadnja Parsifalova anketa, SDS ostaja trdno na prvem mestu. Kaj pa druge pomladne stranke in morebitna nova koalicija?

Anketa agencije Parsifal, ki je nastala v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije, naročnik pa je bila Nova24TV, je bila izvedena med 10. in 13. aprilom letos. V njej je sodelovalo 619 oseb. Zagotovo bo bralke in bralce najbolj zanimala popularnost političnih strank oz. odgovor na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile predčasne volitve še letos. Naj spomnimo, da je za tovrstno merjenje javnomnenjskega utripa skoraj vedno značilna visoka stopnja neopredeljenosti. Dobrih enajst odstotkov anketirancev ne ve, katero stranko bi volili, dobrih 21 odstotkov ne bi volilo nobene stranke, medtem ko 6,2 odstotka anketirancev sploh ne bi šlo na volitve. To pomeni, da se stopnja neopredeljenosti približuje štiridesetim odstotkom. Vendar lahko vseeno rečemo, da je v primerjavi z marčevsko anketo delež neopredeljenih manjši. Če je delež tistih, ki ne bi šli na volitve, ostal praktično enak, pa je takrat skoraj 22 odstotkov vprašanih odgovorilo z »ne vem«, 27 odstotkov pa ne bi volilo nobene stranke. To pomeni, da je stopnja neopredeljenosti takrat presegla mejo petdesetih odstotkov, sedaj pa znaša malo manj kot štirideset odstotkov. Glede na marec je torej delež tistih, ki se niso opredelili za izbiro politične stranke, upadel za dobrih petnajst odstotnih točk. Naključje? Morda. A poglejmo najprej, kakšen je izid ankete …

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7          V središču: Drugi tir: vlada dela neumnosti

8          Pogled: Spet nova birokratska brca v prazno

9          Kolumna: Glavna nevarnost preži od znotraj

POLITIKA

10        Še vedno rezerve za politično pomlad

14        Evropa in EU pred izzivom stoletja

18        Absurdnost praznovanja dneva kolaboracije

20        Dr. Matej Makarovič: Nevarne iluzije

SLOVENIJA

22        Škandalozna obsodba Milka Noviča

26        Birokraciji še niso rekli stop!

29        Nepripravljeni na poostren nadzor meja

32        Podčetrtek: turistična in kmetijska občina

35        Nad županjo in vlado samo nebo?

36        Beneški izseljenci in identiteta

INTERVJU

38        Dr. Breda Mulec

DOM IN SVET

44        MKUltra: Psihološko bojevanje

48        Vojna proti beli manjšini v Južni Afriki?

55        Raziskovalec slovenske arhitekture

56        Slovenci beremo veliko premalo

OGLEDALO

58        Film: Maščevanje

60        Prosti čas: Hotel Grace Panama Hotel

62        Zanimivosti: Avtomobilnost prihodnosti

64        Šport: Hokejski kralji z Jesenic

66        Promenada: Pozitivni učinki glasbenih kvot

68        TV-kuloar: Čisto nori na keš

70        Kronika časa: Domobranska prisega

74        Kolumna: Skomine po našem denarju

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Še vedno rezerve za pomlad

Že po tradiciji vsak mesec preverjamo javnomnenjski utrip v slovenski politiki, predvsem glede podpore političnim strankam. Kot kaže zadnja Parsifalova anketa, SDS ostaja trdno na prvem mestu. Kaj pa druge pomladne stranke in morebitna nova koalicija?

14        SLOVENIJA

Evropa pred izzivom stoletja

Ali je še kdo pričakoval, da bosta predsednik SDS Janez Janša in prvi predsednik Zbora za republiko Peter Jambrek še kdaj sedla za skupno mizo? To se je vendarle zgodilo prejšnji teden, natančneje v sredo, 12. aprila, na javni tribuni v ljubljanskem hotelu Slon.

38        INTERVJU

Dr. Breda Mulec

Tiskovne tožbe so se v tem obdobju docela razvile. Novo ureditev tiskovnega prava, enotno za vso državo, je 8. avgusta 1925 prinesel zakon o tisku. V prvem planu so bile uperjene proti žaljivemu piscu, če ta ni bil znan, pa proti odgovornemu uredniku. Značilnost teh tiskovnih tožb je bila, da se je ves kazenski postopek odvil zelo hitro. Ne tako kot danes …

44        DOSJE

MKUltra: Psihološko bojevanje

Trinajsti april 1953 je pomemben datum v zgodovini psihološkega bojevanja in hkrati (prikritega) testiranja drog na ljudeh. Takrat je direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije (Cia) odobril začetek projekta MKUltra Kako vplivati na človeški um.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh