V novi reviji Demokracija: Vlada podpira nezakonite migrante; Jamnikov morilec končno priprt? Udbovsko podjetje v likvidaciji

  • Napisal  Demokracija
V novi reviji Demokracija: Vlada podpira nezakonite migrante; Jamnikov morilec končno priprt? Udbovsko podjetje v likvidaciji

V novi reviji Demokracija pišemo o škandaloznem ravnanju vladajoče koalicije v primeru nezakonitega sirskega migranta Ahmada Šamija, interpelaciji proti ministru Goranu Klemenčiču in predlogih SDS za razbremenitev ljudi na finančnem področju. Sprašujemo se, ali se je pravi morilec dr. Janka Jamnika končno le znašel v priporu in pišemo o udbovski gospodarski družbi Safti ter njenem političnem nasledniku družbi KB1909, ki se je znašla v likvidaciji. Bili smo na mednarodni konferenci Varnost in demokracija. Objavljamo intervju z izraelskim varnostnim strokovnjakom dr. Danielom Cohenom.

Pretekli teden se je v politiki začel z novim škandalom. Komaj se je črnilo na poročilu o izidu drugega kroga predsedniških volitev dobro posušilo, je v javnost prišla informacija, da je vrh slovenske politike zaščitil migranta, ki bi moral biti deportiran.

Ahmad nezakonito vstopil v Slovenijo

Če se je še pred meseci v glavnem govorilo o brezimni množici migrantov z Bližnjega vzhoda, je tokrat v javnosti zakrožilo konkretno ime. Ahmad Šami, Sirec, ki že od lani ilegalno prebiva v Sloveniji, je po dokončni odločitvi pravosodnih organov, da je dekret ministrstva za notranje zadeve o njegovi vrnitvi na Hrvaško zakonit, dobil posebno »darilo«. S pomočjo nekaterih poslancev (Jan Škoberne iz SD in Miha Kordiš iz Levice) in nato še s privolitvijo Cerarjeve vlade je lahko prišel v prostore Državnega zbora RS, kamor policija brez posebnega pooblastila nima vstopa, s čimer so hoteli preprečiti prej napovedano deportacijo migranta na Hrvaško, od koder je lani vstopil v Slovenijo. To dejanje je sprožilo izjemen odmev, saj je premier Cerar, doktor ustavnega prava, s svojim ščitenjem migranta pred izvajanjem slovenskega pravnega reda dejansko povozil vladavino prava in celo poteptal slovensko ustavo, tako kot je konec osemdesetih let tedanji srbski »vožd« Slobodan Milošević z enostransko odpravo avtonomije Vojvodine in Kosova poteptal tedaj veljavno ustavo SFRJ. Cerar je s tem Slovenijo pahnil v ustavno krizo, saj je pokazal, da če se interes politike ne ujema s pravom, toliko slabše za pravo. In posledica? Opozicijska SDS je vložila ustavno obtožbo, ki je hudo razkurila premierja Mira Cerarja.

»Nenadna« akcija vladajoče koalicije

Zgodba se je dejansko začela že zdavnaj pred ponedeljkom, 13. novembra – prav na ta dan sta minili dve leti od terorističnega napada islamistov v Parizu. In kaj se je zgodilo prejšnji teden? Poslanci koalicijskih strank SMC, DeSUS, SD in (opozicijske) Levice so namreč nenadoma javno pozvali ministrstvo za notranje zadeve, naj ustavi za torek načrtovano deportacijo sirskega državljana Ahmada Šamija na Hrvaško. V zgodbo se je vpletel tudi premier Miro Cerar, ki je zaprosil MNZ za odložitev deportacije, dokler se ne razjasni, ali je mogoče uporabiti diskrecijsko pravico in migranta ne vrniti na Hrvaško. No, prav tisti dan so nekateri poslanci – Jan Škoberne (SD), Peter Vilfan (DeSUS), Miha Kordiš (Levica) in Jasna Murgel (SMC) – sklicali tiskovno konferenco, češ da je omenjeni migrant eden najboljših primerov integracije beguncev. Ob tem so navedli njegove uspehe: med drugim se je v malo manj kot dveh letih v Sloveniji samoiniciativno naučil slovensko, sodeloval pri projektih ministrstva za kulturo, organiziral socialno pomoč in tudi drugače deloval proaktivno. No, v javnost je seveda pricurljala novica, da je Šami ves čas prebival v skvotu v nekdanji tovarni koles Rog, ki velja za podobno »valilnico levičarstva« kot nekdanji vojaški kompleks na Metelkovi ulici v Ljubljani. Kot so pojasnili omenjeni poslanci, se mora Šami v torek,14. novembra, ob 5.45 zglasiti pred azilnim domom v Ljubljani, kjer naj bi ga izročili hrvaškim oblastem. Če MNZ ne bo preklical deportacije, nameravajo omenjeni poslanci v torek pospremiti Šamija do azilnega doma. Omenjeno zadevo je kasneje komentiral tudi premier Cerar, ki je na novinarski konferenci po pogovoru z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom v zvezi s primerom sirskega migranta (formalno naj bi šlo za brivca oz. frizerja) dejal, da je že pred dnevi od MNZ zahteval dodatno poročilo in predvsem mnenje, ali ima ministrstvo oz. vlada diskrecijsko pravico oz. pravico do prostega preudarka tudi glede te deportacije. »Gre torej za vprašanje, ali lahko ministrstvo, ob tem ko so izpolnjeni pogoji, da se Šami deportira v sosednjo varno državo, odloči tudi drugače, ali pa denimo vlada.« Kot je še dejal premier, je od ministrstva dobil ustrezna zagotovila, da se bo njegov poziv k prekinitvi deportacije upošteval, dokler se dilema ne razčisti. Za to naj bi bilo po Cerarjevih pričakovanjih potrebnih »nekaj dni«. »Če je mogoče, da se ta diskrecija uporabi, se bom zavzel za to, da (...) vsi pristojni organi to diskrecijo uporabijo.« Pozivu se je pridružil še predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Več preberite v novi reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7          V središču: Klemenčič ostaja minister

8          Pogled: Jean-Claude Juncker, čas je za slovo!

9          Kolumna: Dr. Matej Makarovič: Zoprna predvidljivost

POLITIKA

10        Reševanje vojaka Ahmada – dimna zavesa globoke države

16        Predlogi SDS na finančnem področju, kot si jih lahko samo želimo

SLOVENIJA

20        Razkrivamo: Brezsramno vladno kadrovanje

24        Dr. Matjaž Steinbacher: Evforija z imenom bitcoin

26        Je pravi morilec Janka Jamnika končno v priporu?

30        Dan otroka: Vzgajaj me sočutno

33        Prostorsko-gradbena zakonodaja na prepihu

36        Reka: 70 let društva Bazovica

INTERVJU

38        Dr. Daniel Cohen

DOM IN SVET

42        Slovenski volivec na predsedniških volitvah

44        Udbovski Safti in propad razvpitega podjetja KB1909

48        Mednarodna konferenca v Ljubljani: Varnost in demokracija

52        Strmoglavljenje zimbabvejskega samodržca Mugabeja

54        O pranju denarja v NLB na mednarodnem parketu

56        Knjižni sejem z Martinom Krpanom

OGLEDALO

58        Film: Koko in velika skrivnost

60        Prosti čas: Monaco Yacht Show

62        Zanimivosti: Zgodovina nenaravnih bitij

64        Šport: Križi košarkarskega selektorja

66        Promenada: Koncert Klic dobrote 2017

68        TV-kuloar: Medijski sveder

70        Kronika časa: Sokolski dom na Taboru

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Reševanje vojaka Ahmada

Pretekli teden se je v politiki začel z novim škandalom. Komaj se je črnilo na poročilu o izidu drugega kroga predsedniških volitev dobro posušilo, je v javnost prišla informacija, da je vrh slovenske politike zaščitil migranta, ki bi moral biti deportiran.

20        SLOVENIJA

Brezsramno vladno kadrovanje

Direktorja Splošne bolnišnice Celje je vlada razrešila iz političnih razlogov, ker ni član vladajočih strank. Zamenjali so še člane svetov v desetih javnih zdravstvenih zavodih. Na mesto vodilnega v državnem podjetju 2TDK pa so imenovali Metoda Dragonjo.

38        INTERVJU

Dr. Daniel Cohen

Odgovornost za boj proti terorizmu je tako na strani ponudnikov spletnega dostopa, podjetij in vlad. Če pogledamo spletni boj proti Islamski državi, lahko vidimo, da sta pri tem sodelovala dva dejavnika: vlade, ki so pritisnile na podjetja, spletna omrežja, in podjetja, ki so ugotovila, da morajo najti pot med pravico do svobodnega govora in bojem proti terorizmu.

44        DOSJE

Safti in propad KB1909

Razvpito zamejsko podjetje KB1909 bodo likvidirali po hitrem postopku, za likvidacijskega izvršitelja pa so določili kar Borisa Perica, ki je tudi predsednik uprave tega podjetja. Sklep o tem so nedavno sprejeli lastniki podjetja.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh