V novi reviji Demokracija: Skrivnost udbovskega denarja! Kulturni marksizem! Bankster na čelu Gorenjske banke? Intervju: dr. Vasko Simoniti

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Naslovnica tega tedna Naslovnica tega tedna fotomontaža B. M.

V zadnjem času smo večkrat slišali skoraj neverjetne zgodbe o pranju iranskega denarja v NLB ter o različnih finančnih malverzacijah v zdravstvu. Morda nas to že dolgočasi, a vendarle velja pogledati v korenine vseh teh zgodb, zaradi katerih Slovenija nikakor ne more postati »druga Švica«, dežela blaginje za vse. O tem pišemo v novi reviji Demokracija. V njej si lahko preberete o predvolilnem imenovanju veleposlanikov, banksterju na čelu Gorenjske banke, anarholevičarjih na RTVS in intervju z dr. Vaskom Simonitijem in Dušico Kunaver.

No, izkazalo se je, da imajo zgodbe, o katerih se sedaj največ govori, precej dolgo brado. Pri tem ni šlo za mafijske posle, ki ne bi imeli nobene zveze s politiko, prav nasprotno – tisti del slovenske politike, ki se sklicuje na kontinuiteto s prejšnjim režimom, je dejansko samo nadaljeval zgodbo o t. i. vzporedni ekonomiji, kar je bila predvsem domena jugoslovanskih tajnih služb (Udba in KOS). V drugi polovici osemdesetih let je nad dogajanjem bedel tedanji šef partije Milan Kučan, ki je ob neki priložnosti dejal, da se nikoli ni ukvarjal s financami. No, dejansko se mu tudi ni bilo treba, saj je za to ves čas skrbela Udba.

Mafijska država

Pravijo, da je največja hudičeva prevara v prepričanju, da hudič sploh ne obstaja – mnogi celo menijo, da si je hudiča izmislila katoliška Cerkev za lažjo manipulacijo z ljudmi (ne glede na to, da je pojav hudih duhov izpričan tako v Svetem pismu kot v sedanji praksi). Podobno je tudi s slovensko globoko državo oziroma paradržavo. Njen obstoj je izjemno težko neposredno dokazati. V Demokraciji smo doslej razkrili nič koliko zgodb, ki so bile tako ali drugače povezane s paradržavo in z njenim vplivom na številne družbene podsisteme, kar se je največkrat pokazalo takrat, ko so organi pregona zamižali na obe očesi, ko so bili v mafijske posle vpleteni »nedotakljivi«. Tak primer je ljubljanski župan Zoran Janković, ki bi bil v normalni državi že zdavnaj za zapahi, a je ne samo na prostosti, pač pa ostaja politični funkcionar, ki se zaveda, da je varen pred organi pregona. Ker je pač nasprotnik politike Janeza Janše. A kljub temu se zdi, da velika večina Slovencev nekako ne jemlje resno opozoril, da prave demokracije nimamo in da nam v resnici vladajo tisti, ki niso dobili mandata za vladanje na volitvah. Nekateri se opozorilom o obstoju paradržave celo odkrito posmehujejo, češ da si t. i. desnica izmišljuje imaginarne sovražnike kot izgovor za lasten neuspeh. Vendar pa je publicist in podjetnik Tomaž Štih v nedavnem pogovoru za televizijo Nova24TV priznal, da je doslej podcenjeval vpliv in celo obstoj paradržave.

Kot je dejal, je glavni problem Slovenije preveč regulacij in vmešavanje države v vse zadeve. Tak primer je denimo določba, da morajo biti lekarne v urbanih naseljih med seboj oddaljene najmanj 400 metrov, na manj poseljenih območjih pa pet kilometrov. »Skoraj do pike enako je organizirano igralništvo, do pike enako je organizirana mafija,« je dejal in dodal, da je dolgo časa mislil, da so tisti, ki so govorili, da vse iz ozadja vodi Milan Kučan, paranoični. Toda ko je začel njegov prijatelj ekonomist Rado Pezdir v arhivih odkrivati vpletenost Udbe v gospodarstvo in ekonomska ozadja, ki so zrasla iz prejšnjega sistema, mu je postalo jasno, da so vsa omrežja spletena okoli zadnjega šefa komunistov. Povedano drugače: Kučan kot »nekronani kralj Slovenije«, kot bi dejal Stane Granda, ni neka fantazma ali halucinacija, pač pa realno dejstvo. V nadaljevanju bomo predstavili samo drobec podatkov iz slovenske novejše zgodovine, ki dokazujejo močno prepletenost neokomunistične politike in mafije, to prepletenost pa še kako občutimo tudi običajni državljani v svojih denarnicah, saj nam vlada Mira Cerarja napoveduje nova davčna bremena.

Zapuščina Nika Kavčiča

Udbovsko »gospodarjenje« v naši državi še vedno velja za nekakšen tabu. Tisti, ki so se lotili raziskovanja arhivov in si upali razkriti imena še živečih sodelavcev »vrhovnega komandanta udbovskega kraljestva« Ivana Mačka - Matije, so s tem tvegali tožbe in kazenski pregon. Leta 2011 umrli finančnik Niko Kavčič je še malo pred svojo smrtjo v dolgem intervjuju za TV Slovenija razkril številne skrivnosti t. i. vzporedne ekonomije, v kateri je tudi sam sodeloval. V čem je bila poanta vzporedne ekonomije?

 

Celoten članek preberite v novi reviji Demokracija!

 

KAZALO NOVE DEMORACIJE!

 

UVODNE STRANI

 

7 Karikatura: Jiři Kočica

 

8 Sedem: Zmaga Vilija Kovačiča na ustavnem sodišču

 

9 Kolumna: Prispevki za biografijo Ljudmile Novak

11 Sedem: Slovenijo želi spremeniti v Jugoslavijo

 

POLITIKA

12 Skrivnost udbovskega denarja

19 Pogleda: Miran Černec in Matej Zotko

20 Tomaž Štih: »Ni svobode brez ekonomske svobode«

 

SLOVENIJA

22 Predvolilno imenovanje veleposlanikov

26 Dr. Vasko Simoniti: Intelektualna generacija, ki je odločilno prispevala k samostojnosti države, nima zadostnega podmladka!

32 Zrcalo tedna na TVS je (spet) le Zrcalo Partije

34 Bankster iz NLB bi vodil Gorenjsko banko

36 Zgorelo tudi zaupanje v institucije

38 Raziskava: Položaj mladih zamejcev

 

INTERVJU

40 Dušica Kunaver

 

DOM IN SVET

 

44 Odmeven patriotski govor Donalda Trumpa

46 Poljaki zavračajo vsakršno odgovornost za nacistična taborišča

48 Železniške postaje postajajo izhodišča za zločinske pohode migrantov

51 Vladne obljube ali kako smo opetnajstili Čehe

58 Keith Miles: Ekonomija, etika in svoboda

 

PROMENADA

 

64 Kultura: Prestižne nagrade za dosežke v kulturi

66 Literatura: Kimberley Chambers ̶ zgodba o uspehu

68 Glasba: Taylor Swift, zvezdnica, ki jezi levičarje

70 Šport: ZOI Pjongčang 2018: »Važno je sodelovati.« Ali res?

72 TV-kuloar: Spomin na Titovo leto 1980

 

PET IZPOSTAVLJENIH TEM:

 

12 POLITIKA

Skrivnost udbovskega denarja

V zadnjem času smo večkrat slišali skoraj neverjetne zgodbe o pranju iranskega denarja v NLB ter o različnih finančnih malverzacijah v zdravstvu. Morda nas to že dolgočasi, a vendarle velja pogledati v korenine vseh teh zgodb, zaradi katerih Slovenija nikakor ne more postati »druga Švica«, dežela blaginje za vse.

 

22 SLOVENIJA

Predvolilno imenovanje veleposlanikov


Politična higiena slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca je na psu. Očitno se trudi samo še nekaj iztržiti zase in za svoje. V to spadajo tudi imenovanja veleposlanikov, tudi t. i. političnih, nekatere imenuje celo na zalogo. Vlada Mira Cerarja je tako januarja potrdila deset novih veleposlanikov.

 

26 INTERVJU

Dr. Vasko Simoniti

Vasko Simoniti, minister za kulturo v prvi vladi Janeza Janše, pravi, da je sedanji kulturni minister Tone Peršak upravičeno deležen kritike. Po njegovo gre za človeka, ki je politično izjemno ambiciozen. S Simonitijem smo se pogovarjali še o Evropski uniji, ki mora ostati povezana, če želi živeti v blaginji, RTV Slovenija, Roterjevi knjigi Pravi obraz in o Prešernu, svobodoljubnem človeku in človeku prostega duha, ki je s svojo pesniško genialnostjo presegel majhno provincialno slovensko okolje.

 

44 GLOBUS

Odmeven patriotski govor Donalda Trumpa

Ameriški predsednik Donald Trump je uspešno spravil pod streho svoj prvi predsedniški letni nagovor kongresu. Nasprotniki so se sicer zmrdovali, volivci pa so ga izredno visoko ocenili. Govor je bil poudarjeno patriotsko obarvan in so ga prekinjali pogosti aplavz ter v nekaj primerih tudi skandiranje.

 

70 ŠPORT

Pjongčang 2018 »Važno je sodelovati.« Ali res?

Zimske olimpijske igre Pjongčang 2018 in aktualni razmislek. Važno je sodelovati? Mar res? Za koga je to važno? Komu koristi? Za klenega Slovenca sedanjih dni so gornja vprašanja pravzaprav žaljiva, kajti dandanes so odgovori na to v teh krajih povsem nedvoumni: Da! Za slovensko državo! Afirmacijo države!

 

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

 

Demokracija

nazaj na vrh