V novi reviji Demokracija: Skomine po astronomski plači! Je Cerar politično truplo? Večerovci, pojdite spat! Intervju: dr. Božo Predalič

  • Napisal  Demokracija
V novi reviji Demokracija: Skomine po astronomski plači! Je Cerar politično truplo? Večerovci, pojdite spat! Intervju: dr. Božo Predalič

V novi reviji Demokracija opozarjamo, kako se pod vlado Mira Cerarja zvišujejo plače vladnim privilegirancem. Pišemo o manipulaciji časopisa Večer, Vebrovem izstopu iz stranke SD, Cerarjevem izgubljanju kredibilnosti in predlogih SDS izboljšanje položaja slovenskih kmetov. Objavljamo kolumne oziroma tribune Matevža Tomšiča, Franceta Cukjatija, Braneta Grimsa, Romane Tomc, Draga Bajta in Marka Kosa. Objavljamo veliki intervju s predsednikom odbora za notranje zadeve pri Strokovnem svetu SDS dr. Božom Predaličem.

Nadzorni svet SDH je predsednici uprave Lidii Glavina plačo povišal za kar 40 odstotkov, na 15.496,20 evra mesečno. Predsednik nadzornega sveta Damjan Belič je Cerarjev zaupnik, Glavinova z zelo luknjičavim življenjepisom pa kader nekdanjega Saftija.

Člani nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ga vodi Damjan Belič, so se nazadnje sešli 20. decembra. Nato so 22. decembra izvedli še korespondenčno (dopisno) sejo, na kateri so potrdili vsebino aneksov k pogodbi o zaposlitvi Lidie Glavina, predsednice uprave, in Nade Drobnič Popovič, članice uprave SDH.

Kdo so člani nadzornega sveta SDH?

Nadzorni svet SDH sestavljajo: predsednik Damjan Belič, namestnik predsednika Duško Kos, člani pa so: Igor Kržan, dr. Andrej Bertoncelj in Janez Vipotnik. Dodajmo, da je bil Janez Vipotnik, nekdanji vodilni v Iskri, danes pa upokojenec, ki živi v Veliki Britaniji, za nadzornika v SDH imenovan pred kratkim. SDS je njegovi potrditvi odločno nasprotovala, potrdila pa ga je koalicija SMC, SD in DeSUS. Tudi Levica temu ni nasprotovala. Licenco za opravljanje nadzornika je Vipotniku nedavno podpisala kar – Lidia Glavina.

Kdo je ljubiteljica draguljev Lidia Glavina?

Lidija Glavina je po izobrazbi Dottore Magistrale, Republika Italija (kar je primerljivo z 2. stopnjo visokošolskega izobraževanja v Republiki Sloveniji). Ima dolgoletne mednarodne izkušnje pri vodenju velikih poslovnih sistemov.

Od 15. julija 2016 dalje je opravlja funkcijo začasne predsednice uprave SDH, pred tem pa je bila od julija 2015 do imanovanja za začasno predsednico uprave SDH članica nadzornega sveta SDH. Od imenovanja v upravo SDH funkcije članice nadzornega sveta SDH ni opravljala.

Do imenovanja za začasno predsednico uprave SDH je bila direktorica avstrijske družbe Imsa Group Gmbh. V preteklosti je bila več kot 10 let na vodilnih mestih v Electroluxovem koncernu, ki je imel za evropski sektor sedež v Belgiji ter finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden v Sloveniji. 

Na funkcijo predsednice uprave SDH s polnim mandatom je bila imenovana dne 22. 2 2017 za mandatno obdobje 4 let.

Kot predsednica uprave SDH je odgovorna za področje razpolaganja in pridobivanja kapitalskih naložb, pravnih zadev in denacionalizacije ter podpornih funkcij SDH.

Leta 2017 je bila izvoljena za predsednico nadzornega sveta družbe Telekom Slovenije, d. d.

Iz uradnega življenjepisa oziroma predstavitve na strani SDH, ki je zelo luknjičava, je razvidno, da je »po izobrazbi Dottore Magistrale«. Če to zveni nenavadno, pa je nadalje pojasnjeno, da je izobrazbo pridobila v Italiji in da je »primerljiva z 2. stopnjo visokošolskega izobraževanje v Republiki Sloveniji«. To pomeni, naj bi imela končano fakulteto, ni pa napisano katere smeri. Dodano je le, da »ima dolgoletne mednarodne izkušnje pri vodenju velikih poslovnih sistemov«, pri čemer so navedeni avstrijska družba Imsa Group Gmbh, koncern Electrolux in Husqvarna Gorest & Garden v Sloveniji.

Na mesto predsednice uprave SDH je bila imenovana v času vlade Mira Cerarja; najprej je bila 15. julija 2015 imenovana za začasno predsednico, od 22. februarja 2017 pa je imenovana za mandatno obdobje 4 let, kar pomeni do februarja 2021. Kot predsednica uprave SDH je odgovorna za področje razpolaganja in pridobivanja kapitalskih naložb, pravnih zadev in denacionalizacije ter podpornih funkcij SDH. Dodatno je od leta 2017 še predsednica nadzornega sveta družbe Telekom Slovenije.

Glavinova velja za kader nekdanjega Saftija, ki je bil povezan z Udbo. Na čelo SDH, ki upravlja z okoli 13 milijard evrov vrednim državnim premoženjem, jo je pripeljal Belič po dogovoru s Cerarjem.

Celoten članek preberite v novi reviji Demokracija!

UVODNE STRANI

7          V središču: Veber vendarle izstopil iz SD

8          Pogled: Virus komunizma v krščanstvu

9          Kolumna: Pot navzdol se nadaljuje

POLITIKA

10        Je Miro Cerar politični mrtvec?

16        SDH in visoke plače: Cerarjevi so povsem izgubili kompas

20        France Cukjati: Turbulentno leto novih sprememb

22       Branko Grims: Svoboda govora za obstoj civilizacije

24        Romana Tomc: V Evropi dobro, v Sloveniji slabše

26        Drago Bajt: Imeti, biti, dajati

SLOVENIJA

28        Zaresova operativka na čelu Slovenske filharmonije

32        Čedalje slabše stanje na kmetijskem področju

36        Iskanje resnice in pravičnosti

INTERVJU

38        Dr. Božo Predalič

44        Dr. Alison Joyce

DOM IN SVET

47        Dr. Marko Kos: Jamstvena dolžnost za politike

50        V Iranu protesti proti teheranskim avtokratom

54        V sporu z EU Slovaška podpira Češko, Poljsko in Madžarsko

56        Veličasten pogreb dolgoletnega tajskega kralja

58        Plečnikovo leto je minilo brez rezultatov

OGLEDALO

60        Film: Madame

63        Avtomobilizem: Toyota yaris

64        Zanimivosti: Vsi najlepši slovenski otoki

66        Promenada: Zvita feltna s kamnitega Krasa

68        TV-kuloar: Kulturna revolucija

70        Kronika časa: Boji za Koroško 1919

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Je Miro Cerar politični mrtvec?

Premier in predsednik SMC Miro Cerar bo, kot kaže, do sredine tega leta verjetno končal svojo politično kariero. Njegova stranka se v javnomnenjskih raziskavah pojavlja šele na četrtem mestu, Cerar pa zadnje čase mrzlično išče možnost političnega preživetja.

16        SLOVENIJA

SDH in mastno visoke plače

Nadzorni svet SDH je predsednici uprave Lidii Glavina plačo povišal za kar 40 odstotkov, na 15.496,20 evra mesečno. Predsednik nadzornega sveta Damjan Belič je Cerarjev zaupnik, Glavinova z zelo luknjičavim življenjepisom pa kader nekdanjega Saftija.

38        INTERVJU

Dr. Božo Predalič

Večkrat sem se že vprašal, kakšna »specialna znanja in veščine« obvladuje ta sirski brivec, da se slovenski levičarji tako goreče borijo zanj. Tudi pred njim so bili iz Slovenije deportirani številni migranti, med njimi krščanska družina, pa se nikomur od levičarjev ni zdelo vredno zavzeti se zanje.

50        TUJINA

Protest proti teheranskim avtokratom

Že dva tedna v Iranu potekajo protesti, na katerih državljani zahtevajo spremembe. Gospodarska situacija je vse slabša, vse več ljudi pa je sitih omejevanja intelektualne svobode, ki ga prakticira avtokratski režim. Protesti so do sedaj terjali dva ducata mrtvih.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh