V novi Demokraciji: Preko NLB financirali terorizem! Shema vpletenih! Kolumne: Brščič, Remškar, Griesser, Štuhec! Evropska priloga!

  • Napisal  Demokracija
Naslovnica Naslovnica Foto: Urban Cerjak

V novi reviji Demokracija nadaljujemo zgodbo #IranNLBgate. Po razkritju suma pranja terorističnega denarja v največji državni NLB v višini okoli milijarde dolarjev se razkrivajo tudi imena tistih, ki so po dostopnih podatkih vedeli za to in niso ukrepali. Zato objavljamo shemo ljudi, ki so odgovorni, ali soodgovorni za to afero.

Za Demokracijo dr. Ivan Štuhec v kolumni pravi: »Smrt prevari, svoboda narodu!«, prim. Janez Remškar: »Reforma zdravstva? Pa kaj še!«, dr. Tamara Griesser Pečar pa opozarja, da je odločitev Vrhovnega sodišča RS v primeru t. i. Kočevskega procesa velika sodna sramota. Ekonomist Bernard Brščič pa piše o Lex Magna in lastninske pravice. Objavljamo Evropsko prilogo in intervju z nekdanjim predsednikom Zelenih Slovenije Vanetom Gošnikom.

Poročali smo že o sumu velikega pranja denarja v Novi Ljubljanski banki (NLB) v letih 2009 in 2010. Iranski državljan je račun v NLB odprl takoj po volitvah leta 2008. Tudi zato so takrat sprožili politično motiviran proces Patria. Primer ima tudi mednarodne razsežnosti, povezane z jedrskim oboroževanjem in terorizmom. Šlo je namreč za poslovanje z iransko banko, za katero je po sklepu Sveta EU št. 668/2010 veljal embargo.

Primer v rokah dveh komisij

Spomnimo. Parlamentarna preiskovalna komisija o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu, ki jo vodi Anže Logar, je prišla na sled listinam, iz katerih se vidi, da je bila v letih 2009 in 2010 prek NLB v večinski državni lasti oprana skoraj milijarda dolarjev (okrog tri četrt milijarde evrov). Šlo je za nakazila ene od iranskih bank, ki je denar nakazala na decembra 2008 odprt bančni račun v NLB, NLB pa je ta denar nakazala na več kot 9.000 različnih bančnih računov po svetu. Pri tem je iranskega lastnika bančnega računa v slovenski NLB vodstvo banke oprostilo plačila provizij za bančne transakcije (za prilive na račun, kot jih plačujemo drugi), odobrili so mu celo uporabo osebne spletne banke (ProKlik), da je kar sam, z domačega naslonjača, verjetno nekje v Iranu, upravljal s svojim računom in prenakazoval denar brez vsakršnega nadzora. Logarjeva preiskovalna komisija je o razkritju obvestila komisijo državnega zbora za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, saj sta uporaba prikritih metod in sredstev ter sodelovanje s tujimi službami in kriminalistično policijo v njeni pristojnosti. Branko Grims, ki vodi to komisijo, pa je razkril, da je iz bančnih transakcij razvidno, »kam je šel denar, vendar pa so to zaupni dokumenti«, o katerih ne sme govoriti.

Urad za preprečevanje pranja denarja

V Sloveniji imamo tudi urad za preprečevanje pranja denarja, takrat ga je vodil Andrej Plausteiner, ki bi to moral odkriti in razčistiti, pa tega očitno ni storil. Pravzaprav je urad organe pregona oziroma policijo o tem obvestil šele po letu in pol, ko se je to začelo dogajati. Vse skupaj je sicer trajalo dve leti in več kot očitno je, da je bilo nekomu v interesu, da stvari trajajo čim dlje.

Več kot 400 opozoril tujih bank

Posel se je končal izključno zaradi tujih bank, ki so začele opozarjati na spornost nakazil. Teh opozoril je bilo več kot 400, nekatere tuje banke so poslale tudi uradne proteste, tri banke pa so zaradi teh nakazil celo nehale poslovati z NLB in niso več sprejemale denarja z njenih računov. Kljub temu nihče v Sloveniji ni ukrepal. Tudi danes zaradi tega še nikogar ne preganjajo oziroma v zvezi s tem še nikogar niso ovadili. Večina medijev o tem še vedno molči.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 V središču: Mayeva se bori za preživetje

8 Pogled: Cerar ne zna niti računati niti brati

9 Kolumna: Smrt prevari, svoboda narodu!

POLITIKA

10 Poti tranzicijske levice vodijo v Iran

16 Republika Slovenija – raj za teroristične posle

20 »Mi smo vest pokvarjenih sodnic in sodnikov«

SLOVENIJA

24 Remškar: Reforma zdravstva? Pa kaj še!

26 Kaj odgovoriti gospodu predsedniku?

28 Kočevski proces na Vrhovnem sodišču RS

30 Šokantna zloraba socialne pomoči

33 Korošci hočejo hitro cesto in jasne zaveze

36 Vladajoči potrebovali 15 dni, da so se zganili

40 Volilni zakon in lokalne volitve

INTERVJU

42 Vane Gošnik

DOM IN SVET

48 Mladi, razvoj in prihodnost EU!

51 Poštena konkurenca za varnost

54 Evropska unija sui generis?

58 Pol stoletja od bleščeče zmage

66 Ugrabitelji Baragovega semenišča

68 Knjiga esejev: Zamrznjene besede

OGLEDALO

70 Film: Churchill

72 Avtomobilizem: OneLife Rally in bentley continental

74 Promenada: Druženje pod klobuki uspelo

76 TV-kuloar: Magični gledalec: To je Slovenija!

78 Kronika časa: »Ko se kolje vse, kar pride pod nož«

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

So prek NLB financirali terorizem?

Po razkritju suma pranja denarja v največji državni NLB v višini okoli milijarde dolarjev se razkrivajo tudi imena tistih, ki so po dostopnih podatkih vedeli za to in niso ukrepali. Vrata v arabski svet je že davnega leta 1995 odpiral takratni predsednik države Milan Kučan.

16 SLOVENIJA

Slovenija – raj za teroristične posle

Prejšnji teden je svet obšla novica, da je Katar, arabski emirat na Bližnjem vzhodu, ostal diplomatsko osamljen, saj so mu praktično vse arabske sosede obrnile hrbet. In razlog? Financiranje terorizma, kar postavlja v slabo luč celoten arabski svet.

42 INTERVJU

Vane Gošnik

Meni je uspelo predlagati in ubraniti predlog, da se Titovo Velenje preimenuje v Velenje. Prav tako mi je uspelo iz občinske dvorane odstraniti doprsne kipe Tita, Kardelja in Leskoška Luke. Svoje sem torej postoril. Na Titov kip je del populacije iz različnih razlogov navezan, zato sem se odločil, da to prepustim drugim. A tega niso storili. In tako kip še vedno stoji.

58 TUJINA

Pol stoletja od bleščeče zmage

Minilo je pol stoletja od »šestdnevne vojne«, v kateri so Izraelci v odlično izpeljani preventivni akciji odločilno porazili arabske sosede. Vojna pa je sprožila politične posledice, ki še dandanes povzročajo trenja na mednarodnem političnem odru.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

Demokracija

nazaj na vrh