V novi Demokraciji: Po Masleši Florjančič! Med strankami prva SDS! Intervju: Mag. Jurij Pavel Emeršič!

  • Napisal  C. R.
Naslovnica revije Naslovnica revije Foto: Urban Cerjak/Demokracija

V novi reviji Demokracija pišemo o spornem imenovanju Damijana Florjančiča za predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Objavljamo javnomnenjsko anketo, ki kaže da obstaja resna možnost, da na naslednjih državnozborskih volitvah pride do političnih sprememb v Sloveniji. Objavljamo kolumne Metoda Berleca, Bernarda Brščiča, Mira Petka, Vinka Gorenaka in Andreja Vizjaka o sodni farsi Patria, vladni viziji in TEŠ 6. Pogovarjali smo se z zgodovinarjem mag. Jurijem Pavlom Emeršičem.

Agencija Parsifal je v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije v Novi Gorici izdelala javnomnenjsko raziskavo, ki med drugim vključuje meritev podpore političnim strankam, to pa pomeni tudi projekcijo volilnih rezultatov, če bi bile volitve v kratkem. Na vzorcu 614 anketirancev je anketa pokazala, da je v slovenskem volilnem telesu še vedno visoka stopnja abstinence, saj kar 17,8 odstotka anketirancev ne ve, katero stranko bi volili, medtem ko 21,1 odstotka anketirancev ne bi volilo nobene stranke. To pa pomeni, da stopnja volilne abstinence znaša že več kot 40 odstotkov. Povedano drugače: skoraj polovica volivcev bi volitve ignorirala. No, pri tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili, pa je vendarle treba upoštevati, da se ta skupina volivcev odloča pragmatično in celo odide na volitve, vendar se odloča zadnji hip, po navadi pod vplivom vodilnih medijev. Po drugi strani pa je v slovenskem volilnem telesu precej razočaranih volivcev pomladne usmeritve, ki na volitve že dolgo ne hodijo več... Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 Kolumna: Anatomija državnega udara

8 Pogled: Novi obrazi in zamujene priložnosti

9 Kolumna: Vizija 2050 je/in Čista jeba

POLITIKA

10 Javnomnenjsko na prvem mestu SDS

14 Maslešo nasledil Damijan Florjančič

18 Vinko Gorenak: »Mojih« 3.085 dni Patrie

SLOVENIJA

20 »Masleša je odšel, a spremenilo se ni nič«

24 TEŠ 6 in zablode vplivnežev iz Šaleške doline

26 Bo vlada zavarovala slovenske podjetnike?

29 Zavarovanje interesov. Čigavih?

32 Šmarje pri Jelšah: Lepota rajska

35 Velenjski CI uspelo na sodišču

36 Slovenci v koroški deželni ustavi

INTERVJU

38 Mag. Jurij Pavel Emeršič

DOM IN SVET

42 Seznam funkcionarjev nekdanje SFRJ!

44 Svet potrebuje spremembe in drugačne ljudi

50 Vzhodna Ukrajina še naprej krvavi

54 Ciprasovi Grčiji zmanjkuje časa

56 Nagrada za prevajalski opus

OGLEDALO

58 Film: Dotik vode

60 Avtomobilizem: Alfa romeo giulia 2,2 JTDm

62 Zanimivosti: »Pizli« ali »grolarni« medved

64 Šport: Ilka Štuhec do uspeha kariere!

66 Promenada: 60 let gimnazije v Celovcu

68 TV-kuloar: Brez kravate

70 Kronika časa: Lojze Bratuž

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Na prvem mestu SDS

Agencija Parsifal je v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije izdelala javnomnenjsko raziskavo, ki med drugim vključuje meritev podpore političnim strankam, to pa pomeni tudi projekcijo volilnih rezultatov, če bi bile volitve v kratkem.

14 SLOVENIJA

Po Masleši spet »Masleša«!

Vstopnica za vodenje Vrhovnega sodišča RS je očitno sodelovanje v politično montiranem procesu Patria in s tem povezano kršenje človekovih pravic. Masleši je potekel mandat, rdeče omrežje pa si je zaželelo Florjančiča, ki je tudi sodeloval v omenjeni sodni farsi.

38 INTERVJU

Mag. Jurij Pavel Emeršič

Osamosvajanje je osrednje in najbolj ključno dogajanje naše zgodovine. Zelo smo privilegirani vsi, ki smo živeli v tem času, še bolj pa vsi tisti, ki so aktivno osamosvajali in demokratizirali državo. Kot zgodovinar pa skušam izkoristiti krasno priložnost, da uporabim pri pouku vire iz »prve roke«.

50 TUJINA

Vzhodna Ukrajina še naprej krvavi

Zadnji teden je bilo spet kršeno krhko premirje med ukrajinsko vojsko in ruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine. Politično in vojaško so razmere še vedno v patpoziciji. Politiki se srečujejo, rešitve problema pa ni videti. Smrti več vidnih uporniških poveljnikov.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh