V novi Demokraciji: Od pranja denarja do sklepanja poslov v Iranu; Kolumni: Ivan Štuhec in Anton Stres; Intervju: Peter Jančič

  • Napisal  Demokracija
V novi Demokraciji: Od pranja denarja do sklepanja poslov v Iranu; Kolumni: Ivan Štuhec in Anton Stres; Intervju: Peter Jančič

V novi reviji Demokracija razkrivamo, kako je tranzicijski levici pranje iranskega denarja v NLB pomagalo pri poslih z Iranom. Pišemo o levičarskem napadu na slovensko ustavo, privilegiranih borčevskih pokojninah, mačehovskim odnosom Cerarjeve vlade do veteranov vojne za Slovenijo in kako so partizani izvedli genocíd nad Romi leta 1942. Dr. Ivan Štuhec in dr. Anton Stres pišeta o spornem poskusu spremembe ustave. Objavljamo intervju z nekdanjim urednikom Dela Petrom Jančičem.

Ne samo pranje denarja v največji slovenski državni banki NLB v času, ko je za Iran veljal embargo, in s tem povezane provizije v obsegu od 300 do 500 milijonov evrov, mamljive so tudi različne poslovne povezave in nakazila denarja na račune v davčne oaze.

Pranje denarja v državni NLB

Nobenega dvoma ni več, da je šlo pri nakazilih milijarde evrov sumljivega iranskega izvora prek Nove Ljubljanske banke (NLB), znanega kot IranNLBgate, za pranje denarja. To je bilo prejšnji teden jasno tudi članom preiskovalnega odbora PANA, ki deluje pa v Evropskem parlamentu. PANA med drugim preučuje pranje denarja, izogibanje davkom in davčne utaje. Vodi ga Werner Langen.

Zaslišanje pred odborom PANA

Pred odborom PANA je konec novembra potekalo zaslišanje dveh slovenskih predstavnikov. Prvi je bil na predlog Romane Logar Anže Logar, predsednik slovenske državnozborske preiskovalne komisije, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema. Drugi zaslišani je bil na predlog Tanje Fajon novinar tednika Mladina Borut Mekina. Njuno pričevanje pa je bilo kot noč in dan. Logar je govoril o ugotovitvah preiskovalne komisije, ki jo vodi, Mekina pa se je postavil v vlogo zagovornika NLB in pranja denarja ter se s tem v celoti osmešil.

Farrokh z Britanskih Deviških otokov

Logar je najprej povedal, da je bilo podjetje Farrokh, ki je prek NLB pralo denar sumljivega iranskega izvora, z vsega dvema dolarjema začetnega kapitala ustanovljeno leta 2006 na Britanskih Deviških otokih. Nato je prek NLB, ki je v državni lasti, v bančni sistem Evropske unije in Združenih držav Amerike v dveh letih preusmerilo več kot milijardo evrov.

NLB se je odpovedala provizijam

Pri tem spomnimo, da je NLB podjetje Farrokh oprostila celo plačila bančnih provizij, čeprav je bilo na področju plačilnega prometa celo večje kot Krka ali Telekom. Čeprav so zaposleni že leta 2010 opozarjali nadrejene, da so transakcije sumljive in da so jih tuje banke začele zavračati, urad za preprečevanje pranja denarja pa je dobil več opozoril, se v Sloveniji ni zgodilo nič. Ustanovitelj podjetja Farrokh je bil Iraj Farrokhzadeh, človek z iranskim in britanskim državljanstvom. Prek NLB je več kot milijardo evrov prek več kot 30.000 nakazil spravil na več kot 9.000 bančnih računov po svetu.

Imena odgovornih so znana

Logar je razkril tudi imena oseb, ki so vedela za to pranje. To so bili tedanji predsednik vlade Borut Pahor, ki je bil dokumentirano obveščen in je danes predsednik države, tedanji zunanji minister Samuel Žbogar, ki je danes predstavnik EU na Kosovu, tedanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goran Klemenčič, ki je danes pravosodni minister in kandidat za komisarja za človekove pravice v Svetu Evrope. Tedanji podpredsednik senata KPK Rok Praprotnik, ki je bil prav tako obveščen o dogajanju v NLB, se je celo zaposlil v NLB, kjer zdaj preiskuje, kako je informacija o pranju denarja prišla v javnost.

Koga vse niso obvestili

Logar je dejal, da je slovenska državnozborska komisija poročilo o svojem delu sprejela soglasno, in dodal, da »tožilec o zadevi sploh ni bil obveščen, kriminalist, ki je primer preiskoval, pa je padel z lestve in se ubil«. Odgovorni, ki so bili o zadevah obveščeni, a niso odreagirali, pa danes zasedajo še višje položaje.

Iran, ljubezen slovenske levice

Pranje umazanega iranskega denarja prek NLB, ki ga želi slovenska tranzicijska levica čim prej pomesti pod preprogo, pa je povezano tudi z drugimi dejanji. Slovenski ultralevičarski politiki so namreč zelo povezani z Iranom in tamkajšnjimi posli. Na Iran pa so se navezali prav v času, ko je ta država postala resna grožnja za svetovni mir…

Več preberite v novi reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7          Kolumna: Nagrobniki in spomeniki

8          Pogled: Vrednote in tradicije boljševikov

9          Kolumna: Dr. Ivan Štuhec: Ustavni udar

POLITIKA

10        Doktor prava Miro Cerar z nožem nad ustavo

16        Zdaj so si izmislili nov trik: ponujajo upravljavskega zaupnika

20        Dr. Anton Stres: »Izobraževanje je svobodno« (Ustava RS)

SLOVENIJA

22        V Iranu našli svojo tržno nišo

26        Komunistični genocid nad Romi

30        Migrantom kračo, upokojencem kost

33        Cerarjeva vlada nad policijske veterane

36        Petinšestdesetletnica Slovenske vasi

INTERVJU

38        Peter Jančič

DOM IN SVET

44        Shohreh Shakoory: »Glasba ne bo nikoli umrla«

48        Makedonija pod hudim udarom socialističnega totalitarizma

52        Med branjem obsodbe hrvaški general storil samomor

54        Akcija Knjige – veliki predpraznični popusti

58        Ptujski kurenti na seznamu Unesca

OGLEDALO

60        Film: Kabinet čudes

62        Avtomobilizem: Mercedes-benz E 200d in Les Fermes de Marie

64        Šport: Rekorder v mariborskem dresu

66        Promenada: Klic dobrote 2017 navdušil

68        TV-kuloar: Hudičev advokat

70        Kronika časa: »Triglavske strmine«

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10        POLITIKA

Doktor prava z nožem nad ustavo

Kdo je Miro Cerar? Predsednik vlade z doktoratom pravnih znanosti je namreč nedavno snel še zadnjo masko in javno podprl škandalozno spremembo ustave, s katero vladajoča večina spreminja pravila za nazaj. A kot kaže, ta sporni projekt najbrž niti ne bo uspel.

22        SLOVENIJA

V Iranu našli svojo tržno nišo

Ne samo pranje denarja v največji slovenski državni banki NLB v času, ko je za Iran veljal embargo, in s tem povezane provizije v obsegu od 300 do 500 milijonov evrov, mamljive so tudi različne poslovne povezave in nakazila denarja na račune v davčne oaze.

38        INTERVJU

Peter Jančič

Laž je sicer nemoralna, nič ni čaščena, še najmanj v novinarstvu. Se pa zgodi. Da jo država absolutno prepove in preganja, je drugo pretiravanje, ki se ga je treba tudi paziti. Tudi javne razprave o »fake news« gredo včasih daleč in pridejo do tega, da mejijo na poskuse omejevanja svobode govora navadnih ljudi. To pa je nevarno.

48        TUJINA

Makedonija pod hudim udarom

Se še spomnite dramatične zamenjave oblasti v Makedoniji? 31. maja letos je makedonski parlament z zelo šibko večino, 62 glasovi od 120 poslancev, po daljši krizi izglasoval novo vlado, ki jo vodi Zoran Zaev, razvpiti vodja makedonske levice.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh