V novi Demokraciji: 25 let po izbruhu afere Hit ali kako so igralniške provizije šle v kovčkih v roke Udbe

  • Napisal  Gašper Blažič
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Bruno Sacco. (Slika: arhiv Demokracije) Bruno Sacco. (Slika: arhiv Demokracije)

V zvezi z afero Hit so se v začetku devetdesetih let pojavljala številna imena. Denimo Carlo Zolia je bil pomočnik Danila Kovačiča pri posojanju denarja hazarderjem.

Toda najbolj zanimiv v tej zgodbi je vsekakor leta 1921 rojeni Luigi Ciccarelli, ki je bil med drugo svetovno vojno partizan na Primorskem, potem pa mu je njegova domovina Italija odrekla gostoljubje. Zato je ostal v tedanji Jugoslaviji, skrbel pa je predvsem za stike med italijansko mafijo in slovensko Udbo in tako pomagal pri ustvarjanju t. i. vzporedne ekonomije, tudi s pomočjo tihotapljenja cigaret, orožja, avtomobilov, verjetno celo drog.

Uporabljal je tudi lažna imena, ki so se pojavljala v različnih zgodbah. Kasneje pa se je SDV od »švercanja« preusmerila v igralništvo, v tej zgodbi pa je zaslovel Danilo Kovačič, ki je postal prvo ime igralništva na Goriškem. Kovačič pa je zaradi poslov z Italijani potreboval nekoga, ki zna dobro italijansko. Sprva je bil to njegov prvi asistent Carlo Zolia, vendar se je Kovačič nato obrnil na Ciccarellija in ga prosil za pomoč. Tako je v igro vstopil Bruno Sacco in podjetje Linklade Comercial Corporation iz Pavie, s katerim je Hit več let sodeloval. Zanimivo pa je, kako je moral Bruno Sacco skrivnostnemu človeku z vzdevkom Mario dajati polovico provizije, ki jo je sam dobival od dobička igralnice, denar pa je šel nato v roke Udbe.

Več v tiskani izdaji revije Demokracija, v kateri bomo v treh nadaljevanjih rekonstruirali afero, ki je v politiki in gospodarstvu sprožila niz dogodkov in smrti v sumljivih okoliščinah ter je pomembna za razumevanje tega, kar se danes dogaja v Sloveniji.

 

nazaj na vrh