V Demokraciji preberite: Konstrukti padajo! Rusko hibridno vojskovanje! Islam in džihad! Intervju: Andrej Aplenc!

  • Napisal  Demokracija
Naslovnica Naslovnica Foto: arhiv Demokracije

V reviji Demokracija razkrivamo, da je tričlanski senat Okrožnega sodišča v Ljubljani iz preiskovalnega postopka izločil sramotno in politično pristransko mnenje o cenitvi nekdanjega Janševega posestva v Trenti in s tem povezanega sodnega cenilca. Politični konstrukt, ki ga za politične potrebe ohranja pri življenju preiskovalna sodnica Irena Topolšek, se tako podira. Pod drobnogled smo vzeli prodajo podjetja Cimos, kjer namerava Cerarjeva vlada na pleča davkoplačevalcev naprtiti dodatnih 7 milijonov evrov, hkrati pa reševati socialni program sosednje Hrvaške. Pišemo o ruskem hibridnem vojskovanju, islamu in džihadu. Objavljamo intervju z mag. Andrejem Aplencem.

Cenitev je opravljala štiričlanska ekipa cenilcev pod vodstvom Andreja Kocuvana, za katerega se je izkazalo, da je član stranke SD, na kar je preiskovalno sodnico Ireno Topolšek opozarjal že Franci Matoz, zagovornik Janeza Janše v tem preiskovalnem postopku. Topolškova je to zavračala. Okrožni sodniki pa so zdaj v sklepu o zavrnitvi cenilnega mnenja zapisali, da SD »zastopa diametralno nasprotna politična stališča kot stranka SDS, katere predsednik je bil in je Janez Janša«. Med drugim so zapisali, da je bil Janša leta 2005 predsednik Vlade Republike Slovenije, takratno opozicijo pa je predstavljala stranka SD, katere dejavni član je bil tudi sodni izvedenec Andrej Kocuvan. Sodišče je zato iz spisa v tem preiskovalnem postopku izločilo vse listine, v katerih je sodeloval Kocuvan, ki je svojo politično dejavnost sodišču v nasprotju z zakonom zamolčal, preiskovalna sodnica pa se za opozorila Janševe obrambe ni zmenila. Sprejela je cenitev, ki jo je pripravila četverica cenilcev pod Kocuvanovim vodstvom, Janša se je na to pritožil in o tem so zdaj odločali okrožni sodniki.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA!

UVODNE STRANI

7 V središču: Se pri Cimosu ponavlja Elan?

8 Pogled: Kam plove slovenska diplomacija?

9 Kolumna: Skrivnost lažnih novic

POLITIKA

10 Resne razpoke znotraj vladne SMC?

14 Konstrukt Kučanovega klana se podira

SLOVENIJA

20 Kdo potrebuje Hrvaško kot hegemona?

24 »Delal sem za Udbo in sem vajen tega«

26 O notranjih kanalih na sodiščih

29 Samovoljnost ogroža varnost

32 Razvojno uspešna Mirna Peč

35 Zapostavljene slovenske občine

36 Izpopolnjevanje znanja za učitelje

INTERVJU

38 Mag. Andrej Aplenc

DOM IN SVET

42 Barantanje s slovenskim ozemljem

46 Rusko hibridno vojskovanje

50 Razumeti islam in džihad

54 Množični protesti v Romuniji

56 Staromodna komedija v Mariboru

OGLEDALO

58 Film: Molk

60 Avtomobilizem: Dacia sandero stepway

62 Energetika: Energija za varno prihodnost

64 Zanimivosti: Postojnski zmajčki rastejo

66 Promenada: Častnega cezarja bo dobil Clooney

68 TV-kuloar: Zaton kričačev

70 Kronika časa: Ustanovitev STO

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Resne razpoke znotraj SMC

Že v prejšnji številki Demokracije smo pisali o dogajanju znotraj SMC, kjer je novela zakona o tujcih sprožila razkol med Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom. Slednji velja za predstavnika skrajne leve frakcije znotraj SMC. Bo izstopil iz stranke?

14 SLOVENIJA

Konstrukt Trenta se podira!

Tričlanski senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je iz preiskovalnega postopka izločil sramotno in politično pristransko mnenje o cenitvi nekdanjega Janševega posestva v Trenti, ki ga je politično motivirana četverica ocenila na manj, kot bi ocenili krpo močvirja ob Rakovi jelši.

38 INTERVJU

Mag. Andrej Aplenc

Katastrofalen pa je bil odziv nekaterih držav EU na migrantsko krizo, pri čemer je Angela Merkel naredila zelo velike napake. Zdi se, da nihče razen držav Višegrajske skupine ni razumel, da gre tu za invazijo muslimanstva.

50 DOSJE

Razumeti islam in džihad

Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji je izrazil nezadovoljstvo s slovenskim prevodom knjige Razumeti islam in džihad. Avtor je po njegovem mnenju kot konvertit pristranski, predstavljana knjiga pa naj bi bila nespoštljiva in celo sovražna do islama in muslimanov.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

 

Demokracija

nazaj na vrh