V Demokraciji: Kdo se bo spopadel s Pahorjem? Negospodarna vlada! Pavle Borštnik: Moj čas!

  • Napisal  C. R.
V Demokraciji: Kdo se bo spopadel s Pahorjem? Negospodarna vlada! Pavle Borštnik: Moj čas! Foto: Montaža: Urban Cerjak

V reviji Demokracija pišemo o morebitnih tekmecih, ki se bodo jeseni soočili z Borutom Pahorjem v tekmi za mesto predsednika republike. S podatki razkrivamo, da je vlada Mira Cerarja zelo slab gospodar. Dr. Matej Makarovič piše o navideznih upornikih na oblasti, dr. Andrej Umek o neuspeli slovenski tranziciji, Romana Tomc o tem, kako Slovenijo odpeljati med zmagovalce in Drago Bajt o samoomejevanju v digitalni dobi. Objavljamo veliki intervju z veleposlanikom (Paweł Czerwiński) Republike Poljske v Sloveniji.

Letošnje leto bo znova volilno. Jeseni bo namreč potekel (prvi) petletni mandat sedanjega predsednika republike Boruta Pahorja, ki je decembra namignil, da se bo potegoval za še en predsedniški mandat. Glede na svoje všečne poteze ima za to veliko možnosti. Za zdaj še ni znano, kdo se bo še potegoval za to funkcijo. Doslej so namreč o pripravah na predsedniške volitve javno spregovorili le v NSi, vendar brez jasnih namigov, kdo bo njen kandidat. Vodja njene poslanske skupine Matej Tonin je omenil tri kandidate, med katerimi bodo izbrali najprimernejšega – očitno po ameriškem zgledu, kjer republikanci in demokrati izbirajo svojega kandidata po nizu konvencij. Mediji so že decembra omenjali predsednico NSi Ljudmilo Novak kot morebitno predsedniško kandidatko. V Slovenski demokratski stranki pa kot morebitno kandidatko omenjajo evropsko poslanko Romano Tomc.

Več preberite v reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA:

UVODNE STRANI

7 V središču: Cerar se igra z našim denarjem

8 Pogled: Leto 2017 v znamenju Fatime

9 Kolumna: Uporniki na oblasti

POLITIKA

10 Cerarjeva vlada slabo gospodari

16 Kdo se bo spopadel s Pahorjem?

20 Neuspela slovenska tranzicija

22 Samoomejevanje človeka v digitalni dobi

24 Brexit in zahodna civilizacija (2)

SLOVENIJA

26 Je RS pripravljena na teroristični napad?

29 Azbest − tiha grožnja urbanih naselij

32 Vuzenica – kraj z bogato preteklostjo

36 Nagrada za Rojanski Marijin dom

INTERVJU

38 Paweł Czerwiński

42 Franc Majcen

DOM IN SVET

46 Zgodovina zgornje Gorenjske

50 Pavle Borštnik: Moj čas

54 Knjige o prvi svetovni vojni

56 Ljubljanski muzej in galerije 2017

OGLEDALO

58 Film: Dežela La La

60 Avtomobilizem: BMW X3 xDrive20d

62 Zanimivosti: Po silvestrovanju skok v morje

66 Globus: V Turčiji spet udarila Islamska država

68 TV-kuloar: Pa veliko pirhov!

70 Kronika časa: Aretacija Lovra Kuharja

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Cerarjeva vlada slabo gospodari

Denarja bi bilo lahko za vse dovolj, le dobro bi bilo treba gospodariti z njim. Podatki kažejo, da so vlade tranzicijske levice slabi gospodarji, ko pa jim začne teči voda v grlo, začnejo deliti bonbončke. Najboljših in največjih pa so deležni sami.

16 SLOVENIJA

Kdo se bo spopadel s Pahorjem?

Letošnje leto bo znova volilno. Jeseni bo namreč potekel (prvi) petletni mandat sedanjega predsednika republike Boruta Pahorja, ki je decembra namignil, da se bo potegoval za še en predsedniški mandat. Glede na svoje všečne poteze ima za to veliko možnosti.

38 INTERVJU

Paweł Czerwiński

Še pred letom in pol smo bile Poljska in druge višegrajske države zaradi svoje migracijske politike predmet zelo ostre kritike. Zdaj pa je večina naših predlogov in idej del evropskih rešitev tega problema. Za nas je bilo prvo vprašanje vedno varnost državljanov EU, varnost in stabilnost schengenskega območja in natančno ločevanje ekonomskih migrantov od beguncev.

50 DOSJE

Pavle Borštnik: Moj čas

Knjiga Moj čas je zanimiv opis človeške usode, ki je avtorja iz rodne Ljubljane prek sodelovanja v četniški gverili in begunskih taborišč pripeljala v ZDA, kjer je bil spiker Radia Glas Amerike. Opis generacije, ki ji je vojna življenje obrnila na glavo.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh