V Demokraciji berite: Soros vstopa v Tuš, kriminalisti zbijajo ceno! Janez Janša: Pahor ali Šarec ali oba?

  • Napisal  Demokracija
V Demokraciji berite: Soros vstopa v Tuš, kriminalisti zbijajo ceno! Janez Janša: Pahor ali Šarec ali oba? Foto: Montaža: Demokracija

V reviji Demokracija razkrivamo, da se za nakup trgovske mreže Tuš zanima investicijski sklad, ki je v lasti razvpitega ameriškega milijarderja George Sorosa. Po prvem krogu predsedniških volitev se spet vrstijo ugibanja o zmagovalcih in poražencih. V ozadju pa se postavlja vprašanje, kaj pomeni t. i. politična sredina, ki naj bi bila med »levico« in »desnico«. Kdo dejansko v politiki predstavlja »sredino«? V reviji Demokracija objavljamo zanimivi kolumni Staneta Grande in Huberta Požarnika ter analitično tribuno Janeza Janše z naslovom Pahor ali Šarec ali oba?

Hišne preiskave pri Tuševih so bile očitno zelo ozko ciljane. Ameriški sklad v lasti Georgea Sorosa, Kučanovega nagrajenca in prijatelja, naj bi za Tuševe dolgove do državnih bank plačal vsega 35 odstotkov vrednosti, preostalo bomo plačali davkoplačevalci.

Sorosov Quantum Strategic Partners

Konzorcij bank, ki jim je skupina Tuš dolžna več kot 300 milijonov evrov, po nekaterih podatkih kar 380 milijonov evrov, se o prodaji terjatev in s tem lastništva ekskluzivno pogovarjajo z ameriškim skladom Quantum Strategic Partners, ki je v lasti Georgea Sorosa. Predstavniki Sorosevega sklada že opravljajo skrbni pregled družbe.

Od 15 ponudnikov ostal eden

Bančni konzorcij sestavljajo Nova Ljubljanska banka (NLB), Abanka, banka SID, Gorenjska banka in Heta. Večina jih je torej v državni lasti. Tuš jim je dolžan 380 milijonov evrov, toliko posojil namreč ni odplačal. Banke so terjatve lani jeseni začele s prodajati. Nezavezujoče ponudbe je oddalo 15 ponudnikov, v sklepnih pogajanjih pa naj bi ostal le sklad AnaCap Financial Partners. Po dostopnih podatkih je sklad bankam ponujal kupnino v višini 35 odstotkov, kar pomeni, da bi plačali tretjino vrednosti, preostalo bi morale banke odpisati. To pomeni, da bi šlo več kot 200 milijonov evrov spet v breme davkoplačevalcev.

Čigav je investicijski sklad?

Sklad je zasebna investicijska družba, ki od leta 2011 upravlja izključno denar družine Soros. Njen najbolj znani član je George Soros, čigar premoženje je ocenjeno na dobrih 25 milijard dolarjev. Družba je lani vložila dobrih 300 milijonov v ameriškega proizvajalca fotovoltaičnih panelov SolarCity, ki ga je kmalu za tem kupila družba Tesla Motors. Soros pa finančno podpira tudi številne druge, vendar o tem kasneje...

Več preberite v novi reviji Demokracija!

KAZALO REVIJE DEMOKRACIJA!

UVODNE STRANI

7 V središču: EU bi še enkrat peljali na led

8 Pogled: Slovenski nacionalizem je živ in zdrav

9 Kolumna: Kakšne so vrednote Slovencev?

POLITIKA

10 Kuhanje slovenskih žab ali kako je izginila politična sredina

16 S pranjem denarja v Sloveniji se ukvarja tudi ameriška CIA

SLOVENIJA

20 Kučanov prijatelj vstopa v Tuš, kriminalisti pomagajo zbijati ceno

24 Obletnica odhoda agresorske JLA iz Slovenije

27 Predlog slovenske vojaške zakonodaje prvič potrjen

30 Socialni zavodi napovedali tožbe proti ZZZS

33 Črne gradnje na slovenski obali razburjajo

36 Minister pri Slovencih v ZDA in Kanadi

TRIBUNA

38 Dr. Boris Gaberščik

43 Dr. Hubert Požarnik

DOM IN SVET

44 »Blaginja je v veliki meri navidezna.«

47 J. E. Kreka premalo poznamo

48 Janez Janša: Pahor ali Šarec ali oba?

52 Vodstvo EU se boji učinka domin

56 Novo življenje naivne umetnosti

OGLEDALO

58 Film: Poredne mame 2: Božič

60 Avtomobilizem: Alfa romeo giulia

62 Zanimivosti: Gradili bodo nov Kocbekov dom

66 Promenada: Sanjam v barvah in ne v jezikih

68 TV-kuloar: Spet svete krave!

70 Kronika časa: Karel Čeč

ŠTIRI IZPOSTAVLJENE TEME:

10 POLITIKA

Kako je izginila politična sredina

Po prvem krogu predsedniških volitev se spet vrstijo razlage o zmagovalcih in poražencih. V ozadju pa se postavlja vprašanje, kaj pomeni t. i. politična sredina, ki naj bi bila med »levico« in »desnico«. Kdo dejansko v politiki predstavlja »sredino«?

20 SLOVENIJA

Kučanov prijatelj vstopa v Tuš

Hišne preiskave pri Tuševih so bile očitno zelo ozko ciljane. Ameriški sklad v lasti Georgea Sorosa, Kučanovega nagrajenca in prijatelja, naj bi za Tuševe dolgove do državnih bank plačal vsega 35 odstotkov vrednosti, preostalo bomo plačali davkoplačevalci.

48 TRIBUNA

Predsednik SDS Janez Janša

»Površinski opazovalci bodo zato izbiranje med dvema odtenkoma rdeče poimenovali spopad na levici, tisti z globljim vpogledom v zgodovino in sposobnostjo logičnega razmišljanja pa bi mu lahko brez težav rekli tudi 'spopad ob Mačkovem breznu'. Za začetek se velja za trenutek ustaviti pri predsedniških volitvah pred petimi leti, ki so imele podobno končnico.«

52 DRUŽBA

Vodstvo EU se boji učinka domin

Evropska unija ni naklonjena osamosvojitvenim težnjam posameznih narodov in pokrajin v svojih članicah. Katalonci še zdaleč niso edini, ki se želijo odcepiti. Kar zadeva osamosvojitvena vprašanja, so narodi keltskih korenin očitno največji »problem« evropskih držav.

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

Demokracija

nazaj na vrh