Tudi Dnevnikova anketa zaznala padec Marjana Šarca ter vzpon Romane Tomc!

  • Napisal  G. B.
Za zdaj ima Pahor visoko podporo, a vse bo odvisno od udeležbe. Za zdaj ima Pahor visoko podporo, a vse bo odvisno od udeležbe. Foto: Demokracija

Skoraj ni dneva, ko ne bi kateri od časopisov objavil merjenje javnega mnenja pred bližajočimi predsedniškimi volitvami, do katerih je še deset dni. Današnja Dnevnikova anketa, ki jo je izvedla agencija Ninamedia (torej naveza v krogih tranzicijske levice), je zaznala padec podpore Marjanu Šarcu, medtem ko se podpora dviguje aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju ter kandidatki SDS Romani Tomc. Slednja je sedaj na tretjem mestu, razlika med njo ter Šarcem pa se zmanjšuje.

Zanimivo je, da Pahor v zadnjem času v anketah spet beleži podporo, višjo od 55 odstotkov, kar bi zadostovalo za zmago v drugem krogu. Je pa res, da mu je po Dnevnikovi anketi v dnevnem merjenju podpora nekoliko padla. V ponedeljek je beležil skoraj 60 odstotkov podpore, tri dni kasneje pa še vedno visokih 57,9 odstotka. Nekatere ankete so mu še nedavno merile okoli 45-odstotno podporo. Podpora upada tudi Marjanu Šarcu, ki je s ponedeljkovih 22,3 odstotka nazadoval na 19,6 odstotka. Na tretjem mestu je Romana Tomc, ki je doživela največji skok – če je še v ponedeljek dosegla 6,9 odstotka glasov, je po Dnevnikovi anketi danes prvič presegla deset odstotkov. Z 10,6-odstotno podporo je krepko prehitela Ljudmilo Novak. Če pa vzamemo v obzir zadnje merjenje javnega mnenje agencije Parsifal, bi utegnila Romana Tomc v naslednjih dneh prehiteti celo Marjana Šarca. Vsekakor to pomeni, da ima Romana Tomc veliko možnosti, vendar pod pogojem, da se desno-sredinski volivci ne bodo prepustili defetizmu in ostali doma, pač pa oddali svoj glas.

Morebiten drugi krog pa bo vsekakor odvisen predvsem od volilne udeležbe, pa tudi od prelivanja glasov. Po nekaterih meritvah naj bi se kar vsak tretji volivec SDS ogreval za to, da na predsedniških volitvah glasuje za Pahorja, zato nekateri javnomnenjski analitiki opozarjajo, da Pahor lahko zmaga le s pomočjo t. i. desnih glasov. Očitno je k temu pripomoglo prej omenjeno prepričanje, da razen Pahorja in Šarca nihče nima resnih možnosti. Očitno pa temu ni tako. Res je sicer, da se izgubljeni glasovi Šarca vsaj delno pretakajo k Pahorju, a do volitev se lahko še marsikaj spremeni.

nazaj na vrh