Svet za nacionalno varnost danes o imigracijah in terorizmu

  • Napisal  B.S.
Imigranti Imigranti Foto: Matic Štojs

Danes se bo sestal svet za nacionalno varnost. Kot je neuradno izvedela STA, bosta glavni temi tokratne seje imigracije in terorizem. Med drugim naj bi se svet seznanil s stanjem na področju imigracij in z oceno teroristične ogroženosti države. Ni znano, ali bo svet morda razpravljal tudi o posledicah nedavnega kibernetskega napada.

Svet za nacionalno varnost naj bi se po neuradnih podatkih danes seznanil s stanjem na področju migracij in z oceno teroristične ogroženosti Slovenije, razpravljal pa naj bi tudi o bližnjem vrhu Nata, ki bo 25. maja v Bruslju, poroča Sta.

Slovenski policisti so v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili 361 ilegalnih prehodov državne meje. Število ilegalnih prehodov se je glede na enako obdobje lani povečalo za 109 odstotkov. Med ilegalnimi prebežniki je bilo največ Afganistancev, Albancev, Turkov in Pakistancev, je razvidno iz zadnje policijske statistike.

S 1. junijem bo začel delovati vladni urad za oskrbo migrantov in integracijo. V. d. direktorice Mojca Špec Potočar pri delu urada stavi na dialog, sodelovanje z ministrstvi, lokalnimi skupnostmi in nevladnimi organizacijami ter na spoštovanje človekovih pravic. Urad bo med drugim skrbel za nastanitev migrantov, njihovo zdravstveno oskrbo, vključevanje v izobraževanje in delo.

S 1. junijem bo tako urad prevzel vse naloge s področja sprejema in oskrbe migrantov in integracije.

B.S.

nazaj na vrh