Številna ugibanja o političnih preskokih. Se Milan Brglez pripravlja na prestop k SD? Bo NSi vodil Hajdinjak?

  • Napisal  C. R.
Milan Brglez bi lahko že v kratkem zapustil SMC in se pridružil SMC. Kaj mu bodo prišepnili strici? Milan Brglez bi lahko že v kratkem zapustil SMC in se pridružil SMC. Kaj mu bodo prišepnili strici? Foto: Urban Cerjak

Politična zaščita najbolj znanega sirijskega migranta Ahmada Šamija očitno postaja pravcati boj za politični prestiž. Kot je znano, se je zanj zavzela praktično celotna tranzicijska levica, torej vse tri koalicijske stranke, Levica ter celo sicer skromno zastopstvo Stranke Alenke Bratušek. Torej toliko poslancev, kolikor jih je pripravljeno podpreti spremembo ustave, s katero bi obšli odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Kot je znano, sta se za razvpitega migranta zavzela tudi premier Miro Cerar ter predsednik DZ Milan Brglez. Medtem se je Cerar že »potegnil nazaj«, morda je kot poznavalec prava ugotovil, da bi mu šlo lahko v postopku ustavne obtožbe za nohte, pa čeprav ima zelo stabilno politično podporo, vsaj kar se tiče Šamija. Brglez pa menda še vztraja pri zaščiti Šamija. A glavna težava se skriva predvsem v domnevni neenotnosti SMC, ki se ji lahko v prihodnjih mesecih zgodi potop.

Za kaj gre? Nekateri viri so namreč poročali, da se je Brglez danes zasebno mudil v ljubljanski slaščičarni Galerija Grad, kjer se je sestal z aktivistom, ki naj bi zastopal že omenjenega Ahmada Šamija. Vendar pa že nekaj časa kroži informacija, da se Brglez v resnici pripravlja na prebeg iz SMC v SD ali morda celo v Levico. Vendar naj bi bila SD zanj primernejša od Levice, saj naj bi prihodnje leto na parlamentarnih volitvah lovila zmago, s čimer bi ponovila uspeh izpred desetih let, ko je SD za las premagala SDS, Borut Pahor pa je tedaj postal premier. Kot je znano, so se SD že pred njeno zmago pridružili tudi nekateri prebežniki iz LDS, med njimi tudi nekdanji premier Anton Rop in razvpiti Milan M. Cvikl.

Za zdaj se samo ugiba o morebitnih prebežnikih iz SMC v SD, kjer celo računajo, da bo njen predsednik Dejan Židan, za zdaj kmetijski minister, ki je doživel debakel pri zaščiti kraškega terana, postal novi premier namesto Cerarja. Zlobni jeziki ob tem pravijo, da bo med prebežniki iz SMC v SD skoraj zagotovo tudi Jani Möderndorfer, ki je doslej zamenjal že kar nekaj strank in je glede prestopov že pravi rekorder.

Že kar nekaj časa pa krožijo tudi namigi o tem, da bi še pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami utegnilo priti do zamenjave na vrhu NSi, kjer prevladuje precejšnje razočaranje po predsedniških volitvah, saj so bili v stranki mnogi prepričani, da se bo Ljudmila Novak gladko prebila vsaj v drugi krog. Zanimivo je sicer, da so pred prvim krogom precej kritičnih besed namenili staremu in novemu predsedniku Borutu Pahorju, ki pa so ga pred drugim krogom podprli. Zaradi neuspeha naj bi prišlo tudi do notranjih sporov. Zato razmišljajo o tem, da bi vodenje stranke prevzel nekdo, ki doslej ni bil trdno v vodstvu NSi. Nekateri že glasno namigujejo, da bi novi predsednik lahko postal Valentin Hajdinjak, nekdanji vidni član SKD, ki je že zelo mlad prevzel funkcijo tiskovnega predstavnika stranke.

Leta 1973 rojeni diplomirani ekonomist Valentin Hajdinjak je piarovec SKD postal že leta 1994, torej v letu afere Depala vas, to funkcijo je opravljal vse do združitve SKD in SLS. Sicer pa se je veliko ukvarjal tudi z novinarstvom. Med drugim je bil tiskovni predstavnik Bajukove in kasneje tudi Janševe vlade. Od marca 2002 je opravljal delo predstavnika za odnose z javnostmi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer je pozneje prevzel tudi vodenje službe za odnose z javnostmi in promocijo. Decembra 2004 je postal vodja kabineta ministra za delo, družino in socialne zadeve, a je že kmalu postal glavni tiskovni predstavnik (prve) Janševe vlade. V času druge Janševe vlade je po nekaterih podatkih deloval v kabinetu obrambnega ministra Aleša Hojsa, nato pa naj bi postal podsekretar na oddelku za logistiko obrambnega ministrstva. V letu 2009 je za nekaj časa postal tudi vodja odnosov z javnostmi pri Zdravniški zbornici Slovenije in njeni tedaj razvpiti predsednici Gordani Živčec Kalan.

Kot trdijo naši viri, naj bi bil Hajdinjak sicer povezan z glavnim tajnikom NSi Robertom Ilcem, s katerim se poznata že iz časa SKD, saj sta oba delovala v strankinem podmladku (Mladi krščanski demokrati), vendar se Hajdinjak zadnje čase ni pojavljal v javnosti. Morda je tudi to priročna okoliščina, da stopi na najvišjo stopničko v stranki, kdo ve…

nazaj na vrh