SDS v leto 2018 vstopa kot prva v javnomnenjskih raziskavah

  • Napisal  B.S.
SDS v leto 2018 vstopa kot prva v javnomnenjskih raziskavah Foto: Arhiv Demokracije

Po tokratni anketi časnika Delo je na vrhu barometra priljubljenosti političnih strank SDS s 15,8 odstotka podpore. Lista Marjana Šarca je po decembrskem prvem mestu zdaj na drugem mestu z 12,9 odstotka. Na tretjem je SD z 12,1 odstotka, na četrtem SMC z osmimi odstotki in na petem NSi s 6,5-odstotno podporo.

V državni zbor bi se uvrstili še DeSUS in Levica s po 4,8 odstotka. Med zunajparlamentarnimi strankami se je v prvi letošnji Delovi meritvi strankarske priljubljenosti najbolje uvrstila SNS, ki je dosegla 2,6-odstotno podporo, preostalim (Stranka Alenke Bratušek, Dobra država, NLS, God, SLS, PS, Zeleni) se je podpora ustavila pri okoli enem odstotku, poroča Sta.

Približno četrtina sodelujočih v tokratni anketi Dela se ni opredelila, ker se volitev, ali ne nameravajo udeležiti, ali še ne vedo, katero stranko bi podprli, ali pa kljub vse daljšemu seznamu strank še nimajo prave izbire. Vlada v novo leto vstopa s srednjo oceno 2,57, državni zbor pa z oceno 2,51.

Anketo je za uredništvo Dela opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik med 3. in 6. januarjem na vzorcu 1015 vprašanih.

B.S.

nazaj na vrh