SDS danes na kongresu v Mariboru: Smo politična družina, ki nosi Slovenijo v srcu!

  • Napisal  C. R.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Urban Cerjak/Demokracija

Slovenska demokratska stranka bo na 11. kongresu, ki bo danes v Mariboru, sprejela ključne programske usmeritve in izvolila novo vodstvo. Pričakovati je, da bo stranko še naprej vodil njen dosedanji predsednik Janez Janša, saj stranka med slovenskimi političnimi strankami vodi v javnem mnenju. Kongres bo zaznamovala razprava o resoluciji Slovenija v srcu.

SDS na kongresu, ki bo v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru, pričakuje blizu 800 delegatov ter več kot 250 domačih in tujih gostov. Med njimi bo tudi predsednik madžarske vlade Viktor Orban.

Prihod Orbana, sicer tudi predsednika madžarske vladajoče konservativne stranke Fidesz, ki je skupaj s SDS v Evropski ljudski stranki (EPP), so za časnik Večer potrdili v Orbanovem kabinetu. Kot so zapisali, bo Orban prišel na povabilo predsednika SDS Janše, ki ga je zaprosil, da na kongresu zbrane tudi nagovori.

Kongres SDS bo volil predsednika stranke, člane izvršnega in nadzornega odbora. Prijavljenih kandidatov za funkcije v stranki ne razkrivajo, vlaganje kandidatur pa po 30. aprilu, ko se je evidentiranje končalo, ni več možno.

V osnutku nosilne resolucije so med drugim ocenili, da tranzicija iz totalitarnega režima v sodobno odprto družbo na mnogih področjih ni uspela. "Namesto sproščene in samozavestne družbe, ponosne nase in odprte v svet, smo dobili zatohlo birokratsko ozračje, kjer skušajo upravljavci države in omrežja v ozadju nadzorovati vse," pišejo.

V razmerah, ki terjajo odgovorno ravnanje pri sprejemanju odločitev, "smo soočeni z zlorabami državnih institucij, ukradenimi volitvami ter posledično amaterskim upravljanjem z državo". Prav tako so trenutni upravljavci slovenske države "pasivni pri reševanju skupnih problemov in brez vizije ravnanja v primeru nadaljnjih dezintegracijskih procesov v EU".

Stranka v resoluciji odgovarja na izzive s predlogi ukrepov, s katerimi "napoveduje neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti". Po njihovem mnenju kriza evropskega okolja z negotovo prihodnostjo ter nepripravljenost slovenske države nanjo terja ravnanje, usmerjeno v razumevanje dejanskega stanja doma in v svetu.

V SDS se zavzemajo za krepitev silnic nacionalne enotnosti in kulturnega izročila, oblikovanje svežih predlogov za ohranitev evropske integracije v sedanji obliki ter odkrivanje strateških poti, ki bi Sloveniji tudi v primeru nadaljevanja dezintegracijskih procesov EU omogočili obstoj in čim bolj varno prihodnost.

V ospredje bi kot temeljno vrednoto družbe postavili slovensko družino. "Družina bo postala investicijski projekt in ne del socialne politike. Samo številčno večje družine so tiste, ki ohranjajo slovenstvo in slovenski narod tudi za jutrišnji dan," poudarjajo. Tako bi med drugim mladim družinam omogočili ugoden kredit za ureditev stanovanjskega vprašanja.

Obenem poudarjajo, da je v negotovih časih relativna nacionalna homogenost Slovencev velika prednost in dobrina. V SDS so ob tem kritični do višine sredstev, ki jo aktualna vlada namenja za migrante oz. za prosilce za azil v Sloveniji. Ker je varnost temeljna človekova pravica in dobrina, bi v SDS okrepili slovenski obrambni sistem in bistveno povečali število usposobljenih vojakov aktivne in rezervne sestave.

Prav tako si v stranki prizadevajo za čim bolj enake izhodiščne možnosti vseh državljank in državljanov, za debirokratizacijo Slovenije, za modernizacijo šolskega sistema in za red v zdravstvu.

Za kongres so tako poleg nosilne pripravili še področne resolucije, ki bodo podrobneje osvetlile področja zdravstva, mladih, družine ter delavskih pravic.

Do besedila nosilne resolucije lahko dostopate tukaj.

Orban bo delegate nagovoril predvidoma ob 12.30, rezultati volitev za predsednika bodo znani okrog 18.30

Kongres se bo začel ob 10. uri zjutraj, že uro prej pa bo na sporedu sveta maša. Rezultati volitev predsednika bodo predvidoma znani okrog 18.30. Častni gost, madžarski premier Viktor Orban, bo govoril predvidoma ob 12.30, nato pa se bo z Janšo in nekaterimi drugimi vidnimi člani SDS odpravil na kosilo. Sicer pa bodo med drugimi na kongresu prisotni tudi predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens, nekdanji predsednik slovaške vlade Mikulaš Dzurinda in predsedniki ter predstavniki sestrskih strank iz Slovenije in sosedstva. Delegate bodo prek internetne video povezave nagovorili tudi z vrha Evropske ljudske stranke in predsednik fundacije CDU Konrad Adenauer ter nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans Georg Poettering.

nazaj na vrh