Šarec v Kamniku kaže model vodenja države: prijateljem ukinja plačevanje koncesnin, razliko krijejo davkoplačevalci!

  • Napisal  Peter Truden
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Marjan Šarec je doslej kot kamniški župan delal predvsem za svoje prijatelje. Si res želite takšnega premierja? (foto: Matic Štojs Lomovšek) Marjan Šarec je doslej kot kamniški župan delal predvsem za svoje prijatelje. Si res želite takšnega premierja? (foto: Matic Štojs Lomovšek)

Skoraj dva tedna po parlamentarnih volitvah kljub prvemu mestu SDS še vedno ni povsem znano, kdo je v resnici zmagovalec volitev. Že na večer volitev je namreč Marjan Šarec, ki se je s svojo stranko uvrstil na drugo mesto, napovedal sestavo t. i. šank-koalicije, ki jo druži zgolj nasprotovanje SDS oz. Janezu Janši. Po dosedanjih pogovorih Marjana Šarca s prvaki preostalih strank (razen SDS in SNS) naj bi bila nova »koalicija voljnih« brez SDS vse verjetnejši scenarij.

 

Toda vprašanje je, ali si takšne vlade ljudje res želijo. Včeraj je namreč spletni portal Kamnik.info objavil informacijo, da je Občina Kamnik Komunalnemu podjetju Kamnik, koncesionarju izvajanja storitev javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v Občini Kamnik, s spremembo odloka ukinila plačevanje koncesijske dajatve v višini 30.000 evrov, občani pa zaradi tega za storitve ne bodo plačevali nič manj. Kot so pojasnili na občini, se bo zaradi povečane vrednosti infrastrukture dvignila tudi cena najemnine in omrežnine, odpravljena koncesijska dajatev, ki jo plačuje Komunalno podjetje Kamnik, pa se bo amortizirala v najemnini.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ob vsem tem je zanimivo, da občani od teh sprememb ne bodo imeli ničesar, ampak bodo veliko večjo korist imeli Šarčevi politični prijatelji. Direktorica Komunalnega podjetja Kamnik je sicer Anča Cvirn, družina Cvirn pa je po nekaterih podatkih večinska lastnica podjetja, v lasti imajo tudi svoje družinsko podjetje, ki se ukvarja s tehničnimi pregledi in čiščenjem vozil. V primeru Komunalnega podjetja Kamnik gre torej za povsem zasebno družbo, kljub »javno« zvenečemu imenu, celotna družina Cvirn pa tudi sicer politično močno podpira Šarca.

Je pa ta primer vsekakor svojevrsten kazalnik, kakšen model vodenja države nas čaka, če bo Šarec postal premier. Prosperirali bodo predvsem njegovi prijatelji, medtem ko bomo razliko krili davkoplačevalci. Čisti klientelizem, torej.

nazaj na vrh