Saj ni res, pa je! Vladni urad na novinarska vprašanja odgovarja z − birokracijo

  • Napisal  Demokracija
Spletna stran Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Spletna stran Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Foto: http://www.uszs.gov.si/

Ta zgodba bi lahko sodila v kategorijo »saj ni res, pa je«. Doslej smo bili navajeni, da so novinarske hiše pošiljale novinarska vprašanja na različne institucije, tudi vladne, predstavniki teh institucij pa so na vprašanja odgovorili (ali pa tudi ne).

No, odslej pa očitno ne bo več tako, saj je vlada že začela uresničevati svojo vizijo odnosa do »sedme sile«. Povedano drugače: na novinarska vprašanja se ne odgovarja, če tisti, ki postavi vprašanja, ne opravi točno določenega in predpisanega birokratskega postopka.

Novinarka Demokracije Lucija Kavčič je v sredo na Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki deluje v okviru Vlade RS, naslovila vprašanje glede ukinjanja študija slovenistike na Univerzah v Celovcu in na Dunaju. Z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu pa je dobila odgovor, da mora svojo zahtevo posredovati na ustrezno izpolnjenem obrazcu Informacijskega pooblaščenca, ki so ji ga poslali v priponki.

Vprašanje se je glasilo:

Spoštovani, pravkar sem prejela informacijo, da se namerava Avstrija v imenu t. i. reform, ki predvidevajo zmanjšano število slavističnih programov, odpovedati tako slovenistiki na Dunaju kot slovenistiki v Gradcu. Temu tamkajšnji profesorji nasprotujejo.

Kako se je odzval Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in s kakšnimi utemeljitvami?

Kako se lahko ustavijo takšne namere?

Prosim za vaše odgovore najkasneje do petka zjutraj.

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Lucija Kavčič

Urad ji je odgovoril z naslednjim sporočilom:

Spoštovani

Dne 17. 5. 2017 ste na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. iz naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. poslali vprašanje. Ker je vprašanje naslovljeno na Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu in pristojnega ministra in bi vašo zahtevo lahko naprej obravnavali ter vam bili v pomoč pri uresničevanju vaših pravic vas prosimo, da skladno s 45. členom Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 z dne 26. 10. 2006 z vsemi spremembami, v nadaljevanju: ZMed) svojo zahtevo posredujete na ustrezno izpolnjenem obrazcu Informacijskega pooblaščenca, ki vam ga pošiljamo v priponki.

Iz zahteve naj bo jasno razvidno pooblastilo vašega medija za zastopanje oz. postavljanje vprašanj in druge informacije, na podlagi katerih lahko tudi samostojno opravimo postopek identifikacije medija na podlagi podatkov dostopnih v javnih registrih, kot so poslovni register in razvidi, evidence in registri dostopni na spletni strani Ministrstva za kulturo.

Preden vložite zahtevo vam še priporočamo, da:


1)        preverite, ali niso morda informacije, ki jih želite pridobiti, že kje javno dostopne;
2)        se pozanimate, ali je subjekt, na katerega se obrača, sploh zavezanec po ZDIJZ;
3)        poskusite izvedeti (npr. pri uradni osebi zavezanca), ali se informacije, po katerih sprašujete, nahajajo v kakšnem dokumentu in kako približno se imenuje ta dokument.


I.        Informacija javnega značaja

Izhajajoč iz načela prostega dostopa iz 5. člena ZDIJZ, za informacijo javnega značaja gre takrat, kadar so hkrati izpolnjeni 3 kriteriji:
1)        informacija izvira iz delovnega področja organa;
2)        organ z informacijo razpolaga; in
3)        informacija se nahaja v materializirani obliki.


II.        Stroški povezani s pridobitvijo

Vpogled v zahtevano informacijo je brezplačen (prvi odstavek 34. člena ZDIJZ), kadar ne terja izvajanja delnega dostopa v skladu s 7. členom ZDIJZ. Okvirni cenik za posredovanje informacij je natančneje določen v Uredbi o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaj (Uradni list RS, št. 24/16) - »VI. Stroški posredovanja informacij javnega značaja«.
Hkrati vam priporočamo, da si pred izpolnjevanjem zahteve za dostop do informacij javnega značaja, ogledate odgovore na pogosta vprašanja s področja informacij javnega značaja ter pojasnila in že izdane odločbe s tega področja, ki so objavljeni na spletni strani Informacijskega pooblaščenca - www.ip-rs.si.

Za vsa dodatna pojasnila smo vam na voljo.

Odnosi z javnostmi / Public relations
Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu / Government's Office for Slovenians Abroad
Erjavčeva 15, SI-1000 Ljubljana
tel: +386 (0)1 230 80 18 fax: +386 (0)1 230 80 17
www.uszs.gov.si

Naj dodamo, da je novinarka ista vprašanja tisti dan poslala še enkrat in še enkrat dobila isti odgovor!

Glede na nonšalanten odgovor Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se lahko vprašamo, ali je to nova praksa vladnega komuniciranja z mediji ali je to samo nova praksa Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tednik Demokracija namreč redno piše o problemih Slovencev v zamejstvu in po svetu ter s svojo uredniško politiko povezuje Slovence doma in po svetu. Namesto da bi urad odgovoril na vprašanja naše novinarke, ji odgovori s povsem nepotrebnim birokratskim obrazcem! Je to skrb za Slovence v zamejstvu in po svetu? Je to nova vladna strategija, še večja birokratizacija države? Takšna vprašanja je nato na Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje, zgoraj omenjeni urad pa tudi na premierja Mira Cerarja ter predsednika parlamentarnega odbora za Slovence v zamejstvu in po svetu Danijela Krivca naslovil urednik Demokracije Metod Berlec.

No, skoraj zagotovo v tem primeru ne gre samo za šlamastiko, ampak verjetno za namerno nagajanje in norčevanje glede na to, da je največja opozicijska stranka SDS nedavno predstavila obširen program za debirokratizacijo države. Brezvestni uradniki se iz tega programa seveda norčujejo in mu nasprotujejo, saj se zavedajo, da bi njegova uresničitev lahko ogrozila njihova dobro plačana delovna mesta. Tudi zato takšen odnos.

P. S.: Na protestno pismo našega urednika se je urad odzval s pojasnilom, da je postopek dodatnega preverjanja vpeljal po zakonu o medijih, »ker smo na žalost dobivali vrsto tki. 'novinarskih' vprašanj od virov, ki so se izkazali kot sumljivi in ki niso ustrezali določilom Zakona o medijih. Ker od uvedbe še nismo imeli vprašanj iz vaše redakcije, je služba reagirala rutinsko in novinarki poslala poziv za identifikacijo po Zakonu o medijih. Žal nam je, da vas je ta poziv tako razburil, saj namen ni bilo omejevanje informacij za vaš medij, katerega poročanje o slovenskih izseljencih in zamejcih cenimo. Za konkreten primer vam lahko podam informacijo, da intenzivno preiskujemo to informacijo, predlagam pa da vaše vprašanje naslovite predvsem na pristojno inštitucijo za te programe; Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..">Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Naj ob tem dodamo, da naša novinarka Lucija Kavčič že leta pokriva zamejsko problematiko. O tem za vsako številko Demokracije tedensko napiše dvostranski članek, zato se čudimo, da je na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu menda po novem ne poznajo!

nazaj na vrh