Predsedniška kandidatka SDS Romana Tomc zadovoljna, čeprav je pričakovala uvrstitev v drugi krog

  • Napisal  M. B.
Predsedniška kandidatka SDS Romana Tomc je presegla javnomnenjske predvolilne napovedi. Predsedniška kandidatka SDS Romana Tomc je presegla javnomnenjske predvolilne napovedi. Foto: Polona Avanzo

Predsedniška kandidatka SDS Romana Tomc je v prvem nastopu po zaprtju volišč izrazila veselje ob doseženem rezultatu na današnjih volitvah, "kakršenkoli že je". "Ne glede na to, da smo pričakovali drugi krog, je rezultat neke vrste uspeh, saj je 100 odstotkov več od tistega, kar so nam napovedovali," je dejala.

To, da so ji ankete napovedovale precej slabši izid, po besedah Tomčeve pomeni, da še vedno živimo v času, ko z raziskovanjem javnega mnenja "na nek način ustvarjamo pričakovanja volivk in volivcev". "Upam, da bo enkrat temu drugače," je še dejala ob prihodu v volilni štab v Ljubljani, kjer je požela aplavz podpornikov.

Najbolj jo, kot je dejala, žalosti nizka volilna udeležba. "Ta kaže na to, da še nismo izkoristili potencialov, ki nam jih ponuja demokratična družba. Upam, da bodo državljani in državljanke enkrat začutili, da njihov glas resnično šteje. Šele ko bodo to začutili vsi, potem si lahko obetamo tudi demokratične spremembe," je dejala. Na koncu pa je napovedala: "Se vidimo na naslednjih volitvah".

Tomčeva je v kampanji pogrešala več vsebine. "Odgovarjali smo na vsa mogoča vprašanja. Volivke in volivci vedo praktično vse o nas, ne vedo pa, kakšni so naši pogledi na reševanje najbolj ključnih težav, ki pestijo Slovenijo," je dejal. Napovedi za drugi krog pa ni želela dajati. O morebitni podpori kateremu od kandidatov ta hip ne razmišlja. "Naj bo kakšen dan umiritve po tem turbulentnem mesecu," je dejala.

Da sta se v drugi krog uvrstila Borut Pahor in Marjan Šarec, je po njenem mnenju zelo pomembna medijska podpora. Kot je dejala, je Pahor vendarle pet let vodil predvolilno kampanjo, se nekako usidral v srca ljudi kot kralj instagrama, kot nekdo, ki je zelo uspešen tudi na družbenih omrežjih. Ljudje so mogoče malce pozabili na to, da je pomembna tudi vsebina.

Šarec pa je po njenih besedah imel zares izjemno medijsko podporo z vseh koncev. Tomčevo je sicer zmotilo tudi, da so se nekateri "uspešno skrivali za svojo neodvisnostjo, ki pravzaprav to ni". Upa, da bodo volivci to v naslednjem krogu prepoznali.

Tega, kam se bo usmerila v nadaljevanju politične kariere, Tomčeva ni želela napovedovati: "Ta hip moram najprej oddelati mandat evropske poslanke."

Vodja volilnega štaba Romane Tomc Janez Mežan ocenjuje, da so v enem mesecu volilne kampanje naredili veliko, tudi sredstev, ki so si jih zadali porabiti v ta namen, ne bodo presegli. Z rezultatom ni povsem zadovoljen, saj so računali na drugi krog.

Kot je za STA povedal Mežan, so se v kampanji osredotočili predvsem na soočenja, "kjer mislim, da je Romana res briljirala", morda pa so nekoliko zanemarili teren. Ampak časa je bilo le en mesec in nemogoče je bilo dopoldne biti na terenu, popoldne pa na soočenju, je dejal. Kljub temu ocenjuje, da so v enem mesecu naredili veliko.

Za kampanjo so po njegovih besedah porabili določeno vsoto, za katero ocenjuje, da je ne bodo presegli. Dejal je tudi, da niso imeli drage volilne kampanje in da so skušali izkoristiti predvsem predvolilna soočenja.

Na vprašanje, ali se morda pozna, da se stranke že pripravljajo na državnozborske volitve in zato s kampanjo za predsedniške volitve nekoliko varčujejo, je odgovoril, da slednje verjetno ne drži. "Nekatere stranke so imele kar bogato kampanjo," je ocenil. Za SDS pa je dodal, da niso poskušali varčevati, pač pa narediti vse, da bi dobili prvo predsednico.

Eden od vidnih podpornikov predsedniške kandidatke SDS Romane Tomc Aleš Hojs je ocenil, da bi bil lahko rezultat, ki so ga dosegli, boljši. Za Tomčevo sicer ocenjuje, da je bila odlična kandidatka, skrbi pa ga nizka volilna udeležba. Napovedal je, da se drugega kroga ne bo udeležil.

"Potem ko ljudje že nekaj časa ne verjamejo več v sodstvo, ko ne verjamejo v pravno državo, so zdaj prišli še do spoznanja, da ne verjamejo več v lasten glas," je razloge, zakaj je bila volilna udeležba tako nizka, opisal Hojs.

Tomčeva je bila zanj najprijetnejše presenečenje teh volitev, glede na to, da je bila zadnja leta evropska poslanka in je bila veliko zdoma. "V soočenjih se je jasno pokazalo, da ima vizijo in jasna stališča. Gre za političarko, ki ima pred sabo zagotovo lepo prihodnost," je dejal.

Hojs je napovedal, da ga na drugi krog volitev ne bo: "Odločitev na prejšnjih volitvah, da podpremo Boruta Pahorja, se je pokazala kot napačna. Bolje bi bilo, da bi imeli še pet let na čelu Danila Türka in bi vsaj vedeli, da nam vlada trda levica, kot pa da smo mislili, da nam vlada sredinski politik, za katerega pa se je izkazalo, da to ni."

nazaj na vrh