Romana Tomc: »Naša država je bogata socialna država, a sociala je zelo nepravično porazdeljena«

  • Napisal  SDS, K. K.
Današnja novinarska konferenca Današnja novinarska konferenca Foto: Matic Štojs/Demokracija

Predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc ter član vodstva stranke Glas za otroke in družino ter strokovnjak s področja socialnih zadev Franci Donko sta na skupni novinarski konferenci spregovorila o napovedani reorganizaciji centov za socialno delo in drugih vprašanjih s področja sociale.

Franci Donko je uvodoma z empiričnimi podatki ponazoril, da ministrica Anja Kopač Mrak zavaja, ko navaja, da stroka enotno podpira predlagano reorganizacijo Centrov za socialno delo, ki ga imenuje tudi »2.tir Anje Kopač Mrak«, saj kot pravi: »Tako kot Cerar nujno potrebuje nek projekt, s katerim bi svojo javno podobo popravil, si tudi ministrica Anja Kopač Mrak močno želi nekega projekta, po katerem bi jo slovenska zgodovina prepoznala kot uspešno. Žal gre projekt reorganizacije CSD v popolnoma drugi smeri.«

Kritičen je bil do uveljavljanja informativnega izračuna, ki bi po njegovem mnenju moral iti na Finančno upravo RS, ki operira z vsemi bazami podatkov državljanov, a bo po novem naložen centrom za socialno delo. To ocenjuje kot popolnoma zgrešen korak. »Mi nismo dolžni preverjati materialnega, finančnega in drugi statusov ter bančnih računov državljanov, ampak smo dolžni ljudem pomagati,« je bil jasen Franci Donko, ki je pojasnil, da se z informativnim izračunom socialnim delavcem nalaga, da bodo morali kontrolirati državljane, kar bo ustvarjalo še večje nezaupanje, namesto da bi na ministrstvu poenostavili postopke in se približali državljanom.

Ustanavljanje 16-ih novih zavodov po njegovi oceni pomeni zgolj odmikanje od uporabnikov, podvajanje birokratskega dela in velik strošek za državo. Ministrici očita tudi to, da za reorganizacijo ni bilo narejene nobene resne analize ali pilotskega projekta. »Večina ustanov, kot so Skupnost centrov za socialno delo, Socialna zbornica, Inštitut za socialno varstvo in še nekateri, so na reorganizacijo pristali izključno zato, ker jim je ministrica obljubila, da se njihovih statusov ne bodo dotikali in bodo vse zaposlitve ostale,« je bil kritičen Donko.

Spomnil je na izjavo ministrice Anje Kopač Mrak, ki je ob prevzemu ministrovanja od predhodnice Romane Tomc dejala: Zdaj odhaja iz te pisarne politike in prihaja stroka. Ocenjuje, da se je zgodilo ravno obratno.

Predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc ocenjuje, da z reorganizacijo ministrstvo preveč hiti in zgodilo opozarja, da se bo zgodilo isto, kot takrat, ko je ta ista ekipa – takrat je bila sedanje ministrica državna sekretarka – na silo želela uveljaviti zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je ljudem povzročil ogromno krivic. »Da so bile krivice storjene, je priznalo tudi ministrstvo samo, ko je pred nedavnim popravljalo zakon s tem, do je vračalo nekatere pravice. Vendarle se je izkazalo, da je udarec, ki so ga doživeli tisti, ki izgubili varstveni dodatek oz. so se mu odpovedali zaradi nove zakonodaje, izrazito velik,« je dejala.

»Informativni izračun je eno dodatno opravilo, ki bo že danes preveč obremenjene socialne delavce naredilo za še večje administratorje. Kadrovska podhranjenost na CSD ni nič nenavadnega, če upoštevamo, da tisti, ki opravljajo delo na CSD, polovico svojega delovnega časa namenijo za to, da vnašajo razne podatke v računalnik in izpisujejo odločbe,« je bila kritična Tomčeva. Zato je treba najprej v temelju spremeniti Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, » ki je po njenih besedah »eno navadno administrativno skropucalo.« Po njenem predlogu bi administrativna dela popolnoma izločili iz centrov za socialno delo, saj lahko vloge administrativno obdela kdorkoli, ni treba, da je socialni delavec, čigar poslanstvo je drugje.

»Naša država je bogata socialna država, a sociala je zelo nepravično porazdeljena. Marsikdaj do tistih, ki jo najbolj potrebujejo, sploh ne pride ali pa pride zelo počasi,« ugotavlja Tomčeva, ki pravi, da bi bilo potrebno za začetek naš socialni sistem poenostaviti in narediti bolj pregleden. Opozarja, da kljub informativnemu izračunu še vedno ne bomo vedeli, koliko socialnih transferov nek posameznik dobi od države. Zato bi potrebovali prikaz, kot je informativni izračun dohodnine, iz katerega bi lahko posameznik natančno razbral koliko socialnih transferov je bil deležen. »Če bi bil ta sistem bolj pregleden, bi bil tudi bolj pravičen,« je poudarila. SDS ima v ta namen pripravljenih več predlogov, predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadeve je omenila nekaj najpomembnejših: univerzalni otroški dodatek, ki bi nadomestil dosedanjo zapleteno ureditev in bi bil izvzet iz socialne kategorije, preureditev državnih štipendij in ponovna uvedba državnih pokojnin.

»Zavzemam se za bolj pregleden, enostaven, pravičen in ljudem prijazen socialni sistem ter za to, da se socialni delavci več ukvarjajo z ljudmi in manj s papirji,« je zaključila Romana Tomc.

nazaj na vrh