Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump za amerikanizacijo namesto globalizacije

  • Napisal 
Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons / Public Domain

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je danes v Detroitu razkril obrise svoje gospodarske politike. "Želim, da delovna mesta in bogastvo ostanejo v ZDA," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. "Amerikanizacija, ne globalizacija bo naša nova mantra."

Trump je napovedal "občutno zmanjšanje" državne regulacije, ki ZDA stane 2000 milijard dolarjev letno. "Čas je, da odrežemo sidro, ki nas drži na mestu," je dejal.

Kot je napovedal, bo uvedel "začasni moratorij" na novo regulacijo. "Ne zmagujemo več. A ko bom jaz predsednik, bomo znova začeli zmagovati," je dejal.

Američanom in Američankam je Trump obljubil znižanje davkov, saj si je dohodninsko lestvico zamislil pri 12, 25 in 33 odstotkih. "Za številne ameriške delavce bo davčna stopnja pri ničli," je še dodal.

Bogataši bodo prispevali svoj "pošteni delež" - jezik, ki ga je pogosteje slišati s strani demokratov - a nihče ne bo plačal toliko, da bi "uničevali delovna mesta" ali spodkopavali ameriško konkurenčnost, je še dodal po poročanju Bloomberga.

Mala podjetja v času njegovega predsednikovanja ne bodo plačevala več kot 15-odstotnega davka. Končati pa je treba prakso, ko podjetja svojo proizvodnjo selijo v tujino in nato znova uvažajo tam proizvedene cenejše proizvode brez carine, je prepričan.

Trump pri tem ni pozabil ošvrkniti svoje tekmice Hillary Clinton. Detroit je označil za mesto, ki je "živ primer" njene zgrešene ekonomske politike.

Znova je izrazil nasprotovanje transpacifiškemu prostotrgovinskemu sporazumu (TTP), ki ga je označil za "izdajo" ameriške industrije, še posebej avtomobilskega sektorja.

TTP bo za avtomobilsko industrijo "še večja katastrofa" kot severnoameriški prostotrgovinski sporazum (Nafta), ki je v veljavo stopil leta 1994, v času predsedovanja Billa Clintona, je prepričan Trump. ZDA so po Nafti že izgubile več kot tretjino delovnih mest v tem sektorju, je opozoril.

Sam bi se, kot je napovedal, umaknil iz TTP. Njegova nasprotnica, demokratska kandidatka Hillary Clinton, pa se ne bi, čeprav je pred časom napovedala, da ga v sedanji obliki ne bi mogla podpreti, je prepričan Trump. Kar se tiče Nafte pa bi republikanec sporazum preoblikoval oziroma "odkorakal", če ZDA ne bi dobile boljšega dogovora.

Trumpa so med govorom večkrat prekinili protestniki. Vendar pa se je tokrat nanje odzival relativno mirno, so še opazili novinarji.

Republikanski predsedniški kandidat je prejšnji teden razkril panel gospodarskih strokovnjakov, ki mu bodo svetovali v kampanji. Skupino sestavlja 13 moških, predvsem menedžerjev in poslovnežev iz finančnega ter nepremičninskega sektorja.

nazaj na vrh