Razorožitev TO na dan, ko je prisegala Demosova vlada, ni bila naključje!

  • Napisal  SDS, B.S.
Razorožitev TO leta 1990 Razorožitev TO leta 1990 Foto: Wikimedia Commons/ arhiv Vojaškega muzeja SV CC-BY-3.0

Na današnji dan, 16. maja 1990, je prisegla prva slovenska vlada. A to je bil tudi dan, ko se je začela razorožitev slovenske teritorialne obrambe. Po prvih demokratičnih volitvah, na katerih so 8. aprila 1990 zmagale pomladne stranke povezane v koalicijo Demos, se je oblikovala osamosvojitvena vlada, ki je prisegla na današnji dan pred 27-imi leti. Glavni cilj Demosove vlade je bil izhod Slovenije iz Jugoslavije in s tem vzpostavitev demokratičnega sistema, ki bi omogočil politični pluralizem, osebno svobodo, gospodarski napredek in približevanje Slovenije evroatlantskim integracijam.

Že ob koncu istega leta je bil izveden referendum, na katerem je velika večina Slovencev izrazila svojo voljo, da želi živeti v samostojni državi. V kratkem času in z velikimi napori je Demosova vlada pripravila ključno zakonodajo in izvedbene akte za delovanje države po razglasitvi samostojnosti. Toda, ko smo Slovenke in Slovenci 26. junija 1991 praznovali samostojnost na Trgu republike in je takratni predsednik predsedstva Milan Kučan dejal: »Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.«, se je ta nov dan že delal - tanki agresorske vojske so začeli svoj zločinski pohod po pravkar samostojni državi, misleč, da se bo predala, da se nima s čim braniti. Kar se je zdelo kot optimistična fraza tedanjega predsednika predsedstva, se je izkazalo za grozečo napoved, ki se je odrazila v številnih smrtnih žrtvah.

Na današnji dan, 16. maja 1990, ko je prisegala Demosova vlada, se je namreč začel izvajati ukaz ostanka totalitarnih oblasti za razorožitev slovenske teritorialne obrambe. Slovenija je v nekaj dneh in nočeh ostala brez 80 odstotkov orožja, ki ga je sama kupila. Ivan Oman in dr. Jože Pučnik sta razorožitev označila za veleizdajo. »Za razorožitev je bil izbran dan, ko je bila Slovenija v bistvu obglavljena. Tega si ni izmislila JLA, to je bil izbor narejen na relaciji Ljubljana – Beograd. Kučan se je mirno delal, da nima nobenih informacij, že čez nekaj dni, ko so prišle dodatne informacije, se je ugotovilo, da je lagal.« Tako se prelomnih dni maja 1990 spominja tedanji minister za obrambo Janez Janša. »Milan Kučan ni čutil potrebe, da bi pojasnil, zakaj je lagal na tistem prvem sestanku in zakaj je potem trajalo več kot dva dni, ko se je ugotovilo, da razorožitev poteka, da je predsedstvo prepovedalo oddajanje orožja.«

Brez razorožitve Teritorialne obrambe Jugoslovanska armada verjetno ne bi tvegala napada. Zato so tisti, ki so razorožili Teritorialno obrambo, neposredno odgovorni za žrtve, materialno škodo in za ogrožanje ključnega projekta v slovenski zgodovini.

16. maja 1990 se zato spominjamo z radostjo a tudi grenkobo. Z radostjo, ker je to dan, ko so državo v roke vzele proslovenske sile in je projekt slovenske samostojnosti dejansko postal izvedljiva možnost, a z grenkobo, ker ostaline preživetega totalitarnega sistema, ki so hotele preprečiti najpomembnejši korak v slovenski zgodovini, še danes spletkarijo prosti lastnemu narodu.

Dokaze, da je šlo pri razorožitvi Teritorialne obrambe res za veleizdajo Slovenije, najdete v knjigi Bela knjiga slovenske osamosvojitve, ki je dostopna tudi v elektronski obliki tukaj.

SDS, B. S.

nazaj na vrh