Predsednik SDS Janez Janša: Volitve so blizu in Murgle spet udarjajo z repom!

Janez Janša Janez Janša Foto: arhiv Demokracije

Specializirano državno tožilstvo naj bi po poročanju režimskih medijev na sodišče vložilo tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo, s katero zahteva odvzem premoženja domnevno nezakonitega izvora. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za nekaj manj kot 400.000 evrov. Na specializiranem tožilstvu so za glasilo Foruma 21 Delo potrdili, da so vložili tožbo »zoper eno fizično osebo zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora«, a po podatkih Dela ni nikakršnega dvoma, da je toženi prav predsednik SDS.

 

Vložitev tožbe, ki je skrbno časovno tempirana, je domnevno posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb: njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe žene Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša.

Tožbo je tožilstvo menda vložilo le zoper Janšo, saj naj bi pri njem domnevno ugotovilo razhajanje v premoženju, vrednost spornega predmeta pa naj bi bila po podatkih tožilstva 395.388 evrov, čeprav so v finančni preiskavi ugotovili razliko med realnimi prihodki in dejansko porabo v višini nekaj več kot pol milijona evrov, poročata Delo in POP TV.

Režimsko vodena finančna preiskava predsednika SDS in povezanih oseb se je začela septembra 2013 domnevno na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev razvpite in politično motivirane Klemenčičeve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja. Vrhovno sodišče je sicer poročilo KPK naknadno odpravilo, ker Janša na osnutek poročila in ugotovitev ni mogel dati pripomb, s tem mu je bila kršena ena od ustavnih pravic. A je nato senat KPK v drugi postavi postopek ponovil in prišel do enakih ugotovitev. A, je povsem očitno, da očitki KPK na pijejo vode.

Preiskavo, ki je trajala poldrugo leto, so menda končali aprila 2015. Odgovor na vprašanje, zakaj je tožilstvo potrebovalo dve leti za vložitev tožbe, je po poročanju Dela, zelo verjetno v tem, da je čakalo na odločitev ustavnega sodišča, ki je pred kratkim pri presoji zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora v primeru Tošić ugotovilo, da je z ustavo neskladen le manjši del enega člena (prejšnjega) zakona, ki govori o tako imenovanem pomešanem premoženju. Katero premoženje natančno želi tožilstvo odvzeti s tožbo, še ni znano.

A veliko bolj je verjetna razlaga, da se bližajo predčasne volitve in da je potrebno predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo medijsko ponovno z vsemi razpoložljivimi »topovi« diskreditirati, da se bo v času volilne kampanje spet »pojavljal« na sodišču. Ko, bodo volitve mimo pa bo zadeva spet, bolj ali manj pozabljena.

Režimsko lansirana informacija ni presenečenje, saj se to zgodi vsakič, ko pred volitvami Janševi SDS javnomnenjsko dobro kaže. Na informacijo o vložitvi tožbe proti njemu se je na twitterju že odzval predsednik SDS Janez Janša in zapisal: "Volitve so blizu in #murgle spet udarjajo z repom." Hkrati je tvitu priložil še spodnjo izjavo:


Na Twitterju se je odzval tudi predsednik odbora za notranje zadeve pri Strokovnem svetu SDS dr. Božo Predalič, ki je zapisal: Nedvomno so volitve blizu Proti @JJansaSDS so vložili novo tožbo. Za tiste, ki še mislite, da je to naključje pa spodnja slika!

Skratka, postkomunistični režim ponovno izkorišča organe pregona za obračun s predsednikom največje opozicijske stranke SDS Janezom Janšo.
M. B.

nazaj na vrh