Podpora vladi padla, SDS še vedno na vrhu strankarske lestvice

  • Napisal  B.S.
Janez Janša Janez Janša Foto: Urban Cerjak

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 33 odstotkov vprašanih, kar je dobra dva odstotka manj kot pretekli mesec, je pokazala junijska anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia. Na vrhu strankarske lestvice je z nekaj večjo podporo kot maja znova SDS, sledita ji SD in SMC.

Delo vlade po izsledkih junijske ankete kot uspešno ocenjuje 33 odstotkov vprašanih (maja 35,4 odstotka), kot neuspešno pa 62,5 odstotka (maja 60,2 odstotka). Delež neopredeljenih je ostal enak, in sicer 4,4 odstotka, poroča Sta.

SDS z nekaj večjo podporo ostaja na vrhu strankarske lestvice, po anketi bi jo namreč volilo 14,9 odstotka vprašanih. Sledita ji SD z 11,9-odstotno podporo in SMC z 9,8-odstotno. Maja je podpora SDS znašala 14,1 odstotka, SD je glede na pretekli mesec podpora padla za eno odstotno točko, SMC pa se je podpora povečala za 1,7-odstotne točke.

SMC sledi na četrtem mestu ZL, za katero bi glasovalo 7,8 odstotka vprašanih, na petem mestu je DeSUS s 6,4-odstotno, na šestem pa NSi s 5,5-odstotno podporo. Sedmo mesto si delita SLS in Zavezništvo, obe z 0,5-odstotno podporo javnosti.

Za katero drugo stranko bi se odločila dva odstotka vprašanih, 13,9 odstotka jih ne bi šlo na volitve. Na vprašanje o podpori strankam se ni opredelilo 26,8 odstotka anketiranih.

Ob upoštevanju glasov opredeljenih anketirancev bi SDS v državnem zboru pripadlo 23 sedežev, SD bi jih zasedla 18 in SMC 15. ZL bi osvojila 12 sedežev, DeSUS 11 in NSi devet sedežev.

Tudi junija je najbolj priljubljen politik v državi predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Pahor in Bulčeva sta glede na maj dobila nekaj slabšo oceno, ocena Fajonove pa se je izboljšala.

Za vodilno trojico od četrtega do osmega mesta sledijo predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan, predsednica NSi in poslanka Ljudmila Novak, ljubljanski župan Zoran Janković in vodja poslancev ZL Luka Mesec.

V primerjavi z majem je deveto mesto na lestvici priljubljenosti premierju in predsedniku SMC Miru Cerarju prevzel pravosodni minister Goran Klemenčič. Premier Cerar je namreč zdrsnil na 14. mesto lestvice. Deseto mesto je v junijski anketi pripadlo evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu. Zadnja na lestvici sta poslanec SDS Vinko Gorenak na 21. ter evropski poslanec Franc Bogovič na 22. mestu.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 13. in 15. junijem na vzorcu 700 anketirancev.

B.S.

nazaj na vrh