Miro Petek: Na živce jim gredo ljudje, ki so vztrajni, ki se ne pustijo kupiti, preslepiti

Miro Petek Miro Petek Foto: Urban Cerjak

"Dejstvo je, da živimo v vse bolj nenormalni državi, kjer vlada sploh nima ambicije pripravljati strateških strukturnih reform, kaj šele, da bi jih izvajala. V sodobni demokraciji pa je izključno vlada tista, ki je sposobna kontrolirano sprožiti in udejanjiti ključne spremembe v družbi. To pa pomeni, da brez spremembe sedanje vladajoče elite, v Sloveniji ne bo sprememb," je na shodu Odbora 2014 med drugim dejal odvetnik Ivan Kukar.

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršenju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato so se vztrajniki Odbora 2014 zbrali na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS, kjer so jih nagovorili Ivan Kukar, Miro Petek in Iva Pavlin Žurman.

Miro Petek: Tožilstvo je pričelo novo gonjo zoper Janeza Janšo. Volitve se bližajo.

Vztrajnice, vztrajniki, lepo pozdravljeni. Najprej čestitke za vztrajnost. Pot imamo začrtano, le z vztrajnostjo bomo lahko dosegli cilj, ki smo si ga zastavili: pravična družba za vse državljane RS, torej konec delitve na prvo- in drugorazredne državljane. Pravična družba in pravična država pomeni enakost pred zakonom, pomeni enake možnosti za vse, enak dostop do vseh dobrin, ki jih država financira iz državnega proračuna.

Ta cilj, to je pravična družba, se nam velikokrat odmakne. Ko že mislimo, da smo se mu približali, se spet prestavi nekam v prihodnost. Pot bo še dolga in težka, tudi zaradi institucije, ki je za mojim hrbtom. Toda treba je vztrajati. Pred 25. leti smo mislili, da bo ta pot lažja in hitrejša, vendar jo vedno znova posujejo z ovirami. Lahko nam odmikajo ta cilj, lahko nas ovirajo, toda vztrajnosti in volje nam ne morejo odvzeti. In tudi to si želijo. Želijo si, da bi nas potisnil v stanje apatije, ko bi si po vseh teh borbah rekli: saj se ne splača. Želijo si, da bi po teh krajah, ropanjih in krivicah, ki se dogajajo v Sloveniji, sami sebi rekli, saj se ne da nič spremeniti in da se ne splača vztrajati. Želijo si, da bi ostali doma, sedeli pred ekrani s španskimi nadaljevankami in pustili pri miru to karavano, ki pleni in pustoši po tej državi. Ker itak ne moremo nič narediti, ker se ne splača. Želijo nas prepričati in preslepiti, da se ne splača iti na volitve, ker bo itak dobil volitve tisti, ki so si ga izbrali. Janeza Janšo potisnejo v zapor, pri štetju malo goljufajo in na oblast potisnejo tistega, ki ga sami hočejo.
In na živce jim gredo ljudje, ki so vztrajni, ki se ne pustijo kupiti, preslepiti. Na živce jim greste vi, mi, vsi tisti, ki smo tu in želimo pravico, pravno državo, ki hočemo resnico. Ne tisto resnico, ki jo v marksistični maniri razlaga Milan Kučan, ko pravi, da ima vsak svojo resnico. Ne, resnica je ena. Vprašanje je le, če jo hočemo spoznati, če se ji hočemo približati.
Vztrajnost je lepa človeška vrlina in mi se ji ne bomo odpovedali. V tej medijski puščavi do lanskega leta nismo imeli medija, ki bi prikazal tudi drugo plat. Ki bi povedal, da pred sodiščem ljudje protestirajo, da bi povedal, zakaj protestirajo in zakaj se borijo. Ne, medijski uradni listi so se iz vas večinoma le norčevali. Sedaj imamo medij, Novo24 TV, ki pove marsikaj drugače, na drug način, ki pove tisto, kar morajo drugi zamolčati. Tudi Nova24TV je tarča medijskih napadov tistih krogov, ki jim stopimo na žulj. Na Novi 24 TV boste videli, slišali ali prebrali tisto, kar drugi nočejo ali ne smejo objaviti. In potem rečejo, da je to Janševa televizija. Ne, to je tudi moja, ker sem kupil delnice in to je tudi televizija mnogih od vas, ki ste kupili delnice. To je tudi vaša televizija, ker jo gledate, ker ji zaupate in o njej širiti dober glas. Mi smo investirali v televizijo, ki jo želimo in hočemo gledati, toda hkrati pa moramo pod zakonsko prisilo plačevati še za televizijo v soseščini tega sodišča, recimo ji Kučanovo televizijo, ki nas ima za drugorazredne državljane.
Vztrajali smo, iz nič smo naredili nov medij, ustvarili smo ga z lastnim denarjem, brez ropanja države in zakonske prisile. In vztrajali bomo tudi še naprej: delo ne bo nikoli dokončano.
Vztrajnice, vztrajniki! Tožilstvo je pričelo novo gonjo zoper Janeza Janšo. Volitve se bližajo. Tokrat mora biti zmaga temeljita.

Ivan Kukar: Lex Slovenia

Guverner Hrvaške narodne banke je ob sprejemanju Lex Agrokor povedal, da so odgovorni v državi že dalj časa vedeli za nepravilnosti v zvezi s poslovanjem Skupine Agrokor in kako resne so njihove težave, vendar ves ta čas prav nihče prav nikoli do aktualnega zloma Skupine Agrokor ni ukrepal. Na vprašanje, kako si razlaga takšno ravnanje odgovornih v državi, pa je preprosto odgovoril: »Podobno kot nihče ne ukrepa zaradi nevzdržnosti hrvaških javnih financ in se bodo ljudje nekega dne zopet spraševali, kako je lahko do zloma Hrvaške prišlo in pri tem prav nihče ni predhodno in pravočasno ukrepal ter preprečil katastrofe.«

S podobno miselnostjo in dejanskim stanjem se soočamo tudi v Sloveniji. V bistvu se vsi odgovorni v naši državi zelo dobro zavedajo, kaj je narobe pri nas in kako resne so zadeve, vendar nihče ne ukrepa, temveč zgolj manipulirajo z javnostmi ali pa tiščijo glavo v pesek.

Vztrajno samoprepričevanje, da pri nas ni težav in da je vse OK ter da je vse pod kontrolo, ne bo povzročilo, da bodo težave izginile, temveč ravno nasprotno, da se bodo kopičile in razraščale ter ob prvi resni globalni krizi sprožile podoben zlom države, kot se je pred kratkim zgodil Skupini Agrokor. Bistvo zloma je v tem, da se napetosti dolgo časa kopičijo in nato kar naenkrat nenadoma poči. Če bo v Sloveniji prišlo do zloma, nam ne bo pomagal noben »Lex Slovenia«, saj bo pri tem »Lex Slovenia« šlo za stečajni zakon v katerem bomo največjo škodo utrpeli mali državljani in naši potomci, ki bodo oropani normalne in varne prihodnosti.

Dejstvo je, da živimo v vse bolj nenormalni državi, kjer vlada sploh nima ambicije pripravljati strateških strukturnih reform, kaj šele, da bi jih izvajala. V sodobni demokraciji pa je izključno vlada tista, ki je sposobna kontrolirano sprožiti in udejanjiti ključne spremembe v družbi. To pa pomeni, da brez spremembe sedanje vladajoče elite, v Sloveniji ne bo sprememb. Če pa ne bo sprememb, bo Slovenija kontinuirano postajala vse bolj nenormalna in vse bolj nenormalna država in družba. Dokler bomo jadrali z vetrovi globalno pogojene gospodarske rasti, zgodovinsko nizkih obrestnih mer, nizkih cen energije, surovin in hrane, se večina državljanov ne bo obremenjevala s stopnjujočo se nenormalnostjo naše države. Zavedati pa se morajo, da bodo prej ali slej zapihali tudi nasprotni vetrovi in tedaj se bo dobesedno preko noči razgalila vsa nenormalnost naše družbe, vse neizvedene reforme in se bo pokazala vsa naša kolektivna ter individualna ranljivost. Problem pa bo, ker tedaj več ne bo mogoče reševati teh problemov, temveč bomo lahko sprejeli zgolj stečajni zakon imenovan »Lex Slovenia« in imenovali stečajnega upravitelja, ki bo najbolj ostrigel nižji in srednji sloj, še posebej kruto pa bodo prizadeti upokojenci. Kot je rekel uvodoma citirani guverner Hrvaške narodne banke – vsi vemo, da je naš sedanji poslovni model nevzdržen, vendar nihče od odgovornih nič ne ukrene, nato pa se bodo ob zlomu vsi čudili, kako se je nam lahko kaj takega zgodilo. Politična elita mogoče resnično noče vedeti, kaj vse je narobe, se pa tega zavedamo volilci in mi bomo imeli naslednje leto pravico in odgovornost, da zamenjamo neodgovorno politično elito z bolj odgovornimi ljudmi.

Prihajajoče volitve še omogočajo spremembo na podlagi katere bo mogoče normalno in kontrolirano izvesti strateške strukturne reforme in obrniti trend nenormalnosti v katero tonemo. Zato je ključnega pomena za kakovost našega življenja v naslednjih nekaj desetletjih, da Slovenci ozavestimo, da postajamo vse bolj nenormalna družba in da takšen način vodenja države in družbe prej ali slej pripelje do brodoloma ter da je ta trend mogoče z udeležbo na volitvah spremeniti.

Iva Pavlin Žurman: KONSTRUKT Novič, pokop pravne države

»Kam je odšla zdrava pamet?!«, sem se spraševala, ko sem v sodni dvorani Okrožnega sodišča v Ljubljani sledila sojenju v primeru umora dr. Janka Jamnika, direktorja KI, vse do krute obsodbe dr. Milka Noviča in umora pravne države!

Že javno prebrana obsodba Noviča, ki jo je izrekel direktor NPU Darko Majhenič le 6 dni po strelih na Via Boni, ko je navajal t.i. »dokazni material« proti dr. Milku Noviču, je nakazala PROCES BREZ ZDRAVE PAMETI. Najprej je Majhenič navedel motiv - zahrbtno maščevanje zaradi odpovedi dela. Ni pa dodal, da se je odpoved zgodila pred petimi leti, da je postopek začel na zahtevo nekaterih(!) zaposlenih prejšnji direktor Venturini in, da je Jamnik postopek le zaključil. Jamnik sploh ni bil v osebnem sporu z Novičem! Prav vse priče (zaposleni) so zavrnile, da bi bil Novič kadarkoli fizično agresiven. Kot fizično neagresivnega ga je ocenil tudi psihiater, ko je šlo za odpravo pripora zaradi ponovitvene nevarnosti.
Majhenič je 22. decembra 2014 (6 dni po strelih na Via Boni) dejal:

»Obdolženi je kriv, ker si je priskrbel pištolo«
Toda, množica preiskovalcev, ki je sodelovala pri preiskavi, ni ugotovila ne kdaj, ne kje, ne na kakšen način in seveda pištole niso našli!

»Obdolženi je kriv, saj je prišel na kraj dogodka«
Vendar ga VIDEO posnetki ne pokažejo niti enkrat, niti na kraju dogodka niti na poti tja niti na poti nazaj domov.
Kažejo pa kamere na kraju dogodka druge osebe. Te posnetke smo gledali na sojenju le decembra 2015, nato nikoli več. ZAKAJ NE? Kaj je skušala sodnica prikriti, ko v nadaljevanju sojenja (naslednje leto), ni hotela pokazati konkretnih VIDEO posnetkov, ki jih je zahtevala obramba. In je dejala: » Bomo že mi.« Halo? Je zavestno in naklepno prikrivala dokazno gradivo, ki razbremenjuje Noviča in bi moralo biti predmet razprave na sodišču? Tu ne gre več za vprašanje zdrave pameti, ampak za pokvarjeno sodnico, ki ne razkriva, ampak PRIKRIVA dejstva - resnico. Na žalost je bil takrat odvetnik Hribernik odsoten (bolan). Zakaj se obramba naknadno ni pritožila, ne vem. Video posnetki v povečavi namreč pokažejo, kako si oseba, ki neposredno po dogodku hiti na sosednji pločnik, delno skrita za kovinskim stebrom slači gornja oblačila, nato pa jo pobere in odpelje Fiat Punto. In prav ta avto je sledil Jamniku na vožnji proti Via Boni, pokaže druga kamera!

»Obdolženi je kriv, saj je vedel, da bo tam zabava zaposlenih na KI, kar so pa sicer vedeli vsi!«
Vprašanje za Majheniča: »Ali je Novič (in vsi zaposleni) vedel tudi, da bo Jamnik zamujal 38 minut? Kaj pa če bi zamujal 31 minut?« (zabava se je začela ob 19:00)
Ob 19:31 (Novičeva hči je takrat odhajala od doma, potem ko je odgovorila na klic čakajoče prijateljice) je bil Novič še v pižami na kavču, počival je po službeno napornem dnevu na Krasu.
Nato pa je sledila, po mnenju NPU, tožilke in sodnice, AKCIJA!
V 7 minutah (streljanje se je zgodilo ob 19:38) se je po mnenju sodnice Novič uspel zimsko obleči in opremiti z orožjem, s kolesom iz zaklenjene drvarnice (Žaucerjeva ulica) odbrzeti proti Via Boni. In, čeprav se je moral ustavljati ob rdečih semaforjih, naj bi priletel še pravi trenutek, kje je skril ali odvrgel kolo (sodnica ni razložila), se uspel skoncentrirati in umiriti od »maščevalnosti, ki mu je dvigovala pritisk in srčni utrip« in nezgrešljivo izvesti dva, praktično smrtonosna strela v glavo. In prav nobena kamera ga nikoli ni opazila-registrirala. Torej je moral biti neviden? No, saj je kemik, torej je poskrbel za to težavico, le rokavice je pozabil doma (usodna napaka).
Takoj nato pa bi Novič moral s parkirišča oddrveti nazaj domov (tudi tokrat ga kamera ni ujela), kajti le 10 minut po streljanju na Via Boni je moral biti doma! Zakaj? Takrat je namreč odgovoril na prvo SMS sporočilo neznanca Bartola (poslano ob 18:42). In Noviča je takrat, ob 19:49, registrirala domača bazna telefonska postaja.

Vprašajmo se, kako je možno, da oseba Bartol pošlje neznanemu Noviču dve sporočili prav na dan umora in približno eno uro pred in pol ure po strelih na Via Boni? Na sojenju se ta osebek ni spomnil ali se je s SMS sporočili (vse kaže da so bili ostali prejemniki le fiktivni) »zabaval« v Ribnici ali na fakulteti za matematiko. Kaj pa če se je v tistem času sprehajal (s kolesom) med Koprsko (kjer se nahaja privatna bazna postaja Varnost - le kdo tam vedri?) in Via Bono?

Drugo sporočilo, ki ga je poslal Bartol, je bilo poslano Noviču 30 minut po umoru, ko je bil Jamnik že zdavnaj v bolnici. In prav to, naklepno poslano sporočilo (SMS), so registrirali na privatni postaji Varnost Varnostni sistemi d.o.o. na Koprski (v bližini Via Bone). No, kako se da preusmeriti signal, vedo povedati obveščevalci!
Vendar so se načrtovalci umora dr. Jamnika, ki so določili Noviča za nadomestnega morilca, ušteli. Le 4 minute po sprejetem sporočilu je namreč Novič odgovori! In, katera bazna postaja je registrirala odgovor Noviča ob 20:11? DOMAČA seveda! (bazna postaja GSM Ljubljana LJ Vič - GD, ki pokriva območje njegovega doma na Žaucerjevi), saj je bil Novič ves večer doma, na kavču, v pižami!
So pa tisti večer pred Via Bono bili opaženi sodelavci SOVE. Kaj so tam delali?

Da sodnica KOLETA nima(?) ali noče(?) uporabiti ZDRAVE PAMETI, je dokazala tudi z izjavo: »Ker Novič 16. 12. 2017 zvečer (dan zločina) približno tri ure ni bil aktiven na internetu, je to dokaz, da je Novič morilec. Novič je KRIV in PIKA!
Prav tako sodnica KOLETA priznava le mnenje enega sodnega izvedenca glede GSR delcev, F. Sabliča, ki je izdelal mnenje kot privatnik, sočasno pa je bil takrat direktor NFL, ki je v sestavi Policije, torej ni bil neodvisen! Slučaj? Ta izvedenec uporablja pri dokazovanju krivde kar verjetnostni račun. Zanimivo pa, da ne pozna zakona težnosti. In medtem ko on, strojnik, zanika pasivno kontaminacijo tkanine z GSR delci, pa dr. kemije Čeh z IJS pravi, da mikronski in manjši delci ostanejo v tkanini večno. Za Novičevi jakno je dejal, da ni bila na Via Boni, bila pa je na strelišču, ki ga je Novič obiskoval in je prišlo do pasivne kontaminacije jakne. Enakega mnenja je tudi nemška izvedenka-kemik, ki je s kolegom balistikom napisala, da ni možno z gotovostjo potrditi, da je Novič morilec. No, sodnice niso prepričali, tudi E. Ceket z NFL ne - na sojenju se je strinjala z nemško izvedenko.
No, sodnica Koleta je presodila, da, ker je Noviča treba obsoditi (tako zahtevajo strici alias mafija), mora upoštevati le mnenje kontaminiranega Sabliča!
Zanimivo pa je, da karakteristični delci sinoksidnih streliv (najdeni tulec) vsebujejo kumulativno sestavo le treh elementov svinec, barij in antimon, ne pa tudi kositra, medtem ko je samoimenovani praktik Sablič »našel« v tulcu GSR delce s 4. elementi svinec, barij, antimon in kositer (Sn). Od kod je prišel kositer ni razložil. O teh razhajanjih na sojenju še ni bilo razprave (sic!).
No, tožilka je na javni TV izjavila: »Saj sodba še ni pravnomočna«. Kaj je hotela sporočiti?

nazaj na vrh