Pavel Koder v zaporu na Dobu; M. Kučan: »Preveč si govoril!«

  • Napisal  V. K.
Pavel Koder in Milan Kučan. Slednji je Kodru kar naravnost rekel, da je preveč govoril... Pavel Koder in Milan Kučan. Slednji je Kodru kar naravnost rekel, da je preveč govoril... Foto: Srdjan Živulović/Bobo

Ob tem, ko je Vrhovno sodišče RS minulo sredo, 29. oktobra 2014, iz zapora izpustilo Bineta Kordeža, nekdanjega predsednika uprave družbe Merkur iz Nakla pri Kranju in velikega podpornika Kučanovega Foruma 21, tajkuna Ivana Zidarja pa očitno zapori od znotraj ne bodo nikoli videli, je ljubljansko okrožno sodišče ponovno obsodilo Pavla Kodra, nekdanjega finančnika Elana.

Obsodili so ga na 7 let zaporne kazni za kaznivo dejanje, ki naj bi ga storil še v nekdanji SFRJ, nekje med leti 1983 - 1990. Sojenje je tako kot prejšnja potekalo stran od oči javnosti. Režimski mediji o tem vsaj doslej niso poročali, Pavel Koder pa je po naših podatkih zelo prestrašen.

Dejstvo je namreč, da je Koder danes star 80 let in boleha za Parkinsonovo bolezen, ki vidno napreduje, tako da se sam težko giblje. Kljub temu so ga aprila letos, ko je neka prejšnja sodba po nekaj krogih sojenja postala izvršljiva, poslali v zaprti oddelek na Dobu, kjer je kljub težkemu zdravstvenemu stanju bival več mesecev, nakar so ga končno premestili na polodprtega.

Po naših podatkih se je sodišče zastaranju zadeve v njegovem primeru izognilo tudi tako, da so sodbe razveljavljali in vračali na prvo stopnjo, ob tem pa izvajali še vrsto drugih, na prvi pogled spornih pravnih trikov. Zdravniška spričevala so, drugače kot pri Zidarju, zavračali. Sodbe v njegovem primeru pa so eklatantni primer koncentriranih zlorab.

Spomnimo, sredi 90. let, natančneje leta 1994, je Pavel Koder dal intervju za časnik Slovenec, ki ga je vodil takratni novinar in urednik Janez Markeš. Nato pa je ta intervju še pred objavo na neznan način prišel do Milana Kučana. Sprožil se je pritisk in Koder je zahteval umik dela, v katerem je Kučana obtožil, da je osebno iz Elana dobil za preko 400.000 mark raznih daril in nakazil. Slovenec je objavil cenzuriran intervju, vendar je posnetek originalnega pogovora zaokrožil naokoli. Prišlo je do ustanovitve preiskovalne komisije v državnem zboru na temo Elana, kjer je bil predvajan tudi sporni posnetek Kodrove izjave o Kučanu.

Kučan je na zaslišanju vse to zanikal, Koder pa si ni upal še enkrat potrditi izrečenega. Umaknil se je in kmalu zatem izginil iz javnosti. Ob tem se je zdaj izkazalo, da so Kodrovo ženo, učiteljico, aretirat v razred, pred učenci. Od šoka je izpustila vodo in blato in se do danes psihično še ni pobrala.

Sedaj Koder, ki je zaprt v zaporih na Dobri, trdi, da mu je Kučan kmalu po zaslišanju poslal sla, ki mu je sporočil samo en stavek, in sicer: »Preveč si govoril.« Začeli so serijo novih postopkov proti njemu, ga obsojali in razveljavljali, dokler ga lani niso prvič pravnomočno, po treh ponovitvah, obsodili na dve leti zapora, danes pa še na 5 let in mu združili kazen v sedem let. Kodru zaradi tega posledično grozi premestitev nazaj v zaprti del zaporov, kjer lahko v nekaj mesecih umre.

Zaradi strahu, da se maščujejo družini, kar so enkrat že storili, je Pavel Koder doslej molčal in trpel. Danes pravi, da bo stvari povedal za javnost, v kar lahko nekoliko podvomimo, saj je že večkrat doslej povedal, da lahko sam tudi umre, samo da bo z družino vse v redu.

Ob koncu spomnimo, da je bilo iz Elana in preko Les banke v letih 1986 do 1990 ukradenih preko 300 milijonov evrov. Nikogar zaradi teh kraj niso sodili. Sodijo le Kodru, ker je preveč govoril, čeprav je povedal le nekaj stavkov. Sodijo mu formalno zaradi nekih nakazil, ki jih je izvajal po nalogu direktorjev, vse skupaj pa ne dosega nekaj promilov sporne vsote, ki je bila ukradena. Ima vso dokumentacijo, ki pa je sodnica v tem postopku ne sprejema in se temu le nasmiha.

Ob tem razkritju smo danes Vrhovnemu sodišču RS, ki ga vodi Branko Masleša, poslali več vprašanj.

Vprašali smo:

1. Ali je v slovenskih zaporih res človek, ki je bil leta 2014 obsojen za kaznivo dejanje v nekdanji SFRJ in ali bo ta praksa po novem veljala tudi za druga kazniva dejanja med 1945 in 1990?

2. Ali slovensko sodstvo pri upoštevanju zdravstvenih kriterijev uporablja enaka merila, ko gre za Ivana Zidarja ne eni in Pavla Kodra na drugi strani?3. Ali je praksa, da se človeka pri 80 letih s hudo boleznijo pošlje v najstrožji del zapora (bil je v sobi s 15 težkimi kriminalci in si ni mogel izboriti niti mesta v vrsti za WC), skladna z načeli penološke stroke in evropskimi konvencijami?

Na odgovor smo čakali do konca delovnega dne, ko smo iz Vrhovnega sodišča RS prejeli naslednji bolj splošen kot natančen odgovor. Pod njim je podpisan Gregor Strojin, vodja službe za stike z javnostmi. Zapisno je:

»Kazniva ravnanja se obravnavajo skladno z materialno kazensko zakonodajo (Kazenski zakonik), ki določa zastaralne roke za različne oblike kaznivih dejanja. Glede na te roke je (odvisno od tipa kaznivega dejanja) seveda mogoče tudi, da se obravnava kakšno kaznivo dejanje, ki je bilo storjeno v obdobju nekdanje SFRJ, ampak pod pogoji, kot jih določa aktualna zakonodaja Republike Slovenije.

Sodišče upošteva zdravstvene kriterije in druge individualne osebne okoliščine skladno z določbami procesne kazenske zakonodaje (Zakon o kazenskem postopku), vse odločitve pa so lahko predmet presoje s pravnimi sredstvi. Glede na to se uporabljajo enaka merila za vse stranke v postopkih.

V zvezi z določanjem režima prestajanja kazni je pristojna Uprava za izvajanje kazenskih sankcij, zato predlagamo, da se s poizvedbo obrnete nanje.«

Podobna vprašanja smo poslali tudi ministrstvu za pravosodje, od koder so nam iz službe za stike z javnostmi odgovorili, da nekatera od vprašanj spadajo v pristojnost Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij in da so jim jih tudi poslali. Odgovorov doslej nismo prejeli niti od ministrstva niti od uprave.

Brezbrižnost pravosodne veje oblasti je izredno velika.

nazaj na vrh