Parsifal/FUDŠ: Če bi bile danes volitve, bi prepričljivo zmagala SDS! Delo Stik: Zmagala bi lista Marjana Šarca; ga spet "pumpajo"?

  • Napisal  Demokracija
Po anketi Parsifala/FUDŠ bi na državnozborskih volitvah zmagala SDS. Po anketi Parsifala/FUDŠ bi na državnozborskih volitvah zmagala SDS. Foto: Polona Avanzo

Podatki agencije Parsifal/FUDŠ razkrivajo, da večina zdajšnje vlade Mira Cerarja ne podpira in da bi, če bi bile volitve to nedeljo, svoj glas namenili Slovenski demokratski stranki, ki bi jo volilo 30,4 odstotka opredeljenih volivcev, SD bi volilo 20,1 odstotka anketiranih, DeSUS še skoraj polovica manj, 11,8 odstotka. Največja vladna stranka SMC bi pristala na četrtem mestu, z 11,5-odstotno podporo, parlamentarni prag pa bi prešli tudi Levica, SNS in NSi. Štiriodstotnega praga ne bi dosegle stranke SLS, ZAB, NLS, GOD in ZL-DSD. Zgovoren je tudi podatek o tistih, ki še niso odločeni, ne bi volili nobene stranke ali se volitev ne bi udeležili – teh je kar 44,4 odstotka.

Anketa, ki so jo za Novo24TV naredili pri omenjeni agenciji, razkriva, da kar 54,4 odstotka volivcev ne podpira zdajšnje vlade Mira Cerarja. Cerarjeva vlada je naredila več napak, ki jim jih volivci ne bodo mogli kar tako zlepa oprostiti, še manj pozabiti. Eden izmed njihovih kiksov je tudi zadrževanje migranta iz Sirije Ahmada Shamieha v Državnem zboru, saj se večina strinja, da je treba spoštovati odločitev sodišč in ga deportirati na Hrvaško, ker ne izpolnjuje pogojev za podelitev azila. Da naj se Ahmada izžene na Hrvaško, namreč meni kar 43 odstotkov vseh anketiranih.

Prepričljivo bi zmagala Slovenska demokratska stranka

Anketa pa je razkrila tudi to, da bi večina vprašanih volila SDS. Daleč za njo je SD in še dlje, lahko bi zapisali, da je viden zgolj na obzorju, DeSUS. Anketa je razkrila, da večina (54,4 %) ne podpira zdajšnje vlade Mira Cerarja, podpira jo zgolj 34,8 odstotka. Ljudje si v Sloveniji želijo sprememb na bolje, zato bi na naslednjih državnozborskih volitvah kar 16,9 odstotka vseh vprašanih volilo SDS, SD bi volilo le 11,2 odstotka anketiranih, DeSUS še skoraj polovica manj, le 6,6 odstotka. Omenjena agencija še razkriva, da bi, če bi bile volitve naslednjo nedeljo, stranka SDS dobila kar 30,1 odstotka glasov. Štiriodstotnega praga ne bi prestopile stranke SNS, NSi, SLS, ZAB, NLS, GOD in ZL-DSD.

  Raziskavo javnega mnenja je opravila agencija Parsifal med letošnjim 4. in 6. decembrom. V anketi je sodelovalo 729 polnoletnih državljanov Republike Slovenije, od tega 50,3 odstotka žensk. Njihova povprečna starost je 49,3 leta, večina jih je z dokončano srednjo šolo.

Po anketi Dela Stik bi zmagala Lista Marjana Šarca

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi zmagala Lista Marjana Šarca ter dobila 15,7 odstotka podpore. Anketa kaže, da se politična pot kamniškega župana s predsedniškimi volitvami ni zaključila, ugotavljajo v časniku Delo. Tokratna anketa Dela je sicer pokazala, da se je podpora vladi malenkostno zmanjšala.

V časniku so ob izvajanju tokratne ankete sodelujočim med strankami, ki bi jih morda volili, poleg že poznanih ponudili tudi Listo Marjana Šarca ter novo ustanovljeno stranko Dobra država, ki jo vodi Bojan Dobovšek. Prva je, kot je razvidno iz ankete, dobila 15,7 odstotka podpore, druga dva odstotka. Kot ugotavljajo v Delu, morda ni zanemarljiv podatek, da so anketo izvajali v tednu, ko je Šarec tudi uradno napovedal, da se po predsedniških volitvah s svojo listo podaja tudi na parlamentarne volitve, ki bodo v prvi polovici prihodnjega leta.

Glede na podporo v anketi si za Šarčevo listo sledijo stranke po vrstnem redu, kakšen je bil značilen za zadnje leto. Tako je na drugem mestu stranka SD (12,6 odstotka), SDS (12,2 odstotka). Sledijo DeSUS (6,4 odstotka podpore, ki je v primerjavi z novembrom nekoliko narasla), NSi (6,1), SMC (5,5), Levica (5,3) in SLS (3,1). Desetina anketirancev se ali ni znala ali ni hotela opredeliti, okoli desetina vprašanih pa je odgovorila, da se volitev ne bi udeležila.

Podobno podporo kot Dobovškova stranka (dva odstotka) bi zbrale tudi Stranka Alenke Bratušek, Zeleni Slovenije, Pozitivna Slovenija ali Piratska stranka. Stranki Aleša Primca Glas za otroke pa bi podprl odstotek volilnega telesa.

Vprašani so za delo v zadnjem mesecu vladi podelili oceno 2,53, državnemu zboru pa 2,49, obema malenkostno nižjo oceno kot mesec prej. Anketo je za časnik Delo na vzorcu 1016 oseb opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik med 4. in 7. decembrom.

Seveda se ob tem zastavlja vprašanje, katere anketa je bolj točna. Mi lahko samo zapišemo, da bo najbolj točna tista prava, čez pol leta, ko bodo državnozborske volitve. Ob tem pa se ni mogoče izogniti občutku, da pri režimskem Delu nadaljujejo s "pumpanjem" Šarca...

nazaj na vrh