»Nepristranski« Masleša o Janši: Sfukati ga je potrebno, popolnoma ga je potrebno sfukati!

  • Napisal  Petra Janša; STA
Branko Masleša Branko Masleša Foto: Polona Avanzo

»Sfukati ga je potrebno, popolnoma ga je potrebno sfukati!« je o obsojenemu Janezu Janši razlagal predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Na kavi z njim naj bi sedela njegova sodniška kolega, moški in ženska, oba tudi predsednika nižjih sodišč.

Pridobili smo dopolnjeno zahtevo za izločitev predsednika Branka Masleše, v kateri je objavljena vsebina izjava Mire in Radovana Marvina, ki je bila na vrhovno sodišče vložena kot notarski zapis (uredništvo hrani tudi notarski zapis Mire in Radovana Marvina). Predlog je preko odvetniške družbe Matoz vložil Janez Janša.

»Iz vsebine izjave, ki sta jo podala Mira in Radovan Marvin nesporno izhaja negativni odnos sodnika Masleše do obsojenega Ivana Janeza Janše in njegov osebni prejudic do obsojenega, ki vsekakor onemogoča nepristransko odločanje sodnika Masleše v tej kazenski zadevi, na kar smo v tem postopku že večkrat opozorili Izhava se nanaša na dogodek, ki naj bi se zgodil v Ljubljani pred lokalom Ambient na Čufarjevi ulici, kjer naj bi se sodnik Masleša pogovarjal o obsojenem Janši in dejal: 'Sfukati ga je potrebno, popolnoma ga je potrebno sfukati'. Dogodek naj bi se zgodil nekaj dni pred odhodom obsojenega Janše na prestajanje zaporne kazni,« piše v dopolnjeni zahtevi za izločitev Masleše. Navedeno potrjuje tudi notarski zapisnik.

Obsojenemu se ob tem zastavlja vprašanje, ki »žal ni zgolj retorično in sicer: 'Ali Vrhovno sodišče sploh lahko še nepristransko odloča o njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti?'«Janša ob koncu zahteve še zapiše: »Menimo, da bi Občna seja Vrhovnega sodišča ob odločanju o zahtevi za izločitev sodnika Masleše morala odgovoriti tudi na to vprašanje.«
Mi dodajamo: Ne samo, da je takšno obnašanje Masleše v javnosti necivilizirano, pač pa se je s svojim sovražnim govorjenjem proti prvaku opozicije Janši v celoti razgalil za neprimernega svoji funkciji.

Delo in Družina objavila članek o nedopustnem govorjenju Masleše

Danes pa smo že pisali, da je omenjeni Radovan Marvin nedavno v Sobotni prilogi Dela opozoril na sovražno izražanje Branka Masleše o predsedniku SDS Janezu Janši.
V pismu z naslovom Quo vadis, samostojna Slovenija? je zapisal: »Določenega dne, junija letos, nekaj dni pred odhodom Janeza Janše v zapor, sem bil slučajno na Čufarjevi ulici v Ljubljani, pred lokalom, kjer je nasproti mene sedel predsednik Vrhovnega sodišča RS, tovariš Branko. V zvezi s sodbo se je do gospoda J. J. v javnosti izjemno sovražno izražal. Za predsednika Vrhovnega sodišča RS je takšno razmišljanje povsem nedopustno. Pravilo demokracije je, da sodniki pri svojem delu, ne glede na to, katera opcija je na oblasti, povsem objektivni in nevtralni. Navedeno sovražno komentiranje proti prvaku SDS tega dne v javnosti pa je bilo povsem v nasprotju z načeli demokracije v sodstvu, to je v nasprotju z načeli poštenega, objektivnega in nepristranskega sojenja kateremu koli slovenskemu državljanu.«

Vrhovni sodniki zavrnili zahtevo za izločitev Masleše, senat v zadevi Patria se bo sestal jutri

Vrhovni sodniki so na današnji občni seji zavrnili zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše iz senata, ki bo odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča Gregor Strojin. Masleša pa je zavrnil tudi zahtevo za izločitev vrhovne sodnice Maje Tratnik.
Na občni seji, ki je trajala malo več kot uro, je sodelovalo 27 od 32 vrhovnih sodnikov, trije so se opravičili, Masleša in Tratnikova pa na seji nista mogla sodelovati. Koliko sodnikov je glasovalo proti izločitvi in koliko za, še ni znano, sodišče pa bo v prihodnjih dneh izdalo obrazloženo odločitev.
Jutri se bo tako začela seja senata vrhovnega sodišča, ki bo odločala o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Poleg Masleše in Tratnikove v senatu sedijo še Vesna Žalik, ki je tudi sodnica poročevalka, ter Marko Šorli in Damijan Florjančič.

Franci Matoz, ki zastopa obsojenega predsednika SDS Janeza Janšo, je Maslešo iz morebitnega sodelovanja v senatu, ki bo odločal o zadevi Patria, želel izločiti že poleti, a je občna seja vrhovnih sodnikov to zahtevo zavrnila.

Zato je Janšev zagovornik sklenil ponovno zahtevati izločitev Masleše, ker se je vmes spremenila njegova vloga. Vrhovni sodniki so namreč njegovo prvo zahtevo zavrnili s pojasnilom, da Masleša v svojem govoru na sodniških dnevih - ki ga Matoz navaja kot argument za izločitev - ni nastopil v vlogi sodnika, temveč se je na pritiske na sodnike in sodstvo odzval v vlogi predsednika vrhovnega sodišča.

Masleša pa je pred nekaj tedni sklenil, da bo predsedoval vsem senatom v zahtevah za varstvo zakonitosti, ki bodo prijavljene na seje kazenskega oddelka v obdobju med 8. septembrom in 31. decembrom letos. S tem je postal tudi predsednik senata v zadevi Patria.

Prvostopenjsko sodišče je sicer junija lani predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu Patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev. Janša in Krkovič kazen že prestajata.

nazaj na vrh