Namesto zdravstvene reforme Milojka Kolar Celarc raje zaposluje

  • Napisal  sds
Miloka Kolar Celarc Miloka Kolar Celarc Foto: Matic Štojs Lomovšek

Poslanka SDS Nada Brinovšek je na vlado Mira Cerarja naslovila pisno poslansko vprašanje o tem, koliko organov v sestavi ministrstev ter javnih agencij, skladov in zavodov imamo ta trenutek v Sloveniji, koliko novih je vlada Mira Cerarja ustanovila od začetka svojega mandata do danes pa tudi, koliko javnih uslužbencev je bilo v vseh omenjenih ustanovah zaposlenih ob začetku mandata vlada in koliko jih je danes. Če je bilo še 1. septembra 2014 na Ministrstvu za zdravje zaposlenih 105 ljudi, jih je 1. septembra 2017 že 141.

Vlada Mira Cerarja je odgovorila obširno za vsa ministrstva, obenem pa navedla tudi nekatera nejasna pojasnila. V nadaljevanju se bomo osredotočili zgolj na podatke, ki jih je vlada posredovala za ministrstvo za zdravje.

Gre za področje, za katerega so že ob samih volitvah 2014 obstajala visoka pričakovanja o reformi ter pričakovanja, da bo vlada Mira Cerarja, vsaj po obljubah sodeč, sistem reformirala nemudoma in zelo obsežno. Zdravstveno reformo je predsednik vlade napovedal skorajda prvi dan po prevzemu funkcije, o njeni potrebi pa je govoril tudi na predvolilnih soočenjih. Koalicija SMC, SD in DeSUS je zdravstveno reformo kot eno izmed prioritet zapisala tudi v koalicijski sporazum.

Morda si lahko v tem duhu razlagamo tudi številke o zaposlenih na Ministrstvu za zdravje ter v organih v sestavi ministrstva in javnih agencijah, skladih in zavodovih, ki pokrivajo področje zdravja. Statistika v odgovoru na pisno poslansko vprašanje poslanke Nade Brinovšek namreč kaže, da je Milojka Kolar Celar v času svojega ministrovanja na Ministrstvu za zdravje zaposlila kar 36 novih ljudi. 1. septembra 2014 je bilo na Ministrstvu za zdravje zaposlenih 105 ljudi, medtem ko jih je tri leta kasneje na ta dan 141.

Ministrica je torej potrebovala novo moč, nove ideje in znanje, da bi v slovenskem zdravstvu končno naredila red, skrajšala čakalne dobe, ustavila korupcijo, izboljšala poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, uredila razmere na otroški srčni kirurgiji, pripravila novo zdravstveno zakonodajo in še kaj.

Toda, kaj se je v slovenskem zdravstvu po treh letih in pol ministrovanja Milojke Kolar Celarc z 36 novimi zaposlenimi na Ministrstvu za zdravje zares zgodilo?

V času, ko zdravstveni resor vodi ministrica Milojka Kolar Celarc so se čakalne dobe podaljšale za 31 odstotkov, nad dopustno mejo pa čaka že kar 75 odstotkov bolnikov.

S korupcijo se Milojka Kolar Celarc sooča tako, da pripravlja skupna javna naročila za nakup rokavic in plenic, govori o ničelni stopnji korupcije, pri tem pa preiskovalno komisijo, ki se prvenstveno ukvarja s preplačilom žilnih opornic in korupcijo v zdravstvu, ignorira.

Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je ministrici svetoval za 35 evrov na uro in v 570 svetovalnih urah zaslužil malo manj kot 20.000 evrov, zakonodaja, ki jo ministrica pripravlja skupaj z njim in pošilja v državni zbor pa slovensko zdravstvo pelje desetletja nazaj.

Na čelo UKC Ljubljana je Milojka Kolar Celarc postavila svojega človeka, mag. Andraža Kopača, ki največji zdravstveni zavod vodi tako uspešno, da naj bi ob koncu letošnjega leta beležil izgubo v višini več kot 20 milijonov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc trdi, da stanje na pediatrični kliniki spremlja že več let, pri čemer je v tem času več mladih bolnikov, umrlo, odnosi med zaposlenimi pa so tako slabi, da smo neprestano priča odstopom ali odhodom tamkajšnjih zdravnikov. Ministrica ne sprejme nobene odgovornosti za dobeseden razpad sistema otroške srčne kirurgije, prav tako pa je zaščitila položaj Rajka Kende, ki je bil prvi odgovoren za stanje na pediatriji oziroma otroški srčni kirurgiji.

Najpomembnejši zakoni s področja zdravstva še vedno niso pripravljeni in sprejeti v državnem zboru. Predlogi in ukrepi, ki jih je Milojka Kolar Celarc do danes poslala v državni zbor, pa so bili vsi po vrsti popravljeni z dopolnili na več deset straneh, na koncu pa sprejeti zgolj zaradi glasovanja koalicijskega stroja, četudi ukrepi in predlogi niso dobili nobene podpore strokovne javnosti, še več, tudi strokovna javnost ministričine ideje v celoti odklanja.

So to rezultati novih kadrovskih moči na ministrstvu za zdravje, odkar ga vodi Milojka Kolar Celarc, ali pa bo premier Cerar le ugotovil, da je ministrico treba zamenjati?

nazaj na vrh