Miro Petek za Demokracijo: Tožilstvo sporoča: za vaše dovoljeno nasilje, za naše imuniteta!

  • Napisal  Demokracija
Generalni državni tožilec Drago Šketa Generalni državni tožilec Drago Šketa Foto: arhiv Demokracije

Ko se je pred tedni nasilni model pred ljubljanskim sodiščem lotil novinarke Petre Janša, mi je bilo povsem jasno, da iz vsega tega ne bo nič. Da bo tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo, da bo dogodek obsodila le peščica novinarske in druge javnosti, mnogi drugi pa bodo simpatizirali z napadalcem.

Zakaj je tako? Ker smo v Slovenji še vedno prvo - in drugorazredni pa še kakšno kategorijo niže bi lahko umestili.

Prvorazredne zakonodaja varuje, natančneje, z organi pregona in sodišči niti nimajo veliko opravka, ker so nedotakljivi; kadar iščejo na sodiščih pravico, je ta vedno na njihovi strani. Drugorazredni pa bijejo težke bitke, najprej za golo preživetje, ker niso del elite, pred državo pa preživljajo mnoge kalvarije, od birokratskih postopkov na vseh ravneh pa tja do pravosodja, kadar se borijo za resnico in pravico. Pri tem pa so še velikokrat deležni posmeha, v najboljšem primeru kakšnega ciničnega pomilovanja prvorazrednih.

Ko gensko mutirana slovenska salonska levica govoriči o človekovih pravicah, enakosti, pravičnosti, enakopravnosti in podobno, to v resnici misli le zase, mogoče še za kakšne marginalne skupine, ki pri njih finančno in civilnodružbeno parazitirajo ter dobivajo denar iz državnega in drugih proračunov. Za druge, za veliko večino državljanov, ki sodijo med drugo- in nižerazredne, pa jih človekove pravice ne skrbijo.

Toleriranje nasilja nad novinarko Demokracije Petro Janša je nevaren precedens. Novinarka ni končala z razbito glavo, vendar to sploh ni toliko pomembno. Zgodilo se je nasilje: verbalnega smo že navajeni in smo do njega pretirano strpni, fizično nasilje nad Petro Janša je bilo dejstvo, bila je v bolnišnici in v bolniškem staležu, toda tožilka v tem ni videla nasilja in zadostne osnove, da bi sprožila postopek. Tako dopuščajo odprt prostor za nasilje, sporočajo, da je tovrstno nasilje dovoljeno. Nasilnežem se ne bo zgodilo nič in lahko svoje delo nadaljujejo ob pripombi, če se lotijo pravega. Hkrati pa so z novim primerom Zorana Jankovića poslali sporočilo, da za njihove velja popolna imuniteta.

Društvo novinarjev Slovenije si jemlje pravico, da na svojem tako imenovanem častnem razsodišču ocenjuje novinarje, ki niso njihovi člani, ne spomnim pa se, da bi se ob incidentu in napadu na slovenske novinarje, ki društvu ne plačuje članarine, javno postavili zanje. Slovenski mediji pišejo, moralizirajo in se zgražajo ob vsakem tvitu Donalda Trumpa, ki ima vsaj najmanjšo sled kakšnega verbalnega napada na medije ali novinarje, o ulični in »šank« retoriki denimo medijske direktorice Tamare Vonta pa niti besede.

Anemičnost javnosti, češ, kako mali policijski prijemi in praske pač niso kaj posebnega, je tudi posledica tega, da smo navajeni slik z vojnih območij, kako novinarjem režejo glave, jih razstrelijo ali kako drugače kruto ubijejo. Toda mi za zdaj še živimo v miru, pripovedujejo nam, kako naša država funkcionira in je uspešna, na drugi strani pa ne zmore sankcionirati takšnega napada na javno besedo.

Celotne komentar preberite v reviji Demokracija!

Miro Petek

nazaj na vrh