Ministrica Milojka Kolar Celarc bi morala že zdavnaj oditi, njena katastrofa v UKC pa prav tako!

  • Napisal  Vida Kocjan
Ministrica Milojka Kolar Celarc bi morala že zdavnaj oditi s položaja. Ministrica Milojka Kolar Celarc bi morala že zdavnaj oditi s položaja. Foto: Bojan Mijatovič

Program otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana sta prejšnji teden zapustila še zadnja kirurga. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved pa je to pospremila z besedami, da je po njunem odhodu vprašljiva prihodnost otroške srčne kirurgije.

Po razkritju o odhodu kirurgov sta se z novinarsko konferenco prejšnji teden odzvala tudi Andraž Kopač, generali direktor UKC Ljubljana, in Marija Pfeifer, strokovna direktorica v UKC. Kopač je dejal, da je odločitev dveh kirurgov, da se ne bosta več izobraževala za otroška kardiokirurga, škoda za UKC, ni pa katastrofa. Dejal je, da bodo program izvajali naprej, saj so sklenili sodelovanje s centrom za otroško srčno kirurgijo na Češkem. O velikem nezaupanju javnosti in politike v njegovo delo pa je zatrdil, da vodstvo UKC ne namerava odstopiti.

Milojkina katastrofa na kvadrat

Kopačeve besede, da je odhod kirurgov iz programa srčne kirurgije škoda za UKC, a ne katastrofa, so na družbenih omrežjih požele številna ogorčenja. Poslanka in predsednica preiskovalne komisije s področja zdravstva, Jelka Godec, pa je ob tem zapisala: Spregovorila je Milojkina katastrofa.

Res katastrofa: »V Pragi na višji ravni«

Po Kopačevem navajanju naj bi obravnava bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami potekala varno in kakovostjo, saj so v Pragi že podpisali pogodbo za sodelovanje, ki bo po Kopačevih besedah potekalo – na precej višji ravni kot sedaj. Trditev je presenetljiva, saj je Kopač, ki je bil pred tem zaposlen v Alpini in o zdravstvu ni imel pojma, s tem žalil slovenske zdravnike. Šel je še dlje in napovedal, da bodo s pogodbo »uredili tudi sodelovanje za ostala področja, povezana z otroško srčno kirurgijo«. Pogodbo o sodelovanju so podpisali za šest mesecev.

Strokovna direktorica odhaja v pokoj

S Kopačem se očitno v enem delu strinja tudi strokovna direktorica UKC Ljubljana, Marija Pfeifer. O prevzemu kakšne odgovornosti vodstva UKC za stanje na področju otroške srčne kirurgije niti ona ne razmišlja. Napovedala pa je, da gre z začetkom prihodnjega leta v pokoj, umaknila pa se bo že prej, saj ima še dopust.

Slabi odnosi v UKC Ljubljana

Za kirurga, ki sta se izobraževala za otroška srčna kirurga in ne bosta več sodelovala v izobraževanju, pa je dejala, da bosta še vedno kardiokirurga za odrasle. Menda naj bi tudi privolila, da bosta češkim kirurgom asistirala. Kot razlog za njun odhod pa je navedla, da imata premajhno število operacij, da bi jima to zagotavljalo varnost in razvoj na kariernem področju. Ker se v javnosti pojavljajo informacije, da so za odhod kirurgov krivi slabi odnosi v UKC Ljubljana, je to zanikala. Neuspešno, saj je Slovenska tiskovna agencija pridobila dokument, ki ga je podpisal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko. Iz dokumenta pa izhaja, da so med razlogi za odhod kirurgov tudi »nezaupanje v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zaradi česar se počutita dodatno zapostavljena«. Slednje so izpostaviti tudi drugi sodelujoči v programu.

Eden tako, drugi drugače

Andraž Kopač, izbranec aktualne ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pa je na to odgovoril, da organizacijske težave rešujejo interno. Pfeiferjeva pa naj bi bila nekoliko presenečena, ko sta kirurga sporočila, da ne bosta več sodelovala v programu otroške srčne kirurgije. Miha Weiss, eden od njiju, naj bi svoj odhod napovedal sicer že pred petimi meseci. Pfeiferjeva je še dodala, da imajo rezervni načrt, da najdejo enega ali dva kirurga, ki se bosta doizobrazila v otroška srčna kirurga. Slednje je sicer v nasprotju s Kopačevimi navedbami, ko je dejal, da bodo program izvajali na Češkem, kjer bo zagotovljeno za večjo strokovnost.

Cerarjeva vlada po svoje

Hkrati je prejšnji teden vlada sprejela sklep, da se bo center za obravnavo otrok in odraslih s prirojeno srčno napako do ureditve razmer v UKC oblikoval kot samostojni javni zdravstveni zavod. Center za obravnavo teh otrok pa je maja ustanovil tudi UKC. Gre torej za veliko zmešnjavo, za čimer pa najverjetneje stojijo tudi drugačni interesi. Ti javnosti zaenkrat še niso znani.

Čudni pogoji za povrnitev ugleda

Ob tem je veliko narobe tudi v Službi za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Samo Vesel, vodja službe, je namreč najavil, da odstopa s položaja, Marije Pfeifer pa nima novega kandidata. Povedala pa je, da je Vesel pripravljen ostati vodja službe, če bo vodstvo UKC izpolnilo njegove zahteve o povrnitvi (njegovega) ugleda. Na podlagi te Veselove zahteve so v UKC uvedli notranji strokovni nadzor nad smrtjo 37 dni starega otroka. Umrl je oktobra 2015. Varnostna analiza tega primera pa je po dostopnih podatkih večji del odgovornosti za zaplet pripisala prav Veselu in Tomažu Podnarju. Marija Pfeifer je ob tem povedala, da so se za notranji strokovni nadzor odločili zato, ker ne morejo čakati, da bo Zdravniška zbornica izvedla nadzor. V UKC pa bodo v notranji nadzor vključili tudi tujega interventnega pediatričnega kardiologa. Ko bo varnostna analiza izdelana, pa jo bodo poslali v presojo zdravniški zbornici. Pfeiferjeva je še dodala, da potek analize kaže na več nesprejemljivih postopkovnih napak. Analiza se je vlekla kar dve leti, vprašljiva sta tudi sestava komisije, ki je analizo izvedla, in sam postopek.

V vodstvu UKC bi okrivili kar medije

O stanju na področju otroške srčne kirurgije pa so prejšnji teden na odboru za zdravstvo razpravljali tudi poslanci. Medtem ko so predstavniki UKC za afere s prstom pokazali na novinarje, pa so člani odbora opozorili, da so vse afere prišle iz UKC in so najverjetneje posledica slabih medsebojnih odnosov. Pfeiferjeva je na seji odbora poudarila, da so otroci njihova prva skrb. Primeri neustreznega zdravljenja so se po njenih zagotovilih zgodili v preteklosti, letos pa da ni bilo v otroški srčni kirurgiji nobenega zapleta ali spodrsljaja. Po njenem mnenju je bilo poročilo o varnostni analizi smrti 37 dni starega dojenčka iz leta 2015, ki je v medije prišlo konec avgusta, del medijskega gibanja, "ker so morali preusmeriti pozornost drugam in prikazati, da so razmere na pediatriji katastrofalne". Pravi razlog za te zgodbe pa vidi v borbah dveh sil, novih in starih na programu. Generalni direktor UKC Andraž Kopač pa je dodal, da podatki o smrtnosti v programu otroške srčne kirurgije kažejo na to, da se stanje v programu izboljšuje. Tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je s prstom pokazala na novinarje, češ da zlorabljajo starše, ki pred kamero govorijo o svoji stiski zaradi bolezni otroka. Priznala je, da so bile storjene napake in da je bilo slabo medsebojno razumevanje zaradi pomanjkanja zdravnikov.

Krivda je na ministrici, zato naj odstopi

Nekateri pa so prepričani drugače kot vodstvo UKC. Za stanje na otroški kardiologiji je kriva ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je imenovala svet UKC in vodstvo. Poslanec in predsednik odbora za zdravje Tomaž Gantar, tudi nekdanji minister za zdravje, je tudi prepričan, da je treba v ta problem "ostro zarezati, ga prekiniti in začeti delati drugače". Opozoril je, da je kot minister za zdravje poslušal enaka zagotovila od tedanjega vodstva UKC, da je s programom otroške kardiologije vse v redu, pa danes vidimo, da temu ni tako.

Igrice v peskovniku imenovanem UKC

Po novem razburjenju v javnosti zaradi programa otroške srčne kirurgije bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ta teden prek sveta UKC Ljubljana ponovno skušala razrešiti sedanje vodstvo UKC. Da bi ji tokrat uspelo, je vlada zamenjala predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda. Vlada je v zadnjih tednih zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Po odstopu treh predstavnikov v začetku oktobra, potem ko se je na svet UKC vsul plaz kritik, ker niso odločali o razrešitvi vodstva UKC zaradi stanja na področju otroške kardiologije, je vlada 12. oktobra opravila prvo vrsto imenovanj. Kolar Celarčeva je Kopača in Pfeiferjevo pozvala k odstopu že sredi junija. Takrat je ministrica tudi pozvala svet UKC, naj odloča o njuni odgovornosti za stanje na področju otroške kardiologije, a ta svet v prejšnji sestavi na štirih sejah, vmes pa jih je bilo nekaj še odpovedanih, o razrešitvi vodstva ni odločal. O svojem odstopu ali drugačnem ukrepanju pa ministrica ne razmišlja. Pfeiferjeva je napovedala odhod, Kopač in Kolar Celarčeva pa se svojih položajev držita kot pijanec plota ali kot klop, kot se temu pogovorno reče.

Vida Kocjan

nazaj na vrh