Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Padle tranzicijske maske in pravi obrazi

  • Napisal  Demokracija
Kučan in Cerar Kučan in Cerar Foto: Bor Slana/Sta

Vladajoči tranzicijski levici za las ni uspelo spremeniti 57. člena slovenske ustave, ki govori o izobrazbi in šolanju. Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev. Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Spomnimo. Šestdeset poslancev iz vrst SMC, DeSUS, SD, Levice in Stranke Alenke Bratušek je nedavno podprlo začetek postopka za spremembo ustave glede financiranja šolstva, medtem ko je predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katerim bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva, obtičal na pristojnem odboru.

Za predlog ustavnega zakona morata na ustavni komisiji glasovati dve tretjini vseh članov. Za sklep jih je glasovalo 12 od 18 navzočih. Na seji je manjkal poslanec Laszlo Göncz, ki pa predloga ni podprl oz. se je vzdržal. To očitno pomeni konec na moč spornega poskusa spreminjanja ustave, ki si ga je zamislila levica.

S spornim poskusom spreminjanja ustave se je do obisti razgalil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je znova pokazal, da je samo lutka botrov iz ozadja. Podobno velja za predsednika SD Dejana Židana…

Državi namreč še vedno vlada zadnji šef centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan, ki je stal za tem. Ta je pred dnevi v Murski Soboti "pel" slavo zadnjemu socialističnemu notranjemu ministru Tomažu Ertlu, ki je po njegovo decembra 1990 preprečil "miting resnice" v Ljubljani.

In kot kažeta knjigi Kučanovega nekdanjega svetovalca Zdenka Roterja, ki nosita naslov Padle maske in Pravi obraz, so vsi ti med seboj dobro povezani. Zato so pred leti brez težav oprali milijardo evrov iranskega denarja v NLB in zato se nikakor nočejo ločiti od nje. Je njihov sveti gral, dodaja komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

Demokracija

nazaj na vrh