Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Nič še ni odločeno! Štel bo vsak glas!

  • Napisal  Demokracija
Prvi krog predsedniških volitev se nezadržno približuje. Prvi krog predsedniških volitev se nezadržno približuje. Foto: Polona Avanzo

Prvi krog predsedniških volitev se nezadržno približuje. Po anketah je favorit dosedanji predsednik Borut Pahor. Po anketi, ki jo po metodi "tracking poll" za Večer in Dnevnik dnevno opravlja "leva" agencija Ninamedia, bi s 56,2 odstotka glasov Pahor zmagal v prvem krogu, Marjan Šarec bi jih dobil 22,8 odstotka, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Za kandidatko SDS Romano Tomc bi po njihovi volilni napovedi glasovalo devet odstotkov volivcev, za predsednico NSi Ljudmilo Novak pa 4,6 odstotka volivcev. Preostali kandidati močno zaostajajo. Po njihovi anketi je zaznati upad podpore Pahorju in naraščanje podpore Tomčevi.

Po anketi, ki sta jo na podoben način za Novo24TV naredila "desna" agencija Parsifal in FUDŠ, pa bi za Pahorja glasovalo 45,1 odstotka anketirancev, za Marjana Šarca 18,8 odstotka, Romano Tomc 5,9 odstotka. Tudi ta anketa kaže, da obstaja možnost, da lahko dosedanji predsednik zmaga že v prvem krogu. A takšne ankete lahko Pahorjeve podpornike uspavajo, zato je drugi krog predsedniških volitev vse bližji.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da so predsedniške volitve že odločene, še niti približno ni tako. Samo spomnimo se, kako je bilo pred petimi leti najprej videti, da bo brez težav zmagal takratni predsednik republike Danilo Türk, a je že v prvem krogu 11. novembra 2012 doživel hladno prho. Podobno je bilo leta 2007. Takrat je v prvem krogu zmagal Lojze Peterle, a ga je v drugem krogu gladko premagal Türk.

To pomeni, da volitve nikakor še niso odločene, zato je izredno pomembno, da desni, pomladni, volivci koncentrirajo svoje glasove na Tomčevi, ki edina lahko ogrozi primat dveh kandidatov levice. Le tako obstaja možnost za presenečenje, možnost za pomladno stran, sklene komentator.

nazaj na vrh