Metod Berlec v uvodniku Demokracije: Državo obvladujejo udbomafijske strukture!

  • Napisal  Metod Berlec
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: arhiv Demokracije

Afera pranja iranskega denarja v NLB oz. afera Iran NLB gate, znova potrjuje kruto slovensko realnost, da R Slovenijo še danes obvladujejo postkomunistične udbomafijske strukture. Da nas še vedno tepe dejstvo, da v letih 1990/91 ni prišlo do popolnega preloma s prejšnjim totalitarnim sistemom, v Demokraciji piše Metod Berlec.

Parlamentarna bančna preiskovalna komisija pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja je na podlagi prejete bančne dokumentacije ugotovila, da so med decembrom 2008 in decembrom 2010 v NLB, največji slovenski državni banki, oprali kar milijardo dolarjev sumljivega izvora.

Zdaj je tudi jasno, zakaj je imela Logarjeva preiskovalna komisija tako velike težave, tako dolge sodne boje, da se je dokopala do bančne dokumentacije, saj ta očitno razkriva mafijsko poslovanje struktur, ki so nam ugrabile državo.

Po Janezu Janši je bilo vse pokrito in nekdo, ki v Sloveniji obvladuje banke, policijo, tožilstvo, urad za preprečevanje pranja denarja, ministrstvo za finance, diplomacijo, je omogočil, da je to trajalo dve leti. Seveda je ob tem jasno, da je bilo to edino mogoče z vednostjo vladajoče strukture in njenih botrov, ki nadaljujejo z mafijskimi praksami kot v prejšnjem sistemu.

Zato se nam dogajajo stvari, kot so recimo večkrat preplačane žilne opornice v zdravstvu, ali kot je bila gradnja TEŠ 6, kjer je cena s prvotnih 600 milijonov narasla na 1,4 milijarde evrov.

Sedaj pa želijo neverjetno mastno zaslužiti, beri krasti, še pri graditvi drugega tira. Za samo 27 kilometrov proge naj bi po izračunih, ki jih je pripravila vlada, dali skoraj milijardo in pol evrov, če pa bo proga dvotirna, kot pravijo zdaj, pa skoraj tri milijarde evrov, čeprav bi bilo to mogoče zgraditi za polovično ceno, če bi se projekta lotili pošteno in skrbno že pri njegovem načrtovanju. Zatorej, zbudi se, Slovenija, sklene komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh