Metod Berlec v uvodniku Demokracije: "Daj jim palec in vzeli ti bodo miljo«, zato »govori prijazno, a hkrati nosi gorjačo«!

  • Napisal  Demokracija
"Poleg tega imamo Slovenci zadnja leta za zunanjega ministra Karla Erjavca, ki niti približno ni dorasel tej funkciji." "Poleg tega imamo Slovenci zadnja leta za zunanjega ministra Karla Erjavca, ki niti približno ni dorasel tej funkciji." Foto: Matic Štojs

Za vse, ki so vodili slovensko zunanjo politiko po osamosvojitvi, predvsem v odnosu do naše južne sosede, ali jo vodijo še sedaj, bi bilo dobro, če bi imeli pred očmi tudi dve vodili, ki ju navaja komentator Sky News Tim Marshall in ju imajo v mislih ameriški zunanjepolitični strategi pri svojem delovanju, piše v Demokraciji Metod Berlec.

Prvo je "Daj jim palec in ti bodo vzeli miljo". In kot drugo življenjsko geslo ameriškega predsednika Theodorja Roosevelta iz leta 1900, ki je sčasoma postala del političnega leksikona: "Govori prijazno, a hkrati nosi gorjačo".
Nedvomno naši (levi) politični predstavniki teh dveh stavkov niso imeli v mislih, ko so nezakonito prepuščali zemljo in morje našim južnim sosedom vse od druge svetovne vojne naprej in ko so se po razpustu Svobodnega tržaškega ozemlja leta 1955 dogovorili, da bo začasna meja med republikama v Istri na reki Dragonji in ne južno od katastrskih občin Kaštel in Savudrija, ki sta bili zgodovinsko del piranske občine.
To se je nespametno nadaljevalo tudi ob osamosvojitvi, ko se je naša policija umaknila hrvaški in postavila svojo nadzorno točko na desni strani Dragonje, pa čeprav bi jo morala na levi strani Dragonje, nad kamnolomom, do koder je segala katastrska občina Sečovlje.

Pri tem je treba spomniti na odgovornost Pahorjeve vlade, ki je nespametno opustila dvostransko dogovarjanje s Hrvaško v času, ko ta še ni bila članica EU, in podpisala za našo državo neugoden arbitražni sporazum, naša južna soseda pa ga je izkoristila samo za to, da je dobila našo privolitev za vstop v EU.

Poleg tega imamo Slovenci zadnja leta za zunanjega ministra Karla Erjavca, ki niti približno ni dorasel tej funkciji, sklene komentator.

Celoten komentar preberite v reviji Demokracija!

nazaj na vrh